Καλύμματα μαξιλαριών

Ολοκληρώνουμε τον κύκλο ανανέωσης σπιτιού με προϊόντα IKEA με εύκολα καλύμματα μαξιλαριών. Τοποθετούνται και αφαιρούνται εύκολα, ενώ αν τα φτιάξεις από πλαστικοποιημένο ύφασμα, τα αφήνεις και στο μπαλκόνι όλο το καλοκαίρι.

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

– Ένα μέτρο ύφασμα ΙΚΕΑ (φάρδους 1.50)
– Κλωστή ραψίματος σε χρώμα της επιλογής σου
– Σετ με είδη ραπτικής SY (περιέχει ψαλίδι για υφάσματα, καρφίτσες, κιμωλία σημαδέματος, ψαλιδάκι για κλωστές, ξηλωτήρι, αλφάδι ραφής, στένσιλ για γράμματα, βάση για βελόνες, μεζούρα, δαχτυλήθρες, βελόνες)
– Ραπτομηχανή ΙΚΕΑ
– Σίδερο
– Σιδερώστρα JALL
– Εσωτερικό διακοσμητικού μαξιλαριού INNER ή FJADRAR

ikea-maxilari-8

Πριν ξεκινήσεις

1. Επιλέγεις το ύφασμα ΙΚΕΑ που θα χρησιμοποιήσεις. Πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις θα πρέπει να πλύνεις το ύφασμά σου και να το σιδερώσεις καλά. Οι παρακάτω οδηγίες είναι για καλύμματα μαξιλαριών διάστασης 50εκ. x 50εκ. Μπορείς να προσαρμόσεις τις διαστάσεις των οδηγιών για το μέγεθος μαξιλαριού που επιθυμείς.

Εάν θέλεις να φτιάξεις ένα κάλυμμα για μαξιλάρι με διαφορετικές διαστάσεις τότε χρειάζεσαι ένα μονοκόμματο ύφασμα που θα έχει διάσταση:

{πλευρά μαξιλαριού +2εκ περιθώριο} επί {πλευρά μαξιλαριού +10εκ για το στρίφωμα + (πλευρά μαξιλαριού επι 1.5)}

2. Προετοιμασία χώρου: Βρίσκεις μια μεγάλη, καθαρή επιφάνεια για να μπορείς να δουλέψεις με άνεση και συγκεντρώνεις όλα τα υλικά που θα χρειαστείς. Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις.

ikea-maxilari-1

Απλώνεις το ύφασμά σου με την ανάποδη πλευρά να σε κοιτάει και με την κιμωλία και την μεζούρα σημαδεύεις επάνω του ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο διάστασης 52 εκ επί 130 εκ. Προσοχή να μην συμπεριλάβεις την ούγια του υφάσματος (σκληρή άκρη), την οποία πρέπει να κόψεις. Κόβεις το ύφασμα προσεκτικά με ένα ψαλίδι επάνω στα σημάδια σου.

ikea-maxilari-2

Διπλώνεις 5εκ. υφάσματος και από τις δύο κοντές πλευρές του υφάσματος και καρφιτσώνεις. Πατάς με το σίδερο.

ikea-maxilari-3

Ανοίγεις την τσάκιση και διπλώνεις το ύφασμα στη μέση (στα 2.5εκ). Σιδερώνεις. Γυρίζεις άλλα 2.5εκ. προς τα μέσα και σιδερώνεις ξανά. Επαναλαμβάνεις και από την άλλη πλευρά. Βάζεις καρφίτσες.

ikea-maxilari-4

Γαζώνεις στη ραπτομηχανή με απλό γαζί 2εκ. από την άκρη κατα μήκος και των δύο πλευρών.

ikea-maxilari-5

Απλώνεις το ύφασμα με την καλή του πλευρά προς τα σένα, κάθετα. Διπλώνεις από την επάνω πλευρά 35 εκ. προς τα μέσα. Καρφιτσώνεις. Διπλώνεις και την κάτω πλευρά άλλα 35 εκ. Ευθυγραμμίζεις και καρφιτσώνεις.

ikea-maxilari-6

Τσεκάρεις με τη μεζούρα σου οτι το ύψος του καλύμματος είναι 50εκ. Θα πρέπει να βλέπεις την ανάποδη πλευρά του υφάσματος. Κάνεις στη ραπτομηχανή μια ραφή 1εκ. από την άκρη και στις δύο πλευρές, αφαιρόντας προσεκτικά τις καρφίτσες. Φρόντισε να ξεκινήσεις και να τελειώσεις τις ραφές σου από την άκρη άκρη του υφάσματος, σιγουρεύοντας τη ραφή με πίσω βελονιά. Εάν το ύφασμά σου μαδάει εύκολα μπορείς να κάνεις και μια ραφή ζιγκ ζάγκ για να το εμποδίσεις.

ikea-maxilari-7

Γυρνάς το κάλυμμα του μαξιλαριού μέσα έξω και με την πίσω πλευρά ενός μολυβιού σπρώχνεις προσεκτικά για να βγουν τελείως οι γωνίες. Σιδερώνεις καλά.

Το κάλυμμα μαξιλαριού είναι έτοιμο για να του βάλεις το εσωτερικό διακοσμητικού μαξιλαριού!

ikea-maxilari-9

Φτιάξε ακόμη ένα ή και περισσότερα καλύμματα μαξιλαριών από ανοιξιάτικα υφάσματα ΙΚΕΑ σε απίθανους συνδυασμούς και διακόσμησε με αυτά τον καναπέ, την πολυθρόνα ή την καρέκλα σου! Τα δικά μας τα μαξιλάρια τα φτιάξαμε ώστε να ταιριάζουν με το τραπεζομάντηλο μέσης και τα σουπλά.

Καλωσόρισες άνοιξη!

ikea-maxilaria-tall

Φτιάξτο

Η Βάλια είναι γραφίστας. Σχεδίασε το πρώτο της website το 1996 αλλά πλέον σχεδιάζει μόνο για το ftiaxto.gr. Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν ένα γιο, τον Ιάσονα. Αγαπάει τα πολύπλοκα projects ειδικά αν περιλαμβάνουν ραπτομηχανή και υπομονή.

Απάντηση