Οδηγός για ποδαράκια ραπτομηχανής

Έχεις ραπτομηχανή; Τέλεια! Τότε ήδη γνωρίζεις πόσα πράγματα μπορείς να φτιάξεις με τη βοήθειά της! Έχεις πάρει όμως είδηση πόσο εύκολη μπορούν να κάνουν τη ζωή σου τα επιπλέον ποδαράκια ραπτομηχανής που διατίθενται προς πώληση εκεί έξω;

 

011. Ποδαράκι για ευθεία ραφή
Το ποδαράκι αυτό είναι μόνο για να ράβεις ευθείες ραφές. Έχει μια τρύπα που χωράει ακριβώς η βελόνα έτσι ώστε να ράβει απόλυτα ευθεία. Ενδείκνυται όταν ράβεις με ιδιαίτερα υφάσματα ή θέλεις η διακοσμητική σου ραφή να είναι τέλεια!

 

022. Ποδαράκι τσίμα J
Όταν θέλεις να καρυκώσεις την άκρη του υφάσματός σου για να μην μαδήσει και δεν έχεις κοπτοράπτη, αυτό το ποδαράκι είναι ό,τι χρειάζεσαι.

 

 

033. Ρυθμιζόμενο ποδαράκι κρυφοβελονιάς
Τέρμα το παίδεμα με την κρυφοβελονιά στο χέρι. Αυτό το ποδαράκι ρυθμίζεται ώστε το «τσίμπημα» της βελονιάς να μην φαίνεται σχεδόν καθόλου.

 

 

044. Ποδαράκι με ροδάκια
Εάν θέλεις να ράψεις υφάσματα όπως βελούδο, δέρμα, δερματίνη, τότε αυτό το ποδαράκι με τα ροδάκια θα σε βοηθήσει για να κυλάει το ύφασμα σωστά όσο ράβεις.

 

 

055. Ποδαράκι τεφλόν Η
Όταν ράβεις φόδρες, πλαστικοποιημένα υφάσματα, δέρμα ή δερματίνη το ποδαράκι τεφλόν θα σε βοηθήσει για να κυλάει το ύφασμα χωρίς να κολλάει.

 

 

066. Στενό ποδαράκι για φερμουάρ
Όταν θέλεις να ράψεις σχεδόν δίπλα στα δόντια του φερμουάρ, καλό είναι να έχεις αυτό το ποδαράκι στη θήκη με τα αξεσουάρ της ραπτομηχανής σου.

 

 

077. Ποδαράκι για αόρατη ραφή φερμουάρ
Το ποδαράκι αυτό έχει αρκετό άνοιγμα για να περάσει μέσα η άκρη του φερμουάρ και να ραφτεί σχεδόν αόρατα.

 

 

088. Ποδαράκι σούρας
Κατάλληλο για σούρωμα σε λεπτά έως μεσαία υφάσματα. Βάζεις τη βελόνα στην αριστερή θέση της. Όσο μεγαλύτερο είναι το βήμα γαζιού τόσο περισσότερο σούρωμα επιτυγχάνεις.

 

 

099. Ποδαράκι οδηγός λάστιχου
Ποδαράκι για να ράβεις λάστιχο πάχους από 6mm έως 12mm.

 

 

1010. Ποδαράκι που ενώνει τις άκρες
Κάνει ό,τι υπόσχεται. Ενώνει τέλεια τις άκρες 2 υφασμάτων. To ιδανικό ποδαράκι για να ράψεις δαντέλα στην άκρη του υφάσματος.

 

 

1111. Ποδαράκι μονό φιλέτο
Μάθαμε τι είναι και το φιλέτο. Θα το βρεις σε διάφορα άρθρα που το έχουμε περιγράψει σαν θήκη για να μπαίνει κορδόνι κτλ. Τώρα ξέρουμε. Με αυτό το ποδαράκι μπορείς να ράψεις μονό φιλέτο σε κορδόνι διαμέτρου 6mm.

 

 

1212. Στριφωτήρι 10mm
Τώρα μπορείς να κάνεις τα στριφώματά σου γρήγορα και απλά. Το ποδαράκι αυτό στριφώνει διπλά την άκρη υφάσματος, με τελικό φάρδος 10mm.

 

 

1313. Ρελιάστρα 6mm
Εάν θέλεις να ρελιάζεις τις άκρες των υφασμάτων σου εύκολα τότε χρειάζεσαι ένα ποδαράκι/ ρελιάστρα. Το ποδαράκι αυτό στριφώνει ρέλι από λεπτό ύφασμα φάρδους 24mm σε τελικό φάρδος 6mm.

 

 

1414. Ρελιάστρα 12mm
Εάν θέλεις να ρελιάζεις τις άκρες των υφασμάτων σου εύκολα τότε χρειάζεσαι ένα ποδαράκι/ ρελιάστρα. Το ποδαράκι αυτό στριφώνει ρέλι λεπτού υφάσματος φάρδους 50mm σε τελικό φάρδος 12mm.

 

 

1515. Ρελιάστρα ρυθμιζόμενου φάρδους
Εάν θέλεις να ρελιάζεις τις άκρες των υφασμάτων σου εύκολα τότε χρειάζεσαι ένα ποδαράκι/ ρελιάστρα. Το ποδαράκι αυτό ρυθμίζεται για να στριφώνει ρέλια φάρδους από 6mm μέχρι 20mm.

 

 

1616. Διαφανές ποδαράκι φιλέτο
Με αυτό το ποδαράκι μπορείς να ράψεις φιλέτο για κορδόνια διαφορετικών διαμέτρων. Χάρη στη διαφάνειά του μπορείς να βλέπεις ακριβώς που ράβεις.

 

 

1717. Ποδαράκι στριφωτήρι 3mm
Ράψε στρίφωμα πλάτους 3mm σε πολύ λεπτά υφάσματα. Ιδανικό για τελειώματα σε εσώρουχα, βραδυνά ρούχα κτλ.

 

 

1818. Ποδαράκι στριφωτήρι 5mm
Αυτό το ποδαράκι είναι ιδανικό για να ράψεις στενό στρίφωμα σε μεσαία υφάσματα. Χρησιμοποίησέ το για τις άκρες από τις πετσέτες της κουζίνας, κουρτίνες, σούρες κτλ.

 

 

1919. Ποδαράκι στριφωτήρι 2mm
Αυτό το ποδαράκι είναι ιδανικό για να ράψεις ακόμη πιο στενό στρίφωμα σε μεσαία υφάσματα.

 

 

2020. Ποδαράκι για σειρήτια
Εάν θέλεις να διακοσμήσεις το ύφασμά σου με κορδέλες ή σειρήτια, τότε αυτό είναι το ποδαράκι που θα χρειαστείς.

 

 

2121. Ποδαράκι για πούλιες
Ποδαράκι για να ράβεις σειρές από διακοσμητικές πούλιες εύκολα και απλά.

 

 

2222. Ειδική σαίτα για χοντρές κλωστές
Εάν δεν έχεις κεντητική μηχανή, αλλά θέλεις να διακοσμήσεις τα υφάσματά σου με πιο χοντρά νήματα, σαν αυτά του κεντήματος, τότε χρειάζεσαι την ειδική σαίτα. Φτιάχνεις εύκολα το μασούρι με τη χοντρή κλωστή και στη συνέχεια ράβεις τις διακοσμητικές βελονιές της επιλογής σου.

 

2323. Διαφανές ποδαράκι τσίμα για ενώσεις
Το διαφανές αυτό ποδαράκι έχει σκάψιμο από την κάτω πλευρά του και μεταλλικό οδηγό στο κέντρο του για να μπορείς να ράβεις σταθερά τα τελειώματα π.χ. από μια κορδέλα επάνω στο ύφασμά σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και διακοσμητικές βελονιές με αυτό το ποδαράκι.

 

2424. Ποδαράκι για νερβίρ με 3 αυλακώσεις, με υπερυψωμένη πλάκα
Με αυτό το ποδαράκι μπορείς να ράψεις εύκολα νερβίρ (δες φωτογραφία) σε μεσαία υφάσματα. Θα χρειαστείς και διπλή βελόνα!

 

 

Όταν αγοράζεις ποδαράκι καλό είναι να προσέξεις εάν ταιριάζει με το μοντέλο της ραπτομηχανής που έχεις. Αυτό συνήθως αναφέρεται στη συσκευασία, αλλά εάν δεν είσαι σίγουρος καλό είναι να συμβουλευτείς κάποιον πριν προχωρήσεις στην αγορά του.

 

Κράτα το

Υλικά και εργαλεία

Η Ελίνα είναι φιλόλογος, κειμενογράφος, διαφημίστρια, κόρη, σύζυγος και μαμά! Της αρέσει πολύ να διορθώνει ορθογραφικά λάθη, να χαζεύει με τις ώρες στο Pinterest και να φτιάχνει πράγματα με παρέα (ποτέ μόνη). Αγαπημένα crafts είναι όλα όσα έχουν να κάνουν με τη διακόσμηση του σπιτιού!

5 σχόλια στο άρθρο “Οδηγός για ποδαράκια ραπτομηχανής”

  1. Πολύ πολύ χρήσιμα και οικονομικά. Ελπίζω να είναι και εύκολα στη χρήση τους γιατι μερικά απο αυτά θα τα αγοράσω σίγουρα.

Απάντηση