Στολή χρυσομαλλούσας από παλιό μπλουζάκι

H αγαπημένη μας Μάνια Χατζηιωαννίδη αφήνει για λίγο στην άκρη τα του patchwork και μας δείχνει πως με λίγα υλικά και όρεξη μπορείς να φτιάξεις αποκριάτικες στολές για μικρούς και μεγάλους. Πρώτη ιδέα η μετατροπή μιας πόλο μπλούζας σε φορεματάκι και μια αρκουδο-οικογένεια με λίγο ύφασμα και μπόλικη φαντασία! Για δες πως μπορείς να το κάνεις κι εσύ!

Μια και πλησιάζουν οι Απόκριες σκέφτηκα να σας δείξω μια μετατροπή που έγινε για “Αποκριάτικο σκοπό”.

stoli_mplouzaki1
Αυτό ήταν ένα ανδρικό μπλουζάκι πόλο που είχε δυο λεκέδες από κόλλα και είχε βγει σε αχρηστία. Ωστόσο, επειδή μου άρεσε το χρώμα το είχα κρατήσει για να το χρησιμοποιήσω σε κάτι άλλο. Όταν η εγγονή μου αποφάσισε να ντυθεί Χρυσομαλλούσα (οι 3 αρκούδες θα ήταν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας) θυμήθηκα το μπλουζάκι και το ανέσυρα.

stoli_mplouzaki2
Πήρα ένα φόρεμα που της έκανε για να το χρησιμοποιήσω για πατρόν. Το έβαλα επάνω στο μπλουζάκι και το έκοψα από την μία πλευρά στο σημείο που ήθελα. Δίπλωσα στη μέση και έκοψα και από την άλλη πλευρά αντικριστά. Μέτρησα πάνω στη μικρή το ύψος που ήθελα και έκοψα το πάνω κομμάτι.

stoli_mplouzaki3
Μετά υπολόγισα πόσο ήθελα να είναι το “φουστάκι” του φορέματος και το ξαναέκοψα. Εννοείται ότι χρησιμοποίησα το κάτω κομμάτι για να μην έχω να στριφώνω.

stoli_mplouzaki4
Από εδώ και κάτω δεν έχω πολλές φωτογραφίες, αλλά θα προσπαθήσω να σας περιγράψω τα βήματα με λεπτομέρεια. Έκανα στην επάνω πλευρά από το φουστάκι γύρω-γύρω ένα πολύ αραιό γαζί. Μετά τράβηξα την πίσω κλωστή και το σούρωσα τόσο όσο να έχει την ίδια περίμετρο με την κάτω πλευρά της μπλούζας και στερέωσα την κλωστή για να μη μου φύγει. Στο σημείο αυτό, αν θέλετε, μπορείτε και να κάνετε και ένα κανονικό γαζί άκρη-άκρη για να στερεώσετε τη σούρα.

Στη συνέχεια έβαλα το φουστάκι με το μπλουζάκι καλή με καλή και γάζωσα γύρω γύρω. Γύρισα μετά τις μασχάλες προς τα μέσα και στρίφωσα. Φυσικά αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος, αλλά θυμηθείτε, το έκανα για αποκριάτικο κοστούμι. Στην πορεία βέβαια, είχε τόση επιτυχία που φορέθηκε όλο το καλοκαίρι. Και πάλι σας βεβαιώνω ότι κανένας δεν κατάλαβε την ατέλεια στο σημείο εκείνο.

stoli_mplouzaki5
Για να ολοκληρωθεί το συνολάκι, έφτιαξα μια ποδιά στα μέτρα της μικρής μας και τη διακόσμησα με μια δαντέλα.

stoli_mplouzaki6
Λεπτομέρεια: με έβαλε και ξήλωσα το κροκοδειλάκι, γιατί την αγρίευε. Τέλος, ένας φιόγγος με το ύφασμα και τη δαντέλα της ποδιάς, θερμοκολλημένος ή ραμμένος πάνω σε μια στέκα απογείωσε το σύνολο.

Όμως θέλω να σας δείξω και όλη την οικογένεια γιατί αυτές οι φωτογραφίες ήταν οι καλύτερες. Τα σκουφιά ήταν αυτά που μου έφαγαν τον περισσότερο χρόνο, μια και τα έπλεξα με βελονάκι, αλλά και αυτά που ευχαριστήθηκα πιο πολύ.

stoli_mplouzaki7
Ο μπαμπάς – αρκούδος και η μαμά – αρκούδα φορούσαν ένα μακρόστενο κομμάτι ύφασμα με μια τρύπα για λαιμό, ενώ για το μικρό αρκουδάκι, είχα ράψει πολύ πρόχειρα μια φόρμα ολόσωμη. Το ύφασμα ήταν ελαστικό γιατί αυτό βρήκα με 1€ το μέτρο και άρα δεν είχε φόβο να ξεφτίσει. Εσείς μπορείτε εννοείται να το κάνετε με ό,τι ύφασμα θέλετε ή έχετε.

Δείτε πόσο εύκολο ήταν: Δίπλωσα το ύφασμα στα δύο και το καρφίτσωσα για να μη μου γλιστράει. Στα σημεία Α έως Β έκανα ένα άνοιγμα για το κεφάλι. Θα υπολογίσετε ότι από εκεί θα το φορέσει και θα το βγάλει, άρα πρέπει να χωράει το παιδί να περάσει. Μέτρησα από καρπό σε καρπό και από τον ώμο μέχρι το πόδι του μικρού και έφτιαξα αυτό το σχήμα πάνω στο ύφασμα. Φανταστείτε ότι είναι διπλο. Το έκοψα και έκοψα και τη γραμμή ΓΔ. Στην επάνω μεριά είναι ήδη ενωμένο. (Θυμόσαστε ότι διπλώσαμε το ύφασμα).

stoli_mplouzaki8
Στη συνέχεια το έβαλα καλή με καλή και γάζωσα κάτω από τα μανίκια και στο πλάι με μονοκόμματο γαζί (εκεί που είναι οι γραμμούλες) και επίσης γάζωσα το ΓΔ και για τα δύο πόδια. Έτοιμη η στολή και του μικρού αρκούδου.

Νομίζω ότι πήρατε μια ιδέα για το πόσο εύκολα μπορούμε κάνουμε μια Αποκριάτικη στολή πιο πρωτότυπη και σίγουρα με καλύτερο ύφασμα από τις περισσότερες έτοιμες.

Και του χρόνου!

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

 

 

 

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *