Σχέδιο πουλάκι από patchwork

bird_finished_pillow_introΣτo σημερινό άρθρο για το patchwork από την Μάνια Χατζηιωαννίδη φιλοξενούμε την Teje, μια Φινλανδή quilter που ζει στα Χανιά και φτιάχνει πραγματικά αριστουργήματα από ύφασμα. Ελάτε σήμερα να φτιάξουμε ένα πουλάκι, όπως μας το δείχνει η Teje στο blog της Nero’s post and patch. Την ευχαριστούμε θερμά που μας “δάνεισε” το θέμα αυτό!

H Teje κατάγεται από τη Φινλανδία αλλά ζει στα Χανιά. Όταν τη ρώτησα αν έχει κοντά της καμιά quilting bee, μου απάντησε ότι έχει μέλισσες (bees) στον κήπο της και επίσης μια ομάδα πάτσγουωρκ (quilting quild) με το σκύλο της. Φτιάχνει πολύ όμορφα πράγματα που μπορείτε να δείτε στο blog της. Γράφει όμως Αγγλικά και δουλεύει με ίντσες. Για το λόγο αυτό θα σας μεταφράσω τις οδηγίες που έχει γράψει βήμα-βήμα για το πουλάκι και θα τις μετατρέψουμε και σε εκατοστά.

Όπως μας λέει η Teje, τα πουλάκια αυτά πετάνε παντού στο Διαδίκτυο, αλλά εκείνη το εμπλούτισε λίγο προσθέτοντάς του και φτερά.

Για να φτιάξετε το τετράγωνο με το πουλί οι τεχνικές που θα χρησιμοποιήσετε είναι απλά τετράγωνα (τεχνική που μάθαμε εδώ).

Ας κόψουμε τα κομμάτια που χρειαζόμαστε.

Σημείωση: Σας υπενθυμίζω ότι αν δουλεύετε με εκατοστά, το περιθώριο ραφής σας είναι 0,75 εκ., ενώ αν δουλεύετε με ίντσες, το περιθώριο ραφής είναι ¼” και επίσης ότι η μετατροπή ίντσες/εκατοστά γίνεται πάντα κατά προσέγγιση και όχι ακριβώς για να έχουμε νούμερα που να δουλεύονται πιο εύκολα.

Συμβουλευτείτε το σχέδιο για να ξέρετε τι πρέπει να κόψετε από κάθε χρώμα:

•    Τετράγωνα μεγέθους 6,5 εκ. επί 6,5 εκ. (2,5″ επί 2,5″)
•    Για να κάνετε τα τρίγωνα θα κόψετε τετράγωνα μεγέθους 8 εκ. επί 8 εκ. (3″ επί 3″).
•    Η μύτη είναι μισό τετράγωνο 6,5 εκ. επί 6,5 εκ. (2,5″ επί 2,5″) και βρίσκεται πάνω σε ένα τετράγωνο με τις ίδιες διαστάσεις.
•    Για τα πόδια θα χρειαστείτε δυο κομμάτια 3 εκ. επί 6,5 εκ. (1″ επί 2,5″).
•    Για το γρασίδι που είναι δίπλα στα πόδια θα κόψετε δυο κομμάτια 5 εκ. επί 6,5 εκ. (2″ επί 2,5″).

Δώστε μεγαλύτερη προσοχή, αν το ύφασμά σας έχει συγκεριμένη κατεύθυνση και το προσέχετε, όπως αυτό με τα δέντρα που χρησιμοποίησε η Teje.
Ράψτε πρώτα τα μικρότερα κομμάτια, δηλαδή ράψτε τα πόδια με το γρασίδι και τη μύτη στη μια γωνία ενός τετραγώνου 6,5 εκ. επί 6,5 εκ. (2,5″ επί 2,5″). Αφαιρέστε το κομμάτι που δε χρειάζεστε.
Ράψτε και όλα τα ΤΜΤ.

Σιδερώστε τις ραφές ανοιχτές και ξαναμετρήστε τα τετράγωνά σας να είναι 6,5 εκ. επί 6,5 εκ. (2,5″ επί 2,5″). Μην ξεχάσετε να κόψετε ό,τι περισσεύει.

bird_hst
Βάλτε τώρα τα τετράγωνά σας στη σωστή τους θέση

bird_placement
Στη συνέχεια ράψτε σε σειρές ή σε στήλες, όπως σας αρέσει (εδώ η Teje τα έχει ράψει σε στήλες).

bird_in_rows
Σιδερώστε και πάλι τις ραφές ανοιχτές

bird_seamsopen

και κάντε και τις τελευταίες ραφές.

bird-sew_rows
Το αποτέλεσμα είναι ένα τετράγωνο 26,5 εκ. επί 26,5 εκ. (10,5″ επί 10,5″), που η Teje με κάποιες προσθήκες το μετέτρεψε σε μαξιλαράκι. Το καθαρό τελικό μέγεθος θα είναι 26 εκ. επί 26 εκ. (10″ επί 10″).

bird_finished_pillow
Εσείς μπορείτε να το κάνετε επίσης μαξιλαράκι. Μπορείτε όμως να κάνετε και πολλά πουλιά σε διαφορετικά χρώματα, σμήνος ολόκληρο, και να κάνετε ένα παιδικό παπλωματάκι ή γιατί όχι και μερικά καδράκια για το παιδικό δωμάτιο, δώρο για τη βάφτιση που είστε καλεσμένοι και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Καλή επιτυχία!

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

 

 

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Σχέδιο πουλάκι από patchwork”

  1. Ευχαριστω πολύ, Μανια! Χαιρω πολύ που μεταφρασες τις οδιγιες για το πουλακι γιατι διστιχως εγω δεν μπορουσα να το κανω τωρα. Αν καποια θελει να να με ρωτισει κατι, με ηαρα θα απαντισω και βοηθαω οσο μπορω! Χεραιτησματα από Χανια! Τεξε

  2. Ευχαριστω πολύ, Μανια, που μεταφρασες της οδικιες για το πουλακι. Δυστυχως εγω δεν ηχα χρονο να το κανω. Αν καποιος θελει να με ροτησει κατι για πατσγουωρκ (η κατι άλλο), με χαρα θα απαντισω! Αυτες μερες τελειωνω κουβερτα που εχει μερικα πουλακια και μια γατα. Προσπαθω να προλαβω το ‘Blogger’s Quilt Festival’. Teje
    http://www.nerospost.wordpress.com
    nerospost(at)gmail(dot)com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *