Πλέξη Ψαροκόκκαλο

Αυτή η πλέξη είναι κατά τη γνώμη μου μια από τις πιο όμορφες πλέξεις που θα συναντήσεις στο πλέξιμο. Στα αγγλικά είναι γνωστή σαν Horizontal Herringbone, και στα ελληνικά σαν ψαροκόκκαλο, ακριβώς γιατί μοιάζει τόσο πολύ με αυτό που λέμε ψαροκόκκαλο και στα σχέδια υφασμάτων. Μοιάζει περισσότερο πολύπλοκη από ό,τι είναι, αλλά εάν την δοκιμάσεις σίγουρα θα την ερωτευτείς.

Η πλέξη ψαροκόκκαλο δίνει ένα αφράτο αποτέλεσμα με πολύ σαφές σχέδιο και προσφέρεται για μεγάλες επιφάνειες για να φτιάξεις τσάντα, γιακά και κασκόλ.

Για να “δείξει” και να μην είναι το αποτέλεσμα σου άκαμπτο προτείνεται να χρησιμοποιείς αφράτο νήμα και μεγάλα νούμερα βελόνας όταν πλέκεις αυτή την πλέξη. Μπορείς να την δοκιμάσεις με ευθείες βελόνες ή και με στρογγυλές.

Τέλος, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της πλέξης εκεί έξω, αλλά προτείνουμε να ξεκινήσεις με το βασικό.

Η πλέξη αυτή πλέκεται με αριθμό πόντων που διαιρείται με το 2 στις βελόνες σου. Είναι πλέξη που χρειάζεται μερικές σειρές για να φανεί, οπότε μην περιμένεις να σχηματιστεί από την πρώτη σειρά.

herringbone_main

Ξεκινάς ρίχνοντας τους πόντους στις βελόνες σου.

Οι τεχνικές που χρειάζεται να γνωρίζεις για να πλέξεις ψαροκόκκαλο είναι:

ssk (slip slip knit): άπλεκτος άπλεκτος καλός με την διαφορά οτι αφήνεις μόνο τον πρώτο πόντο να γλιστρήσει από τη βελόνα σου
p2tog (purl 2 together): 2 ανάποδη μαζί (σαν το video αλλά με τη διαφορά οτι βάζεις τη βελόνα σου να πιάσεις τους 2 πόντους σαν να έπλεκες ανάποδο πόντο και όχι καλό).

Συντομογραφίες
κ = καλός πόντος
α = ανάποδος πόντος
απλ/απλ/κ = άπλεκτος άπλεκτος καλός
2α μαζί = 2 ανάποδη μαζί
π = πόντος
επαν. = επανάληψη

Σειρά 1: *απλ/απλ/κ, ρίχνοντας μόνο τον πρώτο πόντο από τη βελόνα,* επαν. από το * μέχρι τον τελευταίο π, κ. (σημείωση: μετά τους πρώτους 2 πόντους θα πρέπει να θυμάσαι να περνάς τους άπλεκτους πόντους στη βελόνα τον πρώτο σαν να πήγαινες να πλέξεις ανάποδη και τον δεύτερο σαν να πήγαινες να πλέξεις καλή)
Σειρά 2: *2α μαζί, ρίχνοντας μόνο τον πρώτο πόντο από τη βελόνα, *επαν. από το * μέχρι τον τελευταίο π, α.

Επαναλαμβάνεις τις σειρές μέχρι να φτάσει το πλεκτό σου στο επιθυμητό μήκος.

Και επειδή καταλαβαίνουμε οτι εάν δεν το δεις είναι δύσκολο να το καταλάβεις βρήκαμε και αυτό το πολύ ξεκάθαρο video που θα σε βοηθήσει.

Και επειδή είμαστε σίγουρες οτι θα θέλεις και κάτι να φτιάξεις με την καινούργια πλέξη στο τσεπάκι σου, δες και αυτό τον καταπληκτικό λαιμό από το Purl Soho (προσοχή είναι με στρογγυλές βελόνες και άρα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά!)

Οι φωτογραφίες είναι από το άρθρο του Purl Soho.

Save

Save

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Πλέξη Ψαροκόκκαλο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *