Στολίδια από πλαστικές χάντρες που λιώνουν

pyssla-ornaments-6

Μπορεί να θεωρείς ότι είναι ακόμη νωρίς για Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, εμείς όμως έχουμε ξεκινήσει να φτιάχνουμε στολίδια για το δέντρο της Χειροτέχνικα. Και μετά το σεμινάριο που κάναμε στο Ftiaxto.gr Craft Room, έχουμε πάθει ψύχωση με τις πλαστικές χάντρες που λιώνουν με το σίδερο.

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο internet θα βρεις πάαααααρα πολλά σχέδια για να φτιάξεις στολίδια ή χιονονιφάδες. Ανάλογα με το σχέδιο που θα επιλέξεις θα χρειαστείς την αντίστοιχη βάση, λαδόκολλα και σίδερο.

pyssla-ornaments-1

Τις χάντρες αυτές θα τις βρεις με την ονομασία Perler ή Hama ή Pyssla. Αν πρόκειται να αναμίξεις χάντρες αγορασμένες από διαφορετικά καταστήματα κάνε ένα δείγμα πρώτα, εγώ ανακάλυψα ότι κάποιες λιώνουν πιο εύκολα από τις άλλες και μου δημιουργούσαν προβλήματα.

pyssla-ornaments-2

Υπάρχουν και βάσεις με διαφορετικό κάνναβο, όπως οι στρογγυλές ή οι καρδιές. Όταν έρθει η ώρα να σιδερώσεις τις χάντρες, φρόντισε να καλύψεις όλη την βάση με λαδόκολλα γιατί μπορεί και αυτή να λιώσει αν επιμείνεις πολύ.

pyssla-ornaments-3

 

pyssla-ornaments-4

Το σίδερο θα πρέπει να είναι σε πολύ ζεστή θερμοκρασία. Θυμήσου, δεν σιδερώνεις πουκάμισο, το σίδερο πρέπει να κάθεται και να σηκώνεται πάνω στις χάντρες, μην το σέρνεις, γιατί μπορεί τα χρώματα να λιώσουν προς μια κατεύθυνση.

pyssla-ornaments-5

Όταν λιώσεις την πρώτη πλευρά μπορείς να σταματήσεις ή να συνεχίσεις και να λιώσεις και την από κάτω. Παραπάνω βλέπεις το αποτέλεσμα όταν έχεις λιώσει μόνο την μία. Αν θέλεις να συνεχίσεις, αφήνεις την κάτω λαδόκολλα, βάζεις άλλη από πάνω και σιδερώνεις με τον ίδιο τρόπο. Πρόσεχε μόνο να μην βάλεις πολύ πίεση στο σίδερο, μιας και τώρα δεν έχεις την ειδική βάση να σε σταματήσει και μπορεί να το παρακάνεις και να καταλήξει πολύ επίπεδο το στολίδι σου. Εμένα προσωπικά μου άρεσε, και έτσι έγινε το πολύχρωμο που βλέπεις.

pyssla-ornaments-6

Αφού σιδερώσεις και την δεύτερη πλευρά, βάλε το στολίδι κάτω από ένα χοντρό βιβλίο χωρίς να βγάλεις τις λαδόκολλες ώστε να μην ανασηκωθεί στις άκρες κρυώνοντας. Αν έχουν κλείσει οι τρύπες, μπορείς να ανοίξεις μία με το σουβλί, να περάσεις το κορδελάκι σου και να την στολίσεις. Αν έχεις όρεξη κάνε κάνα στολίδι παραπάνω φέτος και φέρτα στην Χειροτέχνικα Θεσσαλονίκης, θα πάνε σε καλό σκοπό.

Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *