Ντάμα σε ψάθα για τη θάλασσα

ntama_psatha_introΕάν θέλεις έχεις κάτι να παίζεις στη θάλασσα χωρίς να κουβαλάς επιπλέον σακούλες με επιτραπέζια παιχνίδια, τότε σου προτείνουμε να φτιάξεις αυτήν την ψάθα/ ντάμα! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι η ψάθα σου, λίγη μπογιά και μερικά βότσαλα για πούλια! Και δεν χρειάζεται καν να τα κουβαλάς μαζί σου κάθε φορά! Καλές βουτιές και καλή διακέδαση, λοιπόν!

Επειδή μπορεί να έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που έπαιξες ντάμα εμείς οφείλουμε να σου θυμήσουμε τα εξής: Το ταμπλώ της ντάμα αποτελείται από 8χ8 λευκά και μαύρα τετραγωνάκια, δηλ. 64 συνολικά. Παίζεται με δύο παίχτες και με 8, 12 ή 16 πούλια που τοποθετούνται επάνω στο ταμπλώ όλα σε μαύρα τετράγωνα. Η τοποθέτηση ξεκινά από την πρώτη γραμμή στην περιοχή του κάθε παίκτη και φτάνει στην τέταρτη γραμμή. Για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου και να θυμηθείς τους κανόνες σου προτείνουμε να ρίξεις πρώτα μια ματιά εδώ (Ντάμα (παιχνίδι) Wikipedia).

Δες τώρα πως μπορείς να φτιάξεις τη δικιά σου!

Βήμα βήμα

ntama_psatha01
Τα υλικά που θα χρειαστείς για να φτιάξεις την ψάθα σου είναι: Μια απλή ψάθα, πατρόν για το στένσιλ, κοπίδι και επιφάνεια κοπής, χάρακα, κόλλα σε σπρέυ, ακρυλικό χρώμα της επιλογής σου, σφουγγαράκι σταμπαδόρο, μερικές εφημερίδες, χαρτοταινία, βότσαλα λευκά και μαύρα.
ntama_psatha02
Ξεκινάς κατεβάζοντας από το internet ένα πατρόν με τετραγωνάκια για να φτιάξεις το ταμπλώ σου. Εάν ψάξεις για checkerboard template θα βρεις πολλά. Αφού το εκτυπώσεις σε απλό χαρτί κόβεις τα μαύρα τετράγωνα από το πατρόν και αφήνεις τα λευκά.
ntama_psatha03
Αφού αποφασίσεις που θα τοποθετήσεις το ταμπλώ της ντάμας επάνω στην ψάθα ψεκάζεις το στένσιλ σου με λίγη κόλλα και το κολλάς προσεκτικά επάνω στην ψάθα. Γύρω από το πατρόν σου αφήνεις περίπου 2 εκ. περιθώριο από κάθε πλευρά και κολλάς και 4 κομμάτια χαρτοταινία για να φτιάξεις ένα πλαίσιο.
ntama_psatha04
Βάζεις λίγη από την μπογιά σου σε ένα πιατάκι και με το σφουγγαράκι σταμπαδόρο αρχίζεις να γεμίζεις προσεκτικά και ταμποναριστά τα κενά τετραγωνάκια σου. Μετά με τον ίδιο τρόπο γεμίζεις με χρώμα και το πλαίσιο που έφτιαξες με τις χαρτοταινίες.
ntama_psatha05
Αφήνεις να στεγνώσει καλά το χρώμα και αφαιρείς πολύ προσεκτικά το χάρτινο στένσιλ σου.
ntama_psatha06
Το ταμπλώ σου είναι έτοιμο! Το μόνο που μένει είναι να βρεις λευκά και μαύρα βότσαλα για πούλια και το παιχνίδι αρχίζει! Καλή διασκέδαση!
Φτιάξτο
Έλλη Σοφιανόπουλου

Η Έλλη Σοφιανοπούλου σπούδασε διεθνείς σχέσεις, αλλά πολύ σύντομα ο δρόμος της άλλαξε κατεύθυνση και ασχολήθηκε με την κατασκευή θεατρικών κοστουμιών και κοσμημάτων. Της αρέσει να πειραματίζεται με νέες τεχνικές και είναι συνέχεια σε αναζήτηση έμπνευσης και νέων ιδεών! Είναι μαμά ενός μικρού αγοριού.

Απάντηση