Πολύχρωμος Στριφτός Γιακάς με Βελονάκι

Αυτό είναι ένα ακόμη σχέδιο με το βελονάκι που σχεδίασε και έφτιαξε ειδικά για εμάς η αγαπημένη φίλη και συνεργάτιδα του Ftiaxto.gr Μαρία Ζηλάκου. Ο λόγος για τον πολύχρωμο στριφτό γιακά με το βελονάκι που είναι ιδανικός για πλέξιμο με gradient νήματα που αλλάζουν χρώμα καθώς πλέκεις με αυτά. Δες τις οδηγίες και βγάλε το βελονάκι σου. Ο καιρός πλέον το επιβάλλει! Ο λόγος στη Μαρία!

Και πρώτα οι συντομογραφίες:

γσα= γαϊτανάκι στον αέρα
αργ= άρριχτο γαϊτανάκι
γγ= βουβό γαϊτανάκι

Η έμπνευση για το σχέδιο αυτό ήταν το ίδιο το νήμα, οι αλλαγές των αποχρώσεων τονίζονται ιδιαίτερα καθώς πλέκονται τμηματικά οι σειρές με το βελονάκι. Τα αργ πλέκονται πάντα στο πίσω μέρος του πόντου, έτσι που να δημιουργείται μια ανάγλυφη πλέξη, διπλής όψης, και να μπορεί να φορεθεί, είτε από την μια, είτε από την άλλη πλευρά. Θα προσέξεις να ενώσεις τις δυο άκρες του πλεκτού με τρόπο που να στρίβει ο γιακάς για να δίνει την εντύπωση möbius.

Θα χρειαστείς:

4 κουβάρια νήμα 9 Μούσες
1 βελονάκι Νο 10 (ή Νο 12 αν πλέκεις σφιχτά, θέλουμε τον γιακά αφράτο)

striftos_giakas_main
Οδηγίες:

Θα αρχίσεις με 16 γσα.
Σειρά 1: 1αργ στο δεύτερο γσα από το βελονάκι και σε κάθε γσα μέχρι το τέλος της σειράς. (15αργ). Γύρισε το πλεκτό σου.
Σειρά 2: 1γσα, 1αργ στο καθένα από τα επόμενα 7 αργ πλέκοντας μόνο στο πίσω μέρος του πόντου, αφήνεις άπλεκτη την υπόλοιπη σειρά, γύρισε το πλεκτό σου.
Σειρά 3: 1γσα, 1αργ στο καθένα από τα επόμενα 7 αργ πλέκοντας μόνο στο πίσω μέρος του πόντου, γύρισε το πλεκτό σου.
Σειρά 4: 1γσα, 1αργ στο καθένα από τα επόμενα 7 αργ πλέκοντας μόνο στο πίσω μέρος του πόντου. 1 αργ στο επόμενο αργ (που βρίσκεται στην πρώτη σειρά), αλλά περνώντας το βελονάκι μέσα από τους πόντους στις ήδη πλεγμένες σειρές, 1 αργ στο επόμενο αργ πλέκοντας μόνο στο πίσω μέρος του πόντου, αφήνεις άπλεκτη την υπόλοιπη σειρά, γύρισε το πλεκτό σου.
Σειρά 5: 1γσα, 1αργ στο καθένα από τα επόμενα 9αργ πλέκοντας μόνο στο πίσω μέρος του πόντου, γύρισε το πλεκτό σου.
Σειρά 6: 1γσα, 1αργ στο καθένα από τα επόμενα 9αργ πλέκοντας μόνο στο πίσω μέρος του πόντου. 1 αργ στο επόμενο αργ (που βρίσκεται στην πρώτη σειρά), αλλά περνώντας το βελονάκι μέσα από τους πόντους στις ήδη πλεγμένες σειρές, 1 αργ στο επόμενο αργ πλέκοντας μόνο στο πίσω μέρος του πόντου, αφήνεις άπλεκτη την υπόλοιπη σειρά, γύρισε το πλεκτό σου.
Σειρά 7: 1γσα, 1αργ στο καθένα από τα επόμενα 11αργ πλέκοντας μόνο στο πίσω μέρος του πόντου, γύρισε το πλεκτό σου.
Σειρά 8: 1γσα, 1αργ στο καθένα από τα επόμενα 11αργ πλέκοντας μόνο στο πίσω μέρος του πόντου. 1 αργ στο επόμενο αργ (που βρίσκεται στην πρώτη σειρά), αλλά περνώντας το βελονάκι μέσα από τους πόντους στις ήδη πλεγμένες σειρές, 1 αργ στο επόμενο αργ πλέκοντας μόνο στο πίσω μέρος του πόντου, αφήνεις άπλεκτη την υπόλοιπη σειρά, γύρισε το πλεκτό σου.
Σειρά 9: 1γσα, 1αργ στο καθένα από τα επόμενα 13αργ πλέκοντας μόνο στο πίσω μέρος του πόντου, γύρισε το πλεκτό σου.
Σειρά 10: 1γσα, 1αργ στο καθένα από τα επόμενα 13αργ πλέκοντας μόνο στο πίσω μέρος του πόντου. 1 αργ στο επόμενο αργ (που βρίσκεται στην πρώτη σειρά), αλλά περνώντας το βελονάκι μέσα από τους πόντους στις ήδη πλεγμένες σειρές, 1 αργ στο επόμενο αργ πλέκοντας μόνο στο πίσω μέρος του πόντου. Τώρα έχεις πλέξει σε όλους του πόντους της σειράς. Γύρισε το πλεκτό σου.

Επαναλαμβάνεις τις σειρές 2 έως και 10, ώσπου το πλεκτό να έχει το επιθυμητό μήκος. Όταν έχεις πλέξει μια σειρά 10 και κοντεύει να τελειώσει το νήμα σου, θα ενώσεις τις δυο άκρες του γιακά με βγ., αλλά διπλώνοντας στριφτά τον γιακά, έτσι που η Καλή Πλευρά της μια άκρης να ενωθεί με την Ανάποδη Πλευρά της άλλης.

Επειδή η πλέξη αυτή είναι 2 όψεων, το αποτέλεσμα θα είναι ένας στριφτός γιακάς möbius.

Καλή επιτυχία!

Λίγα λόγια για την συνεργάτιδά μας

maria_zilakouΗ Μαρία Ζηλάκου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και, εδώ και 30 χρόνια, διδάσκει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά και μεταφράζει. Στα 7 της έμαθε να κεντάει και στα 12 άρχισε να πλέκει με βελόνες και βελονάκι. Αγαπά τις πρωτότυπες κατασκευές και δεν φοβάται τις πολύπλοκες τεχνικές. Μεγάλη της αγάπη είναι πάντα το πλέξιμο και από το 2012 δημοσιεύει τα πρωτότυπα σχέδιά της για πλεκτά με βελόνες και βελονάκι στη δική της σελίδα στο Ravelry. Δημιουργίες της θα βρεις στο etsy και, αν περάσεις από το blog της of life and yarns, θα βρεις ιδέες και σχέδια δικά της ή άλλων σχεδιαστών μεταφρασμένα στα ελληνικά!

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *