Εισαγωγή στο πλέξιμο

Μάθε πλέξιμο

Για να διαβάζεις αυτές τις γραμμές υποθέτουμε οτι σε ενδιαφέρει το πλέξιμο. Είτε είσαι εντελώς αρχάριος και θέλεις να το ξεκινήσεις, ή κάποτε κάποια γιαγιά, θεία σου είχε δείξει τα βασικά και τώρα θέλεις να αναθερμάνεις τη σχέση σου με τα νήματα και τις βελόνες. Όπως και να ‘χει είσαι στο σωστό μέρος. Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να φτιάξεις τα δικά σου πλεκτά!

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ορισμός, παρακαλώ!

Το πλέξιμο είναι η τέχνη της δημιουργίας ενός ελαστικού υφάσματος από ένα νοητά συνεχόμενο νήμα. Το πλεκτό (ύφασμα που προκύπτει από το πλέξιμο) μπορεί να είναι επίπεδο ή κυλινδρικό, λείο ή ανάγλυφο, ίσιο ή με καμπύλες.

Το πλέξιμο δημιουργεί πολλαπλές θηλιές νήματος που ονομάζονται πόντοι. Το πλεκτό, λοιπόν, αποτελείται από έναν αριθμό συνεχόμενων σειρών από θηλιές που συνδέονται και μπλέκονται μεταξύ τους.

Μάθε πλέξιμο

Υπάρχει το πλέξιμο με βελόνες, το πλέξιμο με τα χέρια, πλέξιμο με τα δάχτυλα, το πλέξιμο με looms και φυσικά το πλέξιμο με πλεκτομηχανές και μύλους.

Εμείς εδώ θα συγκεντρωθούμε στο πλέξιμο με βελόνες.

Και λίγο από ιστορία τώρα… οι απόψεις είναι πολλές και διαφορετικές. Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν οτι το πλέξιμο είναι γνωστό στον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων και κάποιοι που λένε οτι το πλέξιμο είναι σχετικά καινούργια τέχνη στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού τοποθετούν την ενασχόληση με το πλέξιμο στο τέλος του Μεσαίωνα στην Ευρώπη.

Ο λόγος για την παραπάνω αντιπαράθεση; Πιθανότατα η διαφωνία ως προς τον ορισμό του πλεξίματος. Οι μέν πρώτοι θεωρούν οποιαδήποτε μορφή μπλεξίματος των θηλιών ως πλέξιμο (ακόμη και την καλαθοπλεκτική) και άλλοι επιμένουν στο πλέξιμο με την σημερινή του λίγο πολύ μορφή, σχέδια και τεχνικές.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για αυτό το θέμα και να αποφασίσεις μόνος σου με ποιανού το μέρος θέλεις να είσαι, τότε μπορείς να διαβάσεις το σούπερ αναλυτικό άρθρο του Knitty.com σχετικά με την ιστορία του πλεξίματος, να ρίξεις μια ματιά στην εισαγωγή του βιβλίου “Πλέκω με τις Βελόνες” της Μαρίας Ντάβου και να δεις και ένα δικό μας παλαιότερο άρθρο σχετικά με τις “Αρχαιότερες πλεκτές κάλτσες του κόσμου“. Υλικό εκεί έξω υπάρχει μπόλικο.

Η ιστορία του πλεξίματος
By Original uploader was Bcasterline – Transferred from en.wikipedia to Commons., Public Domain, Link

Αυτό που ίσως αξίζει να κρατήσεις από όλα αυτά είναι οτι το πλέξιμο αρχικά θεωρείτω προνόμιο των αντρών που ανήκαν σε συντεχνίες και εκπαιδεύονταν για πολλά χρόνια για να πάρουν τον τίτλο του master knitter (αρχιπλέκτη). Αργότερα το πλέξιμο συνδέθηκε περισσότερο με τη γυναίκα και το σπίτι με κάποιες εξαιρέσεις, κυρίως στα χρόνια των πολέμων, όπου λόγω ανάγκης έπλεκαν και οι άντρες και τα μικρά αγόρια.

Σήμερα το πλέξιμο γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένο και έχει πάρει και τον τίτλο της “καινούργιας γιόγκα” μιας και συνεχώς προκύπτουν έρευνες που δείχνουν πόσο ευεργετικό είναι για το μυαλό μας και την ηρεμία μας. Στην Ελλάδα το πλέξιμο αποκτά όλο και περισσότερους φίλους και φίλες όλων των ηλικιών. Κι εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνουν ακόμη περισσότεροι.

Φύγαμε για πλέξιμο, λοιπόν!

Μάθε πως
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

3 σχόλια στο άρθρο “Εισαγωγή στο πλέξιμο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *