Τι είναι ένα moodboard και πως να το φτιάξεις

Τι είναι ένα moodboard και πως να το φτιάξεις

Η ακριβής μετάφραση του moodboard είναι πίνακας διάθεσης (sic), αν και εγώ θα το περιέγραφα περισσότερο σαν κολάζ έμπνευσης. Λίγο σαν τους πίνακες στο pinterest όπου καρφιτσώνεις πράγματα που σε ενδιαφέρουν.

Μπορεί να είναι ότι μέγεθος θέλεις, σε ότι επιφάνεια σου αρέσει, σε χαρτόνι, σε ξύλο, σε ολόκληρο τοίχο κτλ. Κάποιοι έχουν ένα τετράδιο με λευκές σελίδες και κολλούν εκεί φωτογραφίες, χαρτιά, αυτοκόλλητα, λέξεις και ότι άλλο τους εμπνέει.

Τι είναι ένα moodboard και πως να το φτιάξεις

Δες ιδέα moodboard με τεχνική scrapbooking στο picsandcheesecake.blogspot.gr.

Πρόσφατα είχαμε την ιδέα να φτιάξουμε ένα moodboard, το οποίο θα λειτουργούσε σαν αφίσα για την επόμενη Χειροτέχνικα. Η ιδέα ήταν να μαζέψουμε σε μια μεγάλη επιφάνεια, αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τα βασικά θέματα της Χειροτέχνικα.

Αν σε ενδιαφέρει να φτιάξεις και εσύ ένα moodboard, δες την διαδικασία που ακολουθήσαμε και εμπνεύσου!

 

1. Ξεκίνα με την ιδέα

Το moodboard σου θα πρέπει να έχει κάποια κεντρική ιδέα. Η ιδέα μπορεί να είναι κάτι πολύ γενικό: ένα χρώμα, ένα σχήμα, μια αίσθηση ή κάτι πιο συγκεκριμένο όπως το νερό, λουλούδια ή πόρτες. Γράψε την κεντρική ιδέα σε ένα χαρτί και από κάτω γράψε και άλλες λέξεις σχετικές που θα σε βοηθήσουν. Εμείς, πέρα από τα βασικά θέματα (πλέξιμο, ράψιμο, diy, κόσμημα κτλ) αποφασίσαμε να κινηθούμε και στα χρώματα της Χειροτέχνικα (μπλε, πορτοκαλί, φούξια, πράσινο).

 

Τι είναι ένα moodboard και πως να το φτιάξεις

Άλλη μια ιδέα από το meghannandrew.com.

2. Έρευνα & έμπνευση

Ευτυχώς το διαδίκτυο είναι γεμάτο από εικόνες. Για αρχή ψάξε την λέξη moodboard και scrapbooking. κατέβασε συνθέσεις που σου αρέσουν και σημείωσε στο χαρτί καινούργιες λέξεις σχετικές μα την κεντρική ιδέα σου. Μην περιοριστείς στο διαδίκτυο, ξεφύλλισε παλιά περιοδικά, άνοιξε ξεχασμένα συρτάρια, μάζεψε παλιές συσκευασίες περιτυλίγματος, βγάλε φωτογραφίες. Άρχισε να παρατηρείς το περιβάλλον σου, σύντομα θα βλέπεις τα πάντα με διαφορετικό μάτι…

 

Τι είναι ένα moodboard και πως να το φτιάξεις

3. Μάζεψε υλικά

Αφιέρωσε ένα (ή και δύο) τραπέζια για να αρχίζεις να μαζεύεις εκεί τα υλικά που είναι σχετικά με το θέμα σου. Εμείς ανοίξαμε τα συρτάρια μας και αρχίσαμε να βγάζουμε κορδέλες, κουμπιά, χάντρες, υφάσματα και ότι άλλο μας φαινόταν ενδιαφέρον, αρκεί να ήταν στα 4 χρώματα που είχαμε αποφασίσει στην αρχή. Αυτό με τα χρώματα ήταν πολύ βοηθητικός περιορισμός γιατί αλλιώς δεν θα αποφασίζαμε ποτέ τι να κρατήσουμε και τι να αφήσουμε…

 

Τι είναι ένα moodboard και πως να το φτιάξεις

4. Ώρα για σύνθεση

Καλό είναι μέχρι τώρα να έχεις αποφασίσει σε τι επιφάνεια θα φτιάξεις το moodboard. Εμείς πήγαμε για σχεδόν λευκό canson μιας και όλα τα άλλα αντικείμενα είχαν αρκετό χρώμα. Αγόρασε τουλάχιστον 2-3 ίδιες επιφάνειες ώστε αν κάποια λερωθεί κατά την διάρκεια της σύνθεσης να μπορείς να χρησιμοποιήσεις την άλλη.

Τώρα είναι η ώρα να αρχίσεις να βάζεις μαζί μικρές λεπτομέρειες που θα λειτουργούν σαν σύνολο. Σε αυτό το στάδιο, δεν κολλάς τίποτα, μετακινείς και αλλάζεις τα αντικείμενα όσες φορές θέλεις. Βγάζε φωτογραφίες ώστε να μπορείς να συγκρίνεις το αποτέλεσμα.

Μην βιάζεσαι, άσε την σύνθεση στο τραπέζι, πιες μια πορτοκαλάδα, πήγαινε μια βόλτα, γενικά κάνε κάτι άλλο. Μετά επέστρεψε και ξαναδές την.

 

Τι είναι ένα moodboard και πως να το φτιάξεις

5. Στην τελική ευθεία

Αφού έχεις τελειώσει μα την σύνθεση ήρθε η ώρα να κολλήσεις τα αντικείμενα στην επιφάνεια που επέλεξες. Καλό είναι να κάνεις κάποια δείγματα για να δεις ότι η κόλλα που επέλεξες δεν “περνάει” από την άλλη πλευρά ή ότι είναι αρκετά δυνατή να κρατήσει τα αντικείμενά σου. Εμείς για τα βαριά αντικείμενα, πινέλα, πένσα κτλ επιλέξαμε ζεστή κόλλα σιλικόνης ενώ για να χαρτιά μόνιμη κόλλα σε σπρέι.

Τι είναι ένα moodboard και πως να το φτιάξεις

Αν χρειαστεί χρησιμοποίησε και χάρακα για να έχεις ίσες αποστάσεις στα αντικείμενα που βάζεις.

Πριν αρχίσεις να κολλάς οριοθέτησε – αν χρειάζεται – το χώρο σου. Εμείς θέλαμε να έχουμε συγκεκριμένο περιθώριο γύρω από την σύνθεση και θέλαμε όλα τα αντικείμενα να αρχίζουν και να τελειώνουν μέσα σε αυτό το περιθώριο. Για να το κάνουμε αυτό, μετρήσαμε και κολλήσαμε χαρτοταινία γύρω γύρω, πρόσεχε μόνο να είναι καλής ποιότητας χαρτοταινία για να μην χαλάσει και την επιφάνεια όταν θα έρθει η ώρα να την βγάλεις.

Το moodboard σου είναι έτοιμο. Αν ταιριάζει στο ύφος του, μπορείς να βρεις και ένα κατάλληλο κάδρο για να το τοποθετήσεις.

Το δικό μας moodboard φωτογραφήθηκε και πλέον χρησιμοποιείται σαν αφίσα. Μάλιστα στην Χειροτέχνικα θα μπορέσεις να το δεις και από κοντά!

Τι είναι ένα moodboard και πως να το φτιάξεις

Τι λες, σου ανοίξαμε την όρεξη; Θα φτιάξεις και εσύ moodboard;

Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *