Καλοκαιρινά σουπλά πάτσγουορκ (μέρος 2)

patchwork_soupla_introbΣτο προηγούμενο μάθημα, παρέα με τη δασκάλα μας Μάνια Χατζηιωαννίδη είχαμε φτιάξει το ύφασμα πάτσγουωρκ για τα σουπλά και είχαμε κάνει την προετοιμασία για το καπιτονάρισμα. Είχαμε φτάσει δηλαδή σε αυτό το σημείο που είχαμε καρφιτσώσει τα τρία υφάσματά μας μαζί. Σήμερα θα τα αποτελειώσουμε και θα σας ευχηθούμε καλό καλοκαίρι και ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβρη με τη συνέχεια!

Πάμε τώρα να ξεκινήσουμε το καπιτονάρισμα. Όσες το κάνετε στο χέρι, θα δείτε τι κάνουμε εμείς παρακάτω στη μηχανή και θα κάνετε με κοντές βελονιές ένα γαζί με το χέρι στα σημεία που εμείς θα το κάνουμε με τη μηχανή.

patchwork_soupla10
Είναι πολύ πιθανόν η μηχανή σας να έχει αυτό το ποδαράκι. Είναι το ποδαράκι, με το οποίο κάνουμε το τσίμα γαζί (stitch in the ditch στα Αγγλικά), που έχει στη μέση μια κάθετη λάμα που ανοίγει τις ραφές. Γενικά το χρησιμοποιούμε για να ράβουμε πάνω σε ραφές. Εάν το έχετε, βάζετε αυτό το ποδαράκι στη μηχανή σας. Αν όχι, μένετε με το κανονικό σας ποδαράκι. Ρυθμίζετε τη μηχανή σας σε ένα μέτριο γαζί και ξεκινάτε από το κέντρο του 1ου σουπλά (για το 2ο σουπλά θα κάνουμε κάτι διαφορετικό). Κάνετε γαζιά πάνω στις ραφές. Δε χρειάζεται να σιγουρέψετε την κλωστή σας στην αρχή και το τέλος, δεδομένου ότι θα μπει από πάνω και το ρέλι, που θα κάνει αυτή τη δουλειά.

patchwork_soupla11
Γαζώνετε κατά μήκος της κάθε ραφής ξεκινώντας με την κεντρική ραφή και συνεχίζετε προς τα αριστερά ή δεξιά με τις επόμενες. Όταν φτάσετε στη μια άκρη, συνεχίζετε με τις ραφές από την άλλη πλευρά και πάλι από την κεντρική ραφή και προς τα έξω. Μην ξεχάσετε να κάνετε ένα γαζί και στις ακριανές λωρίδες από την έξω πλευρά, για να συγκρατηθούν στο σημείο αυτό και τα τρία υφάσματα που έχουμε.

Το πρώτο μας σουπλά είναι έτοιμο καπιτοναρισμένο. Αυτό που μένει τώρα είναι να το ισιώσουμε και πάλι με το χάρακα και τον κόφτη μας ή με το ψαλίδι μας. (Παρατηρήστε στις φωτογραφίες τα γαζιά μέσα στις ραφές αλλά και την ανάποδη πλευρά).

patchwork_soupla12
patchwork_soupla13
Πάμε τώρα στο 2ο σουπλά. Επαναλαμβάνουμε για τις 3 λωρίδες το καπιτονάρισμα που κάναμε στο πρώτο, αρχίζοντας από την εσωτερική λωρίδα και πηγαίνοντας προς τα έξω. Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα χάρακα και ένα μολύβι από αυτά που χρησιμοποιούμε για τα υφάσματα και φεύγει με το πλύσιμο και τραβάμε πάνω στο ορθογώνιο γραμμές σε απόσταση 3 εκατοστών, όσο δηλαδή είναι το καθαρό στις λωρίδες μας. Καπιτονάρουμε πάνω στα σημάδια αυτά, κάνοντας ένα απλό γαζί με το κανονικό μας ποδαράκι, γιατί εδώ δεν έχουμε ραφές. Αν τώρα έχετε και το ειδικό ποδαράκι, διαβάστε παρακάτω:

patchwork_soupla14
Αυτό το κατσαριδάκι που βλέπετε στη φωτογραφία είναι το walking foot. Αν η μηχανή σας το έχει ήδη, γιατί ορισμένες μηχανές το έχουν στα στάνταρ ποδαράκια, θα σας δείξω τώρα πώς να το χρησιμοποιήσετε. Το ποδαράκι αυτό, το χρησιμοποιούμε για να ράβουμε περισσότερα από 2 στρώματα υφάσματος, χωρίς το πιο πάνω από αυτά να ξεφεύγει προς το τέλος της ραφής. Συγκρατεί δηλαδή και τα τρία στρώματα που ράβουμε στην ίδια θέση. Παρατηρείστε επίσης το μεταλλικό εξάρτημα δεξιά. Είναι ο οδηγός που πλησιάζει ή απομακρύνεται από το ποδαράκι και το καλό με αυτόν είναι ότι μας βοηθάει να υπολογίζουμε τις αποστάσεις. Επίσης, το ποδαράκι αυτό έχει και μια «δαγκάνα» που χρησιμεύει για να στηρίζεται και πιο ψηλά και συγκεκριμένα στον άξονα της βελόνας. Η τοποθέτηση όμως είναι κάτι που περιλαμβάνεται στις οδηγίες της μηχανής σας.

patchwork_soupla15
Δείτε τώρα πώς το χρησιμοποιούμε: Τοποθετούμε το ύφασμα κάτω από το ποδαράκι με τέτοιο τρόπο ώστε η βελόνα να είναι πάνω στην αριστερή ραφή της λωρίδας μας (στο σημείο αυτό έχουμε κάνει ήδη το καπιτονάρισμα). Μετακινούμε τον οδηγό ώστε στην προκειμένη περίπτωση να είναι πάνω στη δεξιά ραφή της ίδιας λωρίδας, για να οριοθετήσουμε το μέγεθος των λωρίδων που θα κάνουμε πια με το καπιτονάρισμα.

Σηκώνουμε το ποδαράκι για να ελευθερωθεί το ύφασμα, προσέχοντας να μην αλλάξει θέση ο οδηγός (σε σχέση με την απόσταση που έχει από το ποδαράκι). Μετακινούμε το ύφασμα με τέτοιο τρόπο ώστε ο οδηγός να βρίσκεται πια πάνω στη ραφή της προηγούμενης λωρίδας. Κατεβάζουμε το ποδαράκι και κάνουμε το γαζί μας. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και μετακινώντας κάθε φορά το ύφασμα, ώστε ο οδηγός να βρίσκεται πάνω στη λωρίδα που μόλις ράψαμε. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνουμε το καπιτονάρισμα και αυτού του σουπλά.

patchwork_soupla16
Τώρα μας μένει μόνο να βάλουμε το ρέλι. Αυτό είναι και η τελευταία μας πινελιά. Διόλου αγαπημένη σε μένα σαν διαδικασία, γι’ αυτό και θα σας δείξω τον πιο γρήγορο τρόπο, που όμως δεν είναι και ο καλύτερος. Θα αποφύγουμε όμως τις γωνίες, που θα τις δείξουμε αργότερα. Θα ακολουθήσει δηλαδή ιδιαίτερο μάθημα για το πώς φτιάχνουμε ρέλι αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους το τοποθετούμε. Και για να λέμε και την αλήθεια ο καλύτερος τρόπος που μας δίνει το πιο όμορφο και τεχνικά άρτιο αποτέλεσμα είναι να βάλουμε το ρέλι με το χέρι, ως προς το τελείωμα. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί είναι και το λιγότερο αγαπητό μου σημείο στο quilting, μια και έχω δηλώσει επανειλημμένως την απέχθειά μου για το ράψιμο στο χέρι.

patchwork_soupla17
Το ρέλι που θα χρησιμοποιήσω, το έχω πάρει με το μέτρο και είναι έτοιμο. Για λόγους ταχύτητας, χρησιμοποιώ πιαστράκια για τα μαλλιά. Την ίδια δουλειά κάνουν και οι πεταλουδίτσες που χρησιμοποιούμε για τα χαρτιά. Βεβαίως, στο εμπόριο υπάρχουν και τα ειδικά εξαρτήματα, που όμως εγώ τα θεωρώ και λίγο περιττά για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Στερεώνουμε με τα τσιμπιδάκια το ρέλι στη μια πλευρά και γαζώνουμε. Επαναλαμβάνουμε σε κάθε πλευρά το ίδιο.

patchwork_soupla18
Αν θέλουμε λίγο πιο περιποιημένο τελείωμα, αφού ράψουμε το ρέλι στη μια πλευρά, για κάθε άλλη πλευρά, διπλώνουμε το ρέλι στην άκρη, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Και για να μην είναι και χοντρό στις άκρες, κόβουμε, όπως βλέπετε στη φωτογραφία.

patchwork_soupla19
Έχοντας ράψει το ρέλι και στις τέσσερις πλευρές, τα σουπλά μας είναι έτοιμα. Και να και άλλα δύο για να σας δώσω ιδέες να αυτοσχεδιάσετε κι εσείς τον Αύγουστο που δε θα είμαστε μαζί!

Καλές διακοπές και ραντεβού το Σεπτέμβρη ξανά.

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

 

 

Φτιάξτο

Η Ελίνα είναι φιλόλογος, κειμενογράφος, διαφημίστρια, κόρη, σύζυγος και μαμά! Της αρέσει πολύ να διορθώνει ορθογραφικά λάθη, να χαζεύει με τις ώρες στο Pinterest και να φτιάχνει πράγματα με παρέα (ποτέ μόνη). Αγαπημένα crafts είναι όλα όσα έχουν να κάνουν με τη διακόσμηση του σπιτιού!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *