Υλικό: Υγρό γυαλί. Τύποι, χρωματισμός και εφαρμογή

Υλικό: Υγρό γυαλί, επιλογή και εφαρμογή

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα με την ονομασία υγρό γυαλί. Η Alfakem η οποία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και στο εμπόριο χημικών προϊόντων, μας μαθαίνει όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το Υγρό γυαλί.

Ο όρος «Υγρό γυαλί» χρησιμοποιείται ευρέως και συνήθως αναφέρεται σε πολύ υψηλής γυαλάδας βερνίκι το οποίο χαρίζει πολύ στιλπνή και γυαλιστερή εμφάνιση όπου εφαρμοστεί. Οι τιμές πώλησης ποικίλλουν από «υγρό γυαλί» σε «υγρό γυαλί» και φυσικά δεν είναι όλα τα προϊόντα ίδια.

Το Υγρό Γυαλί είναι πάντα ένα προϊόν 2 συστατικών με βάση+καταλύτη, συνήθως εποξικής βάσης. Επίσης είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα περισσότερα προϊόντα που θα συναντήσετε στην αγορά με την ονομασία Υγρό Γυαλί είναι πολύ παχύρρευστα, ενώ η εταιρεία ALFAKEM διαθέτει στην αγορά 2 διαφορετικούς τύπους Υγρού Γυαλιού αναλόγως με την εφαρμογή που ενδιαφέρει τον χρήστη εκ των οποίων τα ένα είναι πολύ παχύρρευστο (και προορίζεται για επιστρώσεις) ενώ το άλλο αρκετά λεπτόρρευστο (και προορίζεται για χυτεύσεις):

Το υγρό γυαλί χρησιμοποιείται είτε για κατασκευαστικές εφαρμογές (όπως πχ για να καλύψουμε έναν ξύλινο πάγκο ώστε να έχει όψη γυαλιού) είτε για καλλιτεχνικές εφαρμογές (όπως πχ για να καλύψουμε μία χαλκογραφία ώστε να γίνει γυαλιστερή.

Όμως η πιο συνηθισμένη εφαρμογή είναι ο εγκλωβισμός αντικειμένων μέσα στο υγρό γυαλί όπως κάνουν πχ στα κοσμήματα (όπως σε καστόνια για δαχτυλίδια κτλ), σε μπρελόκ κτλ. είτε για διακοσμητικά αντικείμενα πχ κορνίζες, σουβέρ και πολλά άλλα…

Σημαντικό tip 1 : Όπως σε όλα τα χημικά προϊόντα έτσι και στο Υγρό Γυαλί είναι σημαντικό να το χρησιμοποιούμε κάτω από βέλτιστες συνθήκες περιβάλλοντος ώστε να πολυμερίζεται σωστά. Έτσι η βέλτιστη θερμοκρασία χρήσης του υλικού είναι 20-25 βαθμοί Κελσίου. Αν χρησιμοποιηθεί σε πολύ κρύο περιβάλλον σίγουρα ο πολυμερισμός και η τελική σκλήρυνση θα καθυστερήσουν πολύ, ενδεχομένως δε να μην γίνει σωστά η σκλήρυνση και το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι το ιδανικό. Επίσης, αν χρησιμοποιηθεί σε πολύ ζεστό περιβάλλον ο πολυμερισμός θα γίνει πολύ γρηγορότερα.

Σημαντικό tip 2 : Ακολουθούμε πάντα με ακρίβεια τις αναλογίες ανάμιξης των 2 συστατικών που μας δίνει ο κατασκευαστής, αλλιώς θα έχουμε αστοχία στο αποτέλεσμα.

 

Υγρό Γυαλί Χύτευσης = Εποξική ρητίνη Resoltech WWA

To συγκεκριμένο προϊόν, Εποξική ρητίνη Resoltech WWA, είναι 2 συστατικών με βάση και καταλύτη και αναλογία ανάμιξης 100:40 κατά βάρος ή 2:1 κατά όγκο και είναι πολύ λεπτόρρευστο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε χυτεύσεις μεγάλης ποσότητας, δηλαδή μέσα σε καλούπια σιλικόνης να χυτεύσουμε μεγάλο όγκο ρητίνης, καθώς το συγκεκριμένο προϊόν έχει σχεδόν καθόλου εξώθερμη αντίδραση που καθιστά τον πολυμερισμό αργό.

Υλικό: Υγρό γυαλί, επιλογή και εφαρμογή

Το τελικό αντικείμενο είναι έτοιμο μετά από 48 ώρες. Αυτό χρησιμοποιείται όταν θέλουμε πχ να εγκλωβίσουμε μέσα του διάφορα αντικείμενα. Οι εφαρμογές είναι απεριόριστες αρκεί να υπάρχει φαντασία είτε για χύτευση μέσα σε καλούπια ή για χύτευση μέσα σε τζάμι/Plexiglass ή σε κοιλότητες ξύλινων επιφανειών, μέσα σε μπουκάλια κτλ κτλ.

Ωστόσο το προϊόν δεν ενδείκνυται για εφαρμογή ως λεπτή επίστρωση πάνω σε επιφάνειες πχ. ξύλο, πλακάκι, φωτογραφία, καμβά κτλ επειδή ακριβώς είναι λεπτόρρευστο και θα «τρέξει». Δεν θα δημιουργήσει παχιά γυαλιστερή στρώση. Επιπλέον αργεί πολύ να στεγνώσει, όπως και τα υπόλοιπα «Υγρά Γυαλιά» της αγοράς. Για αυτές λοιπόν τις εφαρμογές, θα χρησιμοποιήσουμε το άλλο προϊόν που είναι Υγρό Γυαλί Επιστρώσεων = Εποξικό coating Resoltech 4000 UV

Παράδειγμα: σε 2 ποτηράκια 1ας χρήσης βάζουμε 100γρ βάση + 40γρ καταλύτη, ή αλλιώς  100ml βάση +50ml καταλύτη. Προτιμήστε να μετράτε τις αναλογίες κατά βάρος, χρησιμοποιώντας μία ηλεκτρονική ζυγαριά κουζίνας. Δείτε στο video παρακάτω πώς πρέπει να κάνετε την ανάμιξη του υγρού γυαλιού (Εποξική ρητίνη χύτευσης WWA) ώστε να έχετε απόλυτα διάφανο αποτέλεσμα. Μόλις τα 2 συστατικά ενωθούν το μείγμα είναι θολό. Επομένως πρέπει να ανακατέψετε προσεκτικά μέχρις ότου το μείγμα γίνει εντελώς διάφανο!

Στάδιο Χύτευσης: Αν πρόκειται να κάνετε την χύτευση μέσα σε πλαστικό ποτηράκι μίας χρήσης (ή άλλο φτηνό λείο πλαστικό), το οποίο στο τέλος θα το κόψετε για να ξεκαλουπώσετε το τελικό αντικείμενο, τότε δεν χρειάζεται καμία προεργασία!

Αν όμως η χύτευση γίνει σε χοντρό πλαστικό δοχείο (πχ τάπερ), το οποίο δεν θέλετε να καταστρέψετε προκειμένου να ξεκαλουπώσετε το τελικό αντικείμενο, τότε θα πρέπει 30 λεπτά πριν τη χύτευση να το αλείψετε πολύ καλά με βαζελίνη ή άλλο βιομηχανικό αποκολλητικό. Στη συνέχεια ρίχνετε το υγρό γυαλί μέσα στο καλούπι/ ποτηράκι και απλά το αφήνετε στην άκρη ακίνητο μέχρι να πήξει εντελώς, σε περίπου 48 ώρες! Μόλις πήξει, θα παρατηρήσετε ότι θα είναι εντελώς σκληρό, και μπορείτε να το ξεκαλουπώσετε ή να κόψετε το ποτηράκι και να το βγάλετε.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εγκλωβίσετε μέσα σε Υγρό Γυαλί οποιαδήποτε αντικείμενα, ενθύμια από τις διακοπές, παλιές φωτογραφίες, λουλούδια και γενικά μπορείτε να φτιάξετε μοναδικά δώρα για τους αγαπημένους σας. Επίσης μπορείτε να κάνετε τη χύτευση σε 2 στάδια, δηλαδή να χύτευσετε μία ποσότητα Υγρού Γυαλιού μέσα στην οποία θα εγκλωβίστε πχ κοχύλια και όταν αυτή η στρώση στεγνώσει, τότε να χυτεύσετε από πανω μία ακόμα ποσότητα Υγρού Γυαλιού μέσα στην οποία θα εγκλωβίστε κάτι άλλο πχ βότσαλα και το αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Δείτε εδώ δημιουργίες της Alfakem με Εποξική ρητίνη Resoltech WWA UV

 

 

Υγρό Γυαλί Επιστρώσεων = Εποξικό coating Resoltech 4000 UV

Το συγκεκριμένο προϊόν, Εποξικό coating Resoltech 4000 UV, είναι 2 συστατικών με βάση και καταλύτη και αναλογία ανάμιξης 100:38 κατά βάρος και είναι αρκετά παχύρρευστο. Το προϊόν ενδείκνυται για να κάνουμε high gloss επιστρώσεις πάνω σε οποιαδήποτε σχεδόν επιφάνεια πχ ξύλο, πηλό, μπετόν, κεραμικά, πλακάκια, γύψινα, φωτογραφίες, καμβά, έργα τέχνης κτλ και φυσικά σε κοσμήματα (καστόνια κτλ) είναι ιδανικό.

Υλικό: Υγρό γυαλί, επιλογή και εφαρμογή

Μπορούμε με μία μόνο εφαρμογή να κάνουμε επίστρωση 1-2mm. Το προϊόν έχει μικρό χρόνο δουλέματος (30 λεπτά) και γρήγορο στέγνωμα (περίπου 6 ώρες), που το καθιστά ιδανικό για επιστρώσεις. Το προϊόν είναι τόσο παχύρρευστο όσο σχεδόν και τα υπόλοιπα προϊόντα τύπου Υγρό Γυαλί που κυκλοφορούν στην αγορά, δίνοντας παρόμοιο αισθητικό αποτέλεσμα με την μεγάλη διαφορά ότι στεγνώνει πολύ γρηγορότερα από τα άλλα.

Ωστόσο το προϊόν δεν ενδείκνυται για χυτεύσεις πάνω από 4-5mm καθώς έχει εξώθερμο φαινόμενο (δηλαδή η χημική αντίδραση της βάσης με τον καταλύτη παράγει θερμότητα για να πήξει το μείγμα), που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε χυτεύσεις μεγάλου όγκου καθώς είναι επικίνδυνο λόγω της θερμότητας που εκλύεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το Υγρό Γυαλί Χύτευσης = Εποξική ρητίνη Resoltech WWA

Προετοιμασία Επιφάνειας:  Προτού ξεκινήσετε πρέπει να καθαρίστε καλά την επιφάνεια πάνω στην οποία θα εφαρμοστεί το Resolcoat 4000, ώστε να μην εχει σκόνες ή λιπαρές ουσίες. Επίσης αν η επιφάνεια έχει κάποια επίστρωση από άλλες παλαιότερες ρητίνες ή σαθρά χρώματα, αυτά πρέπει να τριφτούν με ένα γυαλόχαρτο και να αφαιρέσετε τις σκόνες. Σε πορώδη υλικά όπως ξύλο, πέτρα, μπετόν κτλ συνίσταται αρχικά η εφαρμογή του ασταριού Resolcoat 1010 πριν από το Resolcoat 4000 ώστε να μην υπάρχουν αργότερα προβλήματα με την υγρασια που υπάρχει μέσα σε αυτά τα υλικά

Εφαρμογή: Η εφαρμογή του προϊόντος είναι αρκετά εύκολη. Το πιο σημαντικό βήμα στην όλη διαδικασία είναι να κάνετε σωστά την ανάμιξη των 2 συστατικών του Resolcoat 4000, καθώς είναι ένα προϊόν 2 συστατικών με βάση και καταλύτη. Αναλογία βάση: καταλύτης (100gr βάση και 38gr καταλύτης), αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζυγίσετε με ακρίβεια τα 2 συστατικά πριν τα ενώσετε και τα ανακατέψετε.

Για την σωστή ζύγιση δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από μία ηλεκτρονική ζυγαριά κουζίνας, που υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξετε την αναλογία, αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερες μηχανικές ιδιότητες. Στη συνέχεια, ενώνουμε τα 2 υγρά και τα ανακατεύουμε με αργές κινήσεις ώστε να μην δημιουργηθούν φυσαλίδες, κάτι που το προσέχουμε σε όλα τα υλικά που αναδεύουμε. Το μείγμα θα πρέπει να αναδεύεται καλά για να εξασφαλιστεί η πλήρης ομοιογένεια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα εποξικά συστήματα, και ιδιαίτερα αυτά που στεγνώνουν γρήγορα  όπως το Resolcoat 4000, τείνουν να ζεσταίνονται γρήγορα. Επομένως, είναι αναγκαίο να αναμειγνύετε μόνο την ποσότητα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα σε 30 λεπτά.

Η εφαρμογή μπορεί να γίνει με ρολό/ πινέλο/ σπάτουλα.  Αρκεί μόνο 1 στρώση. Ρίξτε μία ποσότητα του Resolcoat 4000 πάνω στην επιφάνεια και με την πλαστική σπάτουλα απλώστε το υλικό σε όλη την επιφάνεια μέχρι τις άκρες. Η ειδική σύσταση του Resolcoat 4000 δημιουργεί στις άκρες των αντικειμένων ένα ωραίο εφέ σαν να τις έχουμε στρογγυλέψει (surface tension) !

Αν επιθυμείτε να εφαρμόσετε 2η στρώση πρέπει να τριφτεί ελαφρά η 1η στρώση με γυαλόχαρτο ώστε να φύγει η γυαλάδα της και να απομακρύνετε σκόνες/λίπη ώστε να υπαρχει καλή πρόσφυση μεταξύ των 2 επιφανειών, εκτός αν η 2η στρώση εφαρμοστεί προτού στεγνώσει η 1η στρώσης, αλλά τουλάχιστον μετά από 2,5-3 ώρες από την αρχική εφαρμογή.

Δείτε εδώ δημιουργίες της Alfakem με Εποξικό coating Resoltech 4000 UV

 

Πώς θα καταφέρετε να χρωματίσετε το Υγρό Γυαλί Χύτευσης χωρίς να γίνει αδιαφανές?

Υλικό: Υγρό γυαλί, επιλογή και εφαρμογή

Αφότου γίνει η ανάμιξη της βάσης με τον καταλύτη και ομογενοποιηθεί το μείγμα, με την άκρη της οδοντογλυφίδας προσθέστε λίγο από την χρωστική που σας αρέσει μέσα στο μείγμα. Η ποσότητα χρωστικής που απαιτείται είναι πολύ μικρή ώστε το Υγρό Γυαλί να παραμείνει διάφανο αλλά να πάρει άλλη απόχρωση. Αν βάλατε πολύ λίγο και θέλετε να το ενισχύσετε απλώς προσθέστε λίγο ακόμα με την οδοντογλυφίδα. Επειδή η ποσότητα χρωστικής που θα μπει είναι σχεδόν απειροελάχιστη σχεδόν όλες οι χρωστικές είναι συμβατές, απλώς προτείνουμε να κάνετε ένα μικρό δείγμα αρχικά.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να δείτε όλα τα άρθρα με κατασκευές και ιδέες αλλά και επεξήγηση των υλικών της Alfakem στο blog.alfakem.gr.

Υλικά και εργαλεία
Διαφήμιση

Το άρθρο αυτό είναι διαφημιστικό και μπορεί να περιλαμβάνει και τοποθέτηση κάποιου προϊόντος. Οι διαφημίσεις είναι το βασικό έσοδο του Ftiaxto.gr και ενισχύοντας τους σπόνσορές μας ενισχύεις κι εμάς. Εάν θέλεις κι εσύ να διαφημιστείς στις σελίδες μας στείλε email στο info@ftiaxto.gr.

10 σχόλια στο άρθρο “Υλικό: Υγρό γυαλί. Τύποι, χρωματισμός και εφαρμογή”

  1. Καλησπέρα σας, θα ήθελα με την σειρά μου να ρωτήσω αν μπορεί να εφαρμοστεί σε μωσαικό πάτωμα βεράντας και ποια κατηγορία πρέπει να εφαρμοστεί? Αν κατάλαβα καλά το υγρο γυαλί χύτευσης?

  2. Καλησπερα , προσφατα δημιουργησα μια μικρη κατασκευη με ρητινη οπου εγκλωβισα αμμο κοχυλια και ενα μικρο κλωναρακι φυλλου δινοντας την αισθηση του βυθου θαλασσας . Για τον λογο αυτο , χρωματισα τη ρητινη ( σωστη αναλογια βασης- σκληρυντη ) ριχνοντας 2-3 σταγονες μελανι μπλε. Αυτο εγινε σε ενα ταπερακι πλαστικο μικρο ( περιπου 150 γραμμαριων χωρητικοτητας) το οποιο μετα το κατεστρεψα με ψαλιδι . Το αποτελεσμα ηταν ικανοποιητικο , το χρωμα λιγο σκουρο μπλε αλλα οι λεπτομερειες του βυθου ευδιακριτες καπως , ωστοσο μετα απο 3 μηνες και ειδικοτερα τον τελευταιο μηνα αρχισε το μπλε να ξεθωριαζει απο τον βυθο και μονο το μεσο και η επιφανεια εχουν μεινει να ελαφρως μπλε . Το κατω μερος ειναι διαφανο καθαρα σαν γυαλι ! Τι μπορει να πηγε στραβα ? στο διαδικτυο που ειδα κατασκευες τις οποιες επιχειρησα να αντιγραψα κατα καποιο τροπο , και ακολουθησα την ιδια διαδικασια , δεν φαινεται να συνεβει κατι τετοιο … ευχαριστω εκ των προτερων !

  3. Ναι, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες αυτές τις επιφάνειες. Επειδή όμως πρόκειται για μεγάλο project καλό είναι να συμβουλευτείς απευθείας τους ειδικούς της Alfakem στο 210 5443133 / 210 5443209. Καλή επιτυχία!

  4. σε παγκο κουζινας μπορει να εφαρμοστεί?ή σε παλιο πετρινο νεροχυτη?και αν ναι ποιο είδος εποξικης ρητινης χρησιμποποιειται?

  5. Το υγρό γυαλί είναι ρητίνη και καταλύτης. Ανάλογα με το είδος της ρητίνης έχουμε και διαφορετικές εφαρμογές, πχ παχύρρευστο για επιστρώσεις, λεπτόρρευστο για χυτεύσεις…

  6. Γεια σας!
    Εχω μια απορια.Τι διαφορα εχουν οι ρητινες απο το υγρο γυαλι; Οταν λεμε οτι κατασκευαζουμε κοσμηματα απο ρητινες σημανει οτι ειναι κατι σαν το υγρο γυαλι η κατι εντελως διαφορετικο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *