Παιδικό πλεκτό φορεματάκι top down

Αυτό το πλεκτό φορεματάκι είναι ο ιδανικός τρόπος να εξασκηθείς σε πιο προχωρημένες πλεκτοκαταστάσεις, δηλαδή στο πλέξιμο ενός ρούχου. Και τι καλύτερο από ένα μικρό παιδικό  φόρεμα; Οι οδηγίες είναι της Μαρίας Ζηλάκου και το φορεματάκι πλέκεται ενιαίο, όχι κομμάτι κομμάτι, και από επάνω προς τα κάτω. Με την ίδια τεχνική μπορείς να φτιάξεις πουλόβερ για αγοράκι αντί για φόρεμα. Πιάσε βελόνες!Το πλεκτό φορεματάκι αυτό, πλεγμένο με αυτή την τεχνική λέγεται και ραγκλάν ή ρειγκλάν, δηλαδή ένα πανωφόρι που έχει μανίκια που είναι ενσωματωμένα στο πλεκτό μέχρι τον λαιμό και όχι συναρμολογημένα εκ των υστέρων.

Θα χρειαστείς:

– 1 κυκλική βελόνα Νο 5 mm με καλώδιο 60cm,
– 1 σετ καλτσοβελόνες Νο 5 mm,
– 5 Δείκτες Πόντων,
– 2 Παραμάνες συγκράτησης πόντων και
– 3 – 4 κουβάρια νήμα Jaspée της Bergère De France (απόχρωση γαλάζιο-γκρι-μπλε ή όποια άλλη εσείς προτιμάτε)

Μέτρηση Δείγματος: 14 πόντοι χ 18 σειρές με βελόνες Νο 5 mm, σε πλέξη ζέρσεϋ (κάλτσα)

foremataki-plekto-1
Τι χρειάζεται να γνωρίζεις:

Αύξηση: Πλέκεις τον επόμενο πόντο Καλή, όμως δεν τον αφήνεις να «πέσει»  από την αριστερή βελόνα και τον ξαναπλέκεις Καλή, βάζοντας την δεξιά βελόνα στο πίσω μέρος του πόντου αυτή την φορά. Αφήνεις τον πόντο να γλυστρίσει από την αριστερή βελόνα και τώρα έχεις πια στην δεξιά σου βελόνα 1 επιπλέον πόντο.

2π Κ σταυρωτά προς τα δεξιά: όταν οι οδηγίες σου λένε πως πρέπει να πλέξεις έτσι τους επόμενους 2 πόντους, τότε θα πλέξεις Καλή πρώτα τον δεύτερο στην σειρά πόντο και μετά τον πρώτο, δημιουργώντας έτσι ένα μικρό «κοτσιδάκι» από αυτούς τους 2 πόντους.

Οδηγίες (για περίμετρο στήθους 56 εκατοστά):

Ρίχνεις 22 πόντους και χωρίς να ενώσεις σε κύκλο, πλέκεις 1 σειρά Ανάποδη.
Στην επόμενη σειρά θα διαχωρίσεις τους πόντους τοποθετώντας Δείκτες για να ξεχωρίζουν τα διάφορα μέρη του πλεκτού:
1 π Καλή (μπροστά), Δείκτης, 2π Καλή (μανίκι), Δείκτης, 16π Καλή (πλάτη), Δείκτης, 2π Καλή (μανίκι), Δείκτης, 1π Καλή (μπροστά)
Επόμενη σειρά: πλέκεις όλους τους πόντους Ανάποδη
Επόμενη σειρά (ΚΠ): 1 Αύξηση στον πρώτο και 1 στον τελευταίο πόντο της σειράς, καθώς και 1 Αύξηση πριν και 1 μετά από κάθε Δείκτη. Θα πλέξεις 6 τέτοιες σειρές συνολικά.
Επόμενη σειρά (ΑΠ): πλέκεις όλους τους πόντους Ανάποδη. Θα πλέξεις 6 τέτοιες σειρές συνολικά.Untitled
Επόμενη σειρά (ΚΠ): 1 Αύξηση στον πρώτο και 1 στον τελευταίο πόντο της σειράς, καθώς και 1 Αύξηση πριν και 1 μετά από κάθε Δείκτη. Ρίχνεις 2 ακόμη πόντους στην βελόνα σου, στο τέλος της σειράς και βάζεις 1 Δείκτη για να ξέρεις ότι αυτό το σημείο είναι η αρχή κάθε γύρου και συνεχίζεις, πλέκοντας κυκλικά και με την ΚΠ του πλεκτού μπροστά σου.
pinakaki2
Από εδώ και στο εξής θα πλέκεις μόνο Κ, φροντίζοντας να κάνεις 1 Αύξηση πριν και 1 μετά από κάθε Δείκτη σε κάθε δεύτερο γύρο. Ο αριθμός των πόντων σου διαμορφώνεται ως εξής:
pinakaki3
Είναι η ώρα για να περάσεις τους πόντους των μανικιών σε Παραμάνες και να τους κρατήσεις στην άκρη, ώστε να τους τελειώσεις αργότερα. Αφού το κάνεις αυτό, πλέκεις τους πόντους που αντιστοιχούν στο μπροστινό κομμάτι, ρίχνεις 2 πόντους (για να υπάρχει άνεση στην μασχάλη) και συνεχίζεις ενώνοντας με τους πόντους της πλάτης. Όταν πλέξεις τους πόντους της πλάτης, θα ρίξεις πάλι 2 πόντους, για το άλλο χεράκι, πριν πλέξεις το άλλο μέρος του μπροστινού κομματιού. (136 πόντοι συνολικά)

Από εδώ και κάτω και για 2 περίπου εκατοστά θα πλέξεις 1 γύρο Καλή κι 1 γύρο Ανάποδη (πλέξη Μους κυκλικά). Εδώ τώρα θέλει λίγη προσοχή, αφού στον επόμενο γύρο και μόνο στο μπροστινό κομμάτι του πλεκτού, θα χωρίσεις τους 68 πόντους ως εξής, για να πλέξεις το σχέδιο με τα κοτσιδάκια!
Γύρος Α: 16 πόντοι Κ, Αύξηση, Δείκτης, 4π Α, 2π Κ σταυρωτά προς τα δεξιά, 4π Α, Δείκτης, 16 πόντοι Κ, 4π Α, 2π Κ σταυρωτά προς τα δεξιά, 4π Α, Δείκτης, Αύξηση, 16 πόντοι Κ και οι υπόλοιποι 68 πόντοι (της πλάτης) Καλή.
Γύρος Β: πλέκεις όλους τους πόντους Καλή (138 πόντοι)
Γύρος Γ: Κ μέχρι τον πόντο πριν τον Δείκτη, Αύξηση, Δείκτης, 4π Α, 2π Κ σταυρωτά προς τα δεξιά, 4π Α, Δείκτης, 16 πόντοι Κ, 4π Α, 2π Κ σταυρωτά προς τα δεξιά, 4π Α, Δείκτης, Αύξηση, Κ όλοι οι υπόλοιποι πόντοι.

Θα συνεχίσεις έτσι μέχρι που το πλεκτό φορεματάκι να έχει 2 εκατοστά λιγότερο από το μήκος που σου αρέσει. Θα πλέξεις πάλι 1 γύρο Καλή κι 1 γύρο Ανάποδη για 2 εκατοστά και θα κλείσεις χαλαρά όλους τους πόντους.

foremataki-plekto-2

Με τις καλτσοβελόνες θα πλέξεις 1 γύρο Καλή κι 1 γύρο Ανάποδη στις μασχάλες και στον επόμενο γύρο θα κλείσεις όλους τους πόντους χαλαρά. Θα κάνεις το ίδιο και γύρω από τον λαιμό.

Έτοιμο το πλεκτό φορεματάκι! Με γειά!

Λίγα λόγια για την συνεργάτιδά μας

maria_zilakouΗ Μαρία Ζηλάκου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και, εδώ και 30 χρόνια, διδάσκει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά και μεταφράζει. Στα 7 της έμαθε να κεντάει και στα 12 άρχισε να πλέκει με βελόνες και βελονάκι. Αγαπά τις πρωτότυπες κατασκευές και δεν φοβάται τις πολύπλοκες τεχνικές. Μεγάλη της αγάπη είναι πάντα το πλέξιμο και από το 2012 δημοσιεύει τα πρωτότυπα σχέδιά της για πλεκτά με βελόνες και βελονάκι στη δική της σελίδα στο Ravelry. Δημιουργίες της θα βρεις στο etsy και, αν περάσεις από το blog της of life and yarns, θα βρεις ιδέες και σχέδια δικά της ή άλλων σχεδιαστών μεταφρασμένα στα ελληνικά!

Κράτα το

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *