Efthimia Papier Mache: Χειροποίητα δώρα από χαρτί

Μετά τον διαγωνισμό δημιουργών που οργανώσαμε με το jamjar επιλέξαμε να σας δείξουμε τη δουλειά των 5 φιναλίστ που προέκυψαν από τη διαδικασία. Επιτρέψτε μας, λοιπόν, να σας συστήσουμε μια από αυτούς την Ευθυμία και τις papier mache δημιουργίες της.

H Ευθυμία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όμως της τα έφερε έτσι η ζωή και τα τελευταία χρόνια ζει στη Ρόδο με το σύζυγο της και τα δύο κοριτσάκια τους.

Έλα να τη γνωρίσουμε καλύτερα

“Ξεκίνησα με την αγάπη μου για την ζωγραφική και τα χρώματα και κατέληξα να σπουδάσω γραφιστική. Είχα την τύχη να δουλέψω για πολλά χρόνια σε αξιόλογα δημουργικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο με υπέροχους ανθρώπους…

Όμορφα χρόνια πολύ δημιουργικά…από μικρή όμως αγαπούσα να φτιάχνω πράγματα: αντικείμενα από fimo, από πηλό ή τσόχα, κατασκευή κσμημάτων, decoupage, βιβλιοδεσία, αλλά και web design… ήθελα να τα μάθω όλα!

Αυτό όμως το υλικό που αγαπώ περισσότερο είναι το χαρτί και σας καλοσωρίζω στον χάρτινο κόσμο μου…ένα κόσμο χαρούμενο, πολύχρωμο, δημιουργικό και μοναδικό.

Σχεδιάζω, φτιάχνω, κατασκευάζω αντικείμενα με την τεχνική papier mache (μασημένο ή πεπιεσμένο χαρτί) εξ ου και το EfthimiaPapierMache: φιγούρες, ανθρωπάκια, ζωάκια, κουτιά μικρά & μεγάλα, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, αντικείμενα για παιδιά, κοσμήματα κά.

Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι που να μην μπορώ να φτιάξω με τις εφημερίδες μου, τα χαρτιά μου, τα χαρτόνια μου, την κόλλα μου, τον χειροποίητο χαρτοπολτό μου και φυσικά τα αγαπημένα μου χρώματα, ακρυλικά, τέμπερες, κραγιόνια, παστέλ. Μου αρέσει επίσης να συνδυάζω το χαρτί με άλλα υλικά και να ασχολούμαι με mixed media τεχνικές.

1. Περιέγραψέ μας μια συνηθισμένη σου μέρα

Μια συνηθισμένη μέρα… Χμ, “Μαμά τσίπνισα”… : ) και η μέρα ξεκινάει με γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς… Τα πρωινά πια είναι αφιερωμένα στην προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο… γιατί εκτός από γραφίστρια και χειροτέχνης είμαι και μαμά δύο μικρών κοριτσιών, που προσπαθεί να τα συνδυάσει και να τα οργανώσει όλα για το σπίτι μέσα στο σπίτι, κάνοντας παράλληλα και αυτό που αγαπώ… πάντα σχεδιάζοντας και φτιάχνοντας, πολλές φορές ταυτόχρονα, την προηγούμενη ιδέα αλλά και την επόμενη ιδέα.

Γενικά προσπαθώ να μοιράσω τον χρόνο μου, προσπαθώντας να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα, ανάμεσα στο μικρό μου εργαστήριο και στα παιδιά, χωρίς να έχω την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου, αφού και σ’αυτόν πάντα κάτι φτιάχνω.

2. Που βρίσκεις την έμπνευσή σου;

Ζω, υπάρχω, εμπνέομαι από τις κόρες μου… ακούγεται συνηθισμένο, αλλά όταν έχεις δύο μικρά παιδιά και οι μέρες σου γεμίζουν με παιδικές φωνές, τραγούδια και γέλια, είναι αναπόφευκτο. …αλλά και η θάλασσα, τα χρώματα της, ο ήχος της… αγαπώ επίσης τα χρώματα και εμπνέομαι από αυτά… εμπνέομαι από τη μουσική γιατί ταξιδεύω μαζί της!

3. Ποιά είναι τα εργαλεία/ υλικά που δεν μπορείς να αποχωριστείς για κανένα λόγο;

Λατρεύω το μικρό παλιό μου ψαλίδι (που έχω από τον παππού μου), τον χειροποίητο χαρτοπολτό μου που φτιάχνω με το μπλέντερ μου, τις εφημερίδες μου και τα χαρτόνια μου (έχω μεγάλη συλλογή 🙂 ), τα ακρυλικά μου χρώματα, τα πινέλα μου, τα εργαλεία σμίλευσης και λείανσης.
Και φυσικά το μολύβι και το μπλοκ μου για να σχεδιάζω όπου σταθώ και όπου βρεθώ!

4. Εάν λέγαμε οτι υπάρχουν 2 τύποι χειροτεχνών εκεί έξω ποιοί θα ήταν αυτοί; Εσύ σε ποιόν τύπο ανήκεις;

Δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω έναν τέτοιου είδους διαχωρισμό. Κάθε ένας που ασχολείται με το χειροποίητο βάζει τη φαντασία του και τη δημιουργικότητά του, τον εαυτό του τον ίδιο σε αυτό που κάνει και αυτό δεν κατηγοριοποιείται. Ο μόνος διαχωρισμός που μπορεί να υπάρξει είναι στο πως αποδίδει ο καθένας την έμπνευση του, και αυτό δεν μπορεί να συνοψιστεί σε δύο κατηγορίες.

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ανήκω στους χειροτέχνες που ζουν και υπάρχουν μέσα από κάθε δημιουργία. Κάθε τι που φτιάχνω είναι κομμάτι του εαυτού μου.

5. Αν μπορούσες να δώσεις μια μόνο συμβουλή σε κάποιον που ξεκινάει τώρα να φτιάχνει με σκοπό να πουλάει τις δημιουργίες του ποιά θα ήταν αυτή;

Να αγαπάει, να λατρεύει αυτό που δημιουργεί, φτιάχνει, κατασκευάζει. Να είναι ο εαυτός του και με πολύ υπομονή και επιμονή πιστεύω θα έρθει ό,τι επιθυμεί.

6. Εάν δεν χρειαζόταν να κοιμάσαι ποτέ, τι θα τον έκανες αυτόν τον extra χρόνο;

Μακάρι να μπορούσα να το κάνω, γιατί το 24ωρο δεν μου είναι ποτέ αρκετό…οπότε πάλι θα τον αξιοποιούσα τελειώνοντας κάποια κατασκευή και αρχίζοντας κάποια άλλη, γιατί οι ιδέες δεν σταματούν ποτέ.

7. Πόσο και σε ποια επίπεδα πιστεύεις οτι θα επωφεληθείς από τη συμμετοχή σου στο jamjar;

Πρώτα απ’όλα να ευχαριστήσω το ftiaxto και το jamjar που με επέλεξαν να είμαι μία από τις 5 δημιουργούς με τις πιο ξεχωριστές δημιουργίες. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’αυτό και είναι πολύ σημαντικό για μένα και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Το jamjar το θεωρώ ένα πολύ προσεγμένο site χειροποίητων δημιουργιών. Έχει λύσει πολύ σημαντικά θέματα για έναν χειροτέχνη (λογιστικά θέματα, αποστολές δεμάτων, προώθηση αντικειμένων κά.) αφήνοντας στον δημιουργό να έχει περισσότερο χρόνο να κάνει αυτό που αγαπάει. Θα ήθελα μέσα από το jamjar να κάνω γνωστή τη δουλειά μου στο ελληνικό κοινό και αν μπορέσω να τους κάνω να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν το χαρτί και τα χειροποίητα αντικείμενα μου.

Την Ευθυμία και τον χάρτινο κόσμο της μπορείς να τα βρεις στα:

Σελίδα στο JamJar: www.jamjar.gr/store/Efthimia

Blog: www.efthimia.com

Facebook: www.facebook.com/Efthimiapapiermache
Instagram: www.instagram.com/efthimiapapiermache
Pinterest: gr.pinterest.com/efikotsanelou
Twitter: twitter.com/EfthimiaKots

Μας αρέσει
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *