Πάτσγουορκ τσάντα διπλής όψης

Όταν η Novita έγραψε το tutorial για την τσάντα διπλής όψης, μάλλον δεν περίμενε τέτοια επιτυχία. Πραγματικά όπου έψαξα για πατρόν τέτοιας τσάντας, όλες οδηγούσαν στην παραπάνω σελίδα. Είπα λοιπόν να την δοκιμάσω, προσθέτοντας όμως την πρόκληση του πάτσγουορκ, νομίζω βγήκε υπέροχη και ας με παίδεψε!

Τα υλικά μου:

patchwork-bag-19

Για αρχή κατέβασα το πατρόν, το τύπωσα, το συναρμολόγησα και το έκοψα στην εξωτερική γραμμή.

patchwork-bag-1

Χρησιμοποιώντας το κομμένο πατρόν, έπαιξα με τις θέσεις των υφασμάτων μέχρι που μου άρεσαν και άρχισα να τα ράβω μεταξύ τους.

patchwork-bag-2

Στην πίσω πλευρά άνοιξα και σιδέρωσα τα στριφώματα, ένα σε κάθε πλευρά.

patchwork-bag-3

Κόλλησα προσωρινά το κομμάτι της τσάντας στην βάτα με κόλλα υφάσματος σε σπρέυ και στην συνέχεια έκανα κάθετες ραφές ανά 1 εκατοστό. Η κόλλα είναι πολύ πιο βολική από καρφίτσες και κρατάει τέλεια τα υφάσματα στην θέση τους.

patchwork-bag-4

Δίπλωσα το ραμμένο κομμάτι στην μέση, καρφίτσωσα το πατρόν και έκοψα γύρω γύρω. Κάπου εδώ συνειδητοποίησα ότι αυτή είναι η μία πλευρά της τσάντας και πρέπει να φτιάξω άλλη μία… Συν 2 ακόμη κομμάτια από τα fat quarters για την δεύτερη όψη.

patchwork-bag-5

Στις γωνίες έκανα μια ψαλιδιά και έραψα όπως βλέπεις παραπάνω, ώστε να πάρει όγκο η τσάντα.

patchwork-bag-6

Για το κλείσιμο της τσάντας, αποφάσισα να βάλω κουμπί, το οποίο θα ράψω στο ίδιο σημείο, μέσα και έξω. Για να φτιάξω την γλώσσα έκοψα ένα κομμάτι 5 x 30 εκατοστά, το δίπλωσα στην μέση με τις καλές πλευρές μέσα και κόλλησα ένα μικρότερο κομμάτι αυτοκόλλητης ενίσχυσης S320 ώστε να δυναμώσω λίγο το υλικό. Έραψα γύρω γύρω, έξω από την ενίσχυση, έκοψα λίγο τις γωνίτσες και γύρισα τις καλές πλευρές έξω.

patchwork-bag-7

Έντυσα τα μεταλλικα κουμπιά σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο και άνοιξα κουμπότρυπα σύμφωνα με τις οδηγίες της ραπτομηχανής μου. Να σου πω εδώ ότι παρόλο που είναι πολύ εύκολο αν ακολουθήσεις τις οδηγίες, για κάποιο λόγο έκανα 4 φορές λάθος… οπότε δοκίμασε πρώτα σε περισσευούμενα υφάσματα!

patchwork-bag-8

Για την τσέπη της δεύτερης πλευράς, πήρα ένα από τα κομμάτια του charm pack και σιδέρωσα τις 4 πλευρές, ένα εκατοστό μέσα. Κόλλησα ενίσχυση S320, την οποία είχα κόψει λίγο πιο μικρή. Προσοχή στην πάνω πλευρά, είναι ακόμη πιο μικρή γιατί την δίπλωσα άλλη μια φορά και πάτησα μια ραφή. Για το καπάκι πήρα ένα κομμάτι ύφασμα 15 x 7 εκατοστά, το δίπλωσα με τις καλές πλευρές αντικρυστά και το έραψα γύρω γύρω αφήνοντας περιθώριο για να το γυρίσω. Έκανα ραφή στις 3 πλευρές αφήνοντας άραφτη την πάνω πλευρά.

patchwork-bag-9

Έραψα στην θέση τους την τσέπη και το καπάκι, προσέχοντας να κάνω πισωραφή στις αρχές και στα τελειώματα. Σημάδεψα και έραψα το κουμπί στην θέση του.

patchwork-bag-10

Έραψα και την γλώσσα για το κλείσιμο και ετοιμάστηκα ψυχολογικά για την συναρμολόγηση!

patchwork-bag-11

Από εδώ και πέρα ακολούθησα πιστά τις οδηγίες της Novita, έραψα δηλαδή πρώτα τους πάτους από τα 2 σετ υφασμάτων. Τοποθέτησα το ένα μέσα στο άλλο με τις καλές πλευρές τους αντικριστά. Καρφίτσωσα καλά και έραψα, αφήνοντας άραφτα τα χερούλια.

patchwork-bag-12

Από το ένα χερούλι γύρισα την τσάντα ανάποδα. Κάποια στιγμή μου φάνηκε αδύνατο και πίστεψα ότι έχω κάνει λάθος, αλλά τελικά η τσάντα γύρισε!

patchwork-bag-13

Τα χερούλια γυρίζουν τελευταία.

patchwork-bag-15

Έστρωσα την τσάντα και έραψα τα χερούλια. Θυμήσου τα χερούλια πρέπει να ραφτούν στις ίδιες πλευρές, δηλαδή τα χερούλια της μπροστινής πλευράς μαζί και τα χερούλια της πίσω μαζί. Στο σίδερο έφτιαξα τα στριφώματα, καρφίτσωσα καλά και έραψα γύρω γύρω όλα τα ανοίγματα.

patchwork-bag-16

Λίγο σιδερωματάκι και έτοιμη η τσάντα! Μου πήρε μόνο 5 ώρες… Αν θέλεις το πιστεύεις, η κουμπότρυπα με παίδεψε πιο πολύ από όλα.

patchwork-bag-17

Είμαι πολύ χαρούμενη για το πως βγήκε τελικά. Τα υφάσματα αυτά είναι υπέροχα και ονειρευόμουν καιρό να τα χρησιμοποιήσω κάπου!

patchwork-bag-18

Τι λες, θα δοκιμάσεις να την φτιάξεις;

Φτιάξτο

Η Βάλια είναι γραφίστας. Σχεδίασε το πρώτο της website το 1996 αλλά πλέον σχεδιάζει μόνο για το ftiaxto.gr. Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν ένα γιο, τον Ιάσονα. Αγαπάει τα πολύπλοκα projects ειδικά αν περιλαμβάνουν ραπτομηχανή και υπομονή.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Πάτσγουορκ τσάντα διπλής όψης”

Απάντηση