Εισαγωγή στο ντεκουπάζ

Το ντεκουπάζ είναι η τεχνική της απάτης… Μπορεί από μακριά να δεις ένα αντικείμενο που να μοιάζει ζωγραφισμένο στο χέρι, ενώ στην πραγματικότητα να είναι διακοσμημένο με χαρτί και κόλλα. Ευτυχώς, δηλαδή, που υπάρχει, γιατί αλλιώς όλοι εμείς που δεν μπορούμε ίσια γραμμή να τραβήξουμε τι θα κάναμε;

Τι είναι το ντεκουπάζ;

Η λέξη προέρχεται από το Γαλλικό “decouper” που σημαίνει “κόβω”. Είναι η τέχνη ή τεχνική του να διακοσμείς διάφορα αντικείμενα με μικρά κομμάτια χαρτί. Πολλές φορές το ντεκουπάζ εφαρμόζεται σε συνδυασμό με το κολλάζ και τη ζωγραφική και τα απoτέλεσμα μπορεί να είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό.

Που μπορεί να εφαρμοστεί;

Το ντεκουπάζ μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους επιφάνεια: ξύλο, χαρτί, γυαλί, πέτρα, πηλό, κερί, μέταλλο ή πλαστικό, ακόμη και ύφασμα. Έτσι, μπορείς να μεταμορφώσεις έπιπλα, κουτιά, εξώφυλλα βιβλίων, δίσκους σερβιρίσματος, πιατέλες, βάζα, κεριά, γλάστρες, βότσαλα, κορνίζες, καθρέφτες κτλ.

Και λίγο ιστορία…

Το ντεκουπάζ χρωστάει την ύπαρξή του στα περίτεχνα έπιπλα από την Ασία που θαύμαζαν τόσο οι Ευρωπαίοι ευγενείς τον 17ο αιώνα. Οι εισαγωγές από την Ασία άρχισαν να έχουν μεγάλη ζήτηση, οπότε κάποιοι καλλιτέχνες, κυρίως από την Βενετία ξεκίνησαν τις αντιγραφές. Αντί όμως να ζωγραφίζουν τα έπιπλα, έκοβαν σχέδια που έβρισκαν, τα κολλούσαν επάνω στα έπιπλα και μετά τα περνούσαν βερνίκι. Η τέχνη ονομάστηκε lacca povera, δηλαδή η λάκα (βερνίκι) του φτωχού.

decoupage-furniture-1700

Ιταλικό γραφείο σεκρετέρ διακοσμημένο με ντεκουπάζ (1730-1735) στο Metropolitan Museum of Art, New York.

Μια παρόμοια τεχνική κυρίως με λουλούδια και άλλα μοτίβα έγινε πολύ γνωστή και στην Αγγλία. Τόσο που από τον 19ο αιώνα άρχισαν να τυπώνονται χαρτιά με σχέδια ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Οι Βικτωριανοί τα χρησιμοποιούσαν για να διακοσμήσουν τα έπιπλα, τα φωτιστικά ή τα παραβάν τους. Τότε το ντεκουπάζ ήταν γνωστό ως japanning (ιαπωνισμός ίσως σε ελεύθερη μετάφραση;) και ήταν πολύ διαδεδομένο στις αγγλίδες κυρίες των καλών οικογενειών. Μάλιστα οι νταντάδες φρόντιζαν να διδάξουν το ντεκουπάζ στα μικρά παιδιά!

Τέλος, τον 20ο αιώνα που εισήχθη και επίσημα ο όρος ντεκουπάζ, η πιο διαδεδομένη τεχνική περιελάμβανε περίπου 30-40 στρώσεις βερνίκι, το οποίο στη συνέχεια γίνονταν λείο με γυαλόχαρτο.

Σήμερα το ντεκουπάζ είναι πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κοσμο και έχει αποκτήσει και πολλούς φίλους στη χώρα μας. Θα το συναντήσετε στα Ελληνικά και σαν τεχνική της χαρτοπετσέτας, ενώ συνεχώς εμπλουτίζεται με καινούργιες τεχνικές και ιδέες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ντεκουπάζ μπορείς να ρίξεις και μια ματιά στο decoupage.org

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Μάθε πως
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *