Πλέξιμο – Ανάποδος πόντος (purl) / Πλέξη ζέρσεϋ (stockinette)

howto-purl Αφού έμαθες να ρίχνεις τους πρώτους πόντους στη βελόνα (με cast on και double cast on) και να πλέκεις καλούς πόντους, είσαι έτοιμη/ος να μάθεις τον ανάποδο πόντο. Η Βάλια σου δείχνει πως να κρατάς το νήμα και πως να πλέξεις ανάποδους πόντους. Όταν πλέκεις μια σειρά καλούς πόνους και μια σειρά ανάποδους πόντους, το αποτέλεσμα είναι η πλέξη ζέρσεϋ (stockinette). Το αποτέλεσμα του να πλέκεις όλες τις σειρές με ανάποδους πόντους είναι το ίδιο με το να πλέκεις όλες τις σειρές με καλούς πόντους, δηλαδή πλέξη μους (garter).

.

 

Τεχνικές
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

25 σχόλια στο άρθρο “Πλέξιμο – Ανάποδος πόντος (purl) / Πλέξη ζέρσεϋ (stockinette)”

  1. Γειά σας κορίτσια και εύγε!!!!!!
    Λίγα πράγματα γνωρίζω σχετικά με το πλέξιμο, αλλά τα καταφέρνω κάπου κάπου λόγο ευρηματικότητας. Παρακολουθώ τη δουλειά και τα “σεμιναρια” σας προσεκτικά και με ζήλο. Πολύ σπουδαία προτοβουλία απο μέρους σας. Είναι καιρός να να αναβιώσουμε την παράδοση όχι τόσο με την έννοια της τεχνικής και των μοτίβων στην πλεκτική, όσο στην συνήθεια να κατασκευάζει κανείς χρηστικά εργόχειρα μόνος του. Ήταν στην κουλτούρα κάθε λαού να κατασκευάζει ότιδήποτε χρειαζόταν στην καθημερινότητα του. Ας αντισταθούμε στον αλόγιστο καταναλωτισμό. Άν ένα κασκόλ με υπέροχη πλέξη, απαλό μαλλάκι και υπέροχα χρώματα μπορεί να αποτελεί αγαπημένο αξεσουάρ εκείνου που το φοράει, ας φανταστούμε την συναισθηματική αξία που μπορεί να αποκτήσει όταν το έχει κατασκευάσει ο ίδιος! Οτιδήποτε κατασκευάζουμε με τα χεράκια μας καταργεί την ψυχρή και επιφανειακή σχέση με την ύλη και ενισχύει την αγάπη για το υλικό! Να είμαστε όλοι καλά και να χειρονακτούμε!

  2. fantastiki selida me exi boithisi poli gia na ftiakso pragmatakia sti beboula mou!!
    tora an sas ine efkolo anevaste kai kanena video gia ti sinexia (px pos kanoume tous omous kai ti lemokopsi… giati eki ta brisko skoura…. 🙁 )

  3. Na ste kala kai panta tetoia!! 😀 Moy dosate oti xreiazomoyn gia na xekiniso mias kai eida oti einai telika pio aplo ap’oti nomiza… 😉 mporo na plexo etsi oste na fainetai anapodh kai apo tis dyo meries??

  4. Μπράβο κορίτσια, φανταστική ιδέα. Πάντα ήθελα να μάθω να πλέκω με βελόνες. Ξέρω να πλέκω με βελονάκι αλλά θα ήθελα πολύ να μάθω να πλέκω και με βελόνες. Να είχτε καλά. Σας ευχαριστώ. 😀 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *