Πως να αποξηράνεις φύλλα και λουλούδια

Μπορεί να μην είναι άνοιξη που είναι η εποχή των λουλουδιών, είναι όμως φθινόπωρο, όπου μπορείς να βρείς τα πιο ωραία φύλλα. Ιδού, λοιπόν, 4 τρόποι πως να αποξηράνεις φύλλα και λουλούδια ή μυρωδικά. Τις τεχνικές αυτές τις βρήκαμε στο άρθρο του Wikihow και στις παρουσιάζουμε!

Να ξέρεις πως όποιο τρόπο κι αν διαλέξεις πρέπει τα φυτά που θα χρησιμοποιήσεις να τα έχεις στεγνώσει πολύ καλά ανάμεσα σε δύο φύλλα απο χαρτί κουζίνας. Με τις παρακάτω μεθόδους τα φύλλα αποξηραίνονται επίπεδα διατηρώντας το χρώμα και το σχήμα τους, ώστε να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μετά στα project σου!

Σε όλες τις παρακάτω μεθόδους θα χρειαστείς χαρτί απορροφητικό… όπως το στυπόχαρτο για παράδειγμα. Συχνά πυκνά το χαρτί αυτό θα πρέπει να το αλλάζεις…

Ξεκινάμε:

Μεθοδος #1: Αγόρασε έτοιμη ή φτιάξε μία πρέσσα για φύλλα και λουλούδια.

πως να αποξηράνεις
Έτοιμες πρέσσες πωλούνται σε μαγαζιά χειροτεχνίας η στο διαδίκτυο.

Για να φτιάξεις τη δική σου πρέσσα θα χρειαστείς:
– 2 κομμάτια κοντρα πλακέ 23cm x 31cm
– 4 βίδες με πεταλούδες
– 2 κομμάτια χαρτόνι (μπορείς να κόψεις μία κούτα συσκευασίας)
– 2 κομμάτια χαρτί αντικολλητικό (ψησίματος)

Κάνε τρύπες με το τρυπάνι σου στις 4 γωνίες και στα δύο φύλλα κόντρα πλακέ. Φρόντισε να είναι σε αντιστοιχία, ούτως ώστε όταν θα μπούν το ένα πάνω στο άλλο να βιδώνουν χωρίς πρόβλημα. Κόψε τα χαρτόνια και το αντικολλητικό χαρτί σε οκτάγωνα έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν ανάμεσα στα δύο φύλλα κόντρα πλακέ.

Με τις πρέσσες μπορεί να σου πάρει μέχρι και μερικές εβδομάδες να αποξηρανθούν τα φύλλα και τα λουλούδια σου. Εξαρτάται πάντα από το φυτό και από το εάν έχεις βάλει και το κοτσάνι μαζί. Να θυμάσαι σε τακτά διαστήματα να τσεκάρεις τι γίνεται και να αλλάζεις το χαρτί.

Μέθοδος #2: Χρησιμοποίησε ένα βαρύ βιβλίο.

πως να αποξηράνεις
Δεν θέλει και πολύ φαντασία. Όλοι το έχουμε κάνει… Μόνο αυτή τη φορά φρόντισε να βάλεις απορροφητικό χαρτί για να μην λεκιάσεις τις σελίδες του βιβλίου σου.

Μέθοδος #3: Αγόρασε η φτιάξε πρέσσα για φούρνο μικροκυμάτων

πως να αποξηράνεις
Έτοιμες πρέσσες για φούρνο μικροκυμάτων μπορείς να προμηθευτείς από το διαδύκτιο.

Για να φτιαξεις τη δικιά σου πρέσσα για φούρνο μικροκυμμάτων θα χρειαστείς:

– 2 κεραμικά πλακάκια (να χωράνε στο φούρνο μικροκυμάτων σου)
– 2 κομμάτια χαρτόνι (μπορείς να κόψεις μία κούτα συσκευασίας)
– 2 κομμάτια χαρτί εκτυπωτή η 2 φίλτρα καφέ
– Λάστιχα

Για να αποξηράνεις φύλλα και λουλούδια στον φούρνο μικροκυμάτων χρειάζονται συνήθως από 1 έως 3 λεπτά. Δες τις οδηγίες στο άρθρο του Wikihow και προσοχή να μην βάλεις κάτι που δεν πρέπει μέσα στα μικροκύματα ε;

Μέθοδος #4: Σίδερο

Σιδέρωσε τα φύλλα σου ανάμεσα σε δύο φύλλα κερωμένο χαρτί.

Τώρα που έμαθες πως να αποξηράνεις φύλλα και λουλούδια ήρθε η ώρα να κάνεις την φθινοπωρινή ή ανοιξιάτικη βόλτα σου στη φύση για να συλλέξεις υλικό.

Όσο για το τι θα κάνεις με τα αποξηραμένα σου φύλλα και λουλούδια ρίξε μια ματιά στο άρθρο για Κοσμήματα από αποξηραμένα φύλλα!

H φωτογραφία της εισαγωγής είναι από το gardening.about.com

Τεχνικές
Έλλη Σοφιανόπουλου

Η Έλλη Σοφιανοπούλου σπούδασε διεθνείς σχέσεις, αλλά πολύ σύντομα ο δρόμος της άλλαξε κατεύθυνση και ασχολήθηκε με την κατασκευή θεατρικών κοστουμιών και κοσμημάτων. Της αρέσει να πειραματίζεται με νέες τεχνικές και είναι συνέχεια σε αναζήτηση έμπνευσης και νέων ιδεών! Είναι μαμά ενός μικρού αγοριού.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Πως να αποξηράνεις φύλλα και λουλούδια”

  1. Αυτή τη μέθοδο την κάνω πολλά χρόνια, κάθε άνοιξη που έχει πολλά λουλούδια και κάθε καλοκαίρι με τα ηλιοτρόπια και τους ηλίανθους. Και είναι η ευκολότερη μέθοδος. Δηλαδήι η νούμερο 3. Πιο εύκολα την κάνεις έτσι: κόβεις δύο τετράγωνα από σκληρό χαρτόνι, και στρώνεις τα λουλούδια ανάμεσά τους πάνω σε χαρτί κουζίνας. Δηλαδή, χαρτόνι, χαρτί κουζίνας, λουλούδια και πάλι χαρτί κουζίνας, χαρτόνι. Τυλίγεις με 2-3 λαστιχάκια ώστε να μη μετακινηθούν τα λουλούδια. Βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε χαμηλή θερμοκρασία, για να μη αλλοιωθούν τα χρώματα. Ανοίγεις τα λαστιχάκια, προσεκτικά σηκώνεις χαρτονάκι και χαρτί κουζίνας ελέγχεις και αν δεν είναι έτοιμα, τα ξανατυλίγεις όπως και πριν και ξαναβάζεις στα μικροκύματα για μισό λεπτό. Συνεχίζεις έτσι, μέχρι να δεις ότι στέγνωσαν. Τα αφήνεις 2-3 μέρες σε μέρος χωρίς υγρασία ώστε να είσαι σίγουρος ότι στέγνωσαν και αποθηκεύεις. Εγώ τα αποθηκεύω σε πλαστικό αεροστεγές δοχείο, γεμάτο με αλάτι, για να διατηρηθούν μακριά από τους μύκητες αλλά και για να τραβάει την τυχόν εναπομείνασα υγρασία. Διατηρούνται περίπου ένα χρόνο.

Απάντηση