Λίστα βασικών εργαλείων του πάτσγουορκ

Όπως σε όλες τις τεχνικές, έτσι και στο πάτσγουορκ για να ξεκινήσει κανείς να δουλεύει πρέπει να γνωρίζει τα βασικά εργαλεία και εξοπλισμό που χρειάζεται για να δουλέψει σωστά. Εδώ θα βρεις τις πρώτες χρήσιμες πληροφορίες για να κάνεις την αρχή.

Πριν προχωρήσουμε στην περιγραφή των εργαλείων, καλό είναι να πούμε δυο λόγια για το θέμα με το σύστημα μέτρησης που προκύπτει όταν αναφερόμαστε στο πάτσγουορκ. Μέχρι στιγμής, τα μαθήματα που γίνονται στην Ελλάδα έχουν βασιστεί στο Αγγλοσαξωνικό σύστημα, δηλαδή τις ίντσες.

Ωστόσο, ίσως αυτός να είναι και ένας λόγος που δεν έχει μέχρι σήμερα μεγάλη ανάπτυξη το πάτσγουορκ, δεδομένου ότι δεν έχουν όλοι την ευκολία να χειρίζονται το Αγγλοσαξωνικό σύστημα. Στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, όπου δουλεύουν κατά κύριο λόγο με εκατοστά, το πάτσγουωρκ έχει μια σχετικά μεγάλη κοινότητα.

Για το λόγο αυτό, στο ftiaxto.gr θα βρεις ό,τι είναι σχετικό με project του πάτσγουορκ σε εκατοστά, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν όλοι και όλες. Όπου δε είναι εύκολο, θα χρησιμοποιούμε παράλληλα και τις ίντσες για όσες έχουν ήδη τα εργαλεία στο σπίτι τους και θέλουν να ακολουθήσουν.

Ο λόγος της εισαγωγής αυτής είναι απόλυτα σχετικός με τα εργαλεία, γιατί καταλαβαίνετε ότι άλλοι είναι οι χάρακες π.χ. με τις ίντσες και άλλοι με τα εκατοστά. Τα εργαλεία που θα περιγράψουμε παρακάτω είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και στα δύο συστήματα.

Τι εργαλεία χρειαζόμαστε για να κάνουμε πάτσγουωρκ.

Παραδοσιακά για να κάνουμε πάτσγουορκ δε χρειάζεται κανένα ιδιαίτερο εργαλείο, εκτός από ένα ψαλίδι και μια βελόνα. Έτσι έκαναν πάτσγουορκ τα πρώτα χρόνια και έτσι εξακολουθούν και κάνουν κάποιες φανατικές του «χεριού». Ωστόσο, όπως έχει γίνει και σε όλα τα πράγματα, η τεχνολογία και η πρόοδος μας έχουν εξοπλίσει με εργαλεία που σίγουρα κάνουν τη δουλειά μας ευκολότερη.

Τρία είναι τα βασικά μας εργαλεία, από τα οποία ξεκινάμε:

rottarycutters1. Το στρογγυλό κοπίδι ή περιστροφικός κόφτης υφασμάτων (στο εξής κόφτης): Υπάρχουν διάφορα μοντέλα και διάφορα μεγέθη. Ένας κόφτης μεσαίου μεγέθους (διάμετρος μαχαιριού 45 χιλ.) είναι ό,τι πρέπει για αρχή. Όσο πιο μικρός είναι ο κόφτης, τόσο πιο εύκολα ελίσσεται και προσφέρεται περισσότερο για κόψιμο σε καμπύλη, όμως προτείνουμε τον μεσαίο, γιατί σε συντριπτικό ποσοστό, οι γραμμές μας στο πάτσγουωρκ είναι ευθείες.

Διαφορές υπάρχουν και στις λαβές. Αν δίνετε μεγάλη σημασία στην εργονομία, είναι κι αυτό μια παράμετρος που θα σας βοηθήσει να διαλέξετε. Ο κόφτης, έχοντας για οδηγό το χάρακα, «τρέχει» επάνω στην επιφάνεια κοπής και κόβει με ακρίβεια τα υφάσματα. Προσοχή, κόβουμε πάντοτε από μας και προς τα έξω, για να μην έχουμε ατυχήματα. Και πάντα προσοχή, μακριά από τα παιδιά.

cuttingmats
2. Η επιφάνεια κοπής είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να κόψουμε τα υφάσματά μας χωρίς να σημαδέψουμε το σύμπαν γύρω μας. Εάν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, καλό είναι η επιφάνεια αυτή να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γίνεται. Είναι φτιαγμένη από ένα φοβερό υλικό που τη βοηθάει να επουλώνει μόνη της τα  «τραύματα» που της προξενεί ο χάρακας και μένει καινούργια για πολλά-πολλά χρόνια, ακόμη και μετά από ατελείωτα χιλιόμετρα κοψίματος.

rulers3. Ο χάρακας: Οι χάρακες του πάτσγουωρκ είναι πιο χοντροί σε πάχος από τους  συνηθισμένους, προκειμένου να είναι πιο σταθεροί, όταν δέχονται πίεση από τον κόφτη. Για αρχή ένα μέγεθος 10 ή 15 επί 35 ή 40 εκατοστά είναι πολύ καλή επιλογή. Βολεύει και για τα μικρά κομμάτια, αλλά και για τα μεγαλύτερα. Στην πορεία και με βάση το τι σας αρέσει να κάνετε, μπορείτε να αγοράσετε κι άλλους χάρακες.

Ας μην ξεχνάμε οτι το πάτγουορκ είναι ουσιαστικά ραπτική, οπότε πέρα από τα 3 βασικά εργαλεία που ήδη αναφέραμε, θα χρειαστείς και τα παρακάτω:

– Ψαλίδι ή ψαλίδια. Και χρησιμοποιώ πληθυντικό, γιατί, όπως ίσως γνωρίζετε, άλλο το ψαλίδι για τα χαρτιά και άλλο για τα υφάσματα. Αν κόψετε με το καλό σας το ψαλίδι, που έχετε για τα υφάσματα, χαρτί, τότε, πάτε γι’ άλλο ψαλίδι, γιατί θα «στομώσει» όπως λέμε και δε θα κόβει πια καλά, αφού θα «μασάει» το ύφασμα.
Καρφίτσες
Βελόνες. Εάν αποφασίσετε να κάνετε το quilting στο χέρι, παραδοσιακά, τότε θα σας είναι χρήσιμες οι κοντύτερες ειδικές βελόνες του πάτσουγωρκ, όχι όμως ότι δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας και με τις συνηθισμένες.
Δαχτυλήθρα, αν το πάτε «χεράτο»
Ξηλωτήρι, γιατί θάρθει και η κακιά ώρα – πάντα έρχεται- που θα πρέπει να ξηλώσετε. Γιατί να μην το κάνετε πιο εύκολα με το κατάλληλο εργαλείο; Όσες έχουν ραπτομηχανή, σίγουρα θα έχουν κι ένα ξηλωτήρι, μια και είναι απαραίτητο εξάρτημα και μας το δίνουν συνήθως με τη μηχανή.
Παραμάνες, κανονικές ή ειδικές που είναι λίγο καμπύλες. Θα χρειαστούν όταν κάνουμε το καπιτονάρισμα.
Μολύβια μαρκαρίσματος ή το παλιό σαπουνάκι, όταν θέλουμε να σημαδέψουμε κάτι πάνω στο ύφασμα. Τα μολύβια μαρκαρίσματος που υπάρχουν στην αγορά είναι είτε μόνιμα, είτε εξαφανίζονται με το πλύσιμο, που είναι και αυτό που κατά κανόνα θέλουμε στο πάτσγουωρκ.
Σίδερο και σιδερώστρα

Στην αγορά κυκλοφορούν και άλλα εργαλεία πιο εξειδικευμένα, τα οποία ίσως είναι υπερβολή να τα προμηθευτεί κάποιος που μολις ξεκινάει.

Τέλος, ένα βασικό εργαλείο για το πάτσγουορκ είναι η ραπτομηχανή. Μπορείτε να προχωρήσετε με το χέρι και μόνο, κάτι που σίγουρα είναι και πιο αγχολυτικό σε σχέση με τη μηχανή. Εάν είστε όμως άνθρωπος που θέλει να βλέπει γρήγορα το αποτέλεσμα, τότε καλό είναι να σκεφτείτε τη μηχανή.

Για να κάνετε πάτσγουορκ, σας αρκεί και μια παλιά ποδοκίνητη μηχανή της γιαγιάς σας που υπάρχει σε μια μεριά παρατημένη. Κάπως έτσι ξεκινούν οι περισσότεροι εξάλλου.

Από την περιγραφή της χρησιμότητας του κάθε εργαλείου, καταλαβαίνετε ότι μπορείτε να κάνετε και χωρίς αυτά, μετρώντας με μεζούρα και κόβοντας τα υφάσματά σας με το ψαλίδι. Οπότε εάν θέλετε να ξεκινήσετε, μη σας σταματήσει το κόστος.

Κλείνοντας να πούμε οτι εκτός από τα εργαλεία για το πάτσγουορκ θα χρειαστείς και υλικά για πάτσγουορκ (υφάσματα, βάτες, κλωστές κτλ) καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το πως θα επιλέξεις ραπτομηχανή για πάτσγουορκ. Ρίξε μια ματιά στα αντίστοιχα άρθρα μας πριν φύγεις για ψώνια!

Μάνια Χατζηιωαννίδη

mania_bioΗ Μάνια μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: τις χειροτεχνίες γενικά, αλλά και το πάτσγουορκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Υλικά και εργαλεία
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *