Το πρώτο σου πάτσγουορκ μαξιλαράκι (μέρος 2)

patchwork_introΤην περασμένη εβδομάδα με τη βοήθεια της δασκάλας μας Μάνιας Χατζηιωαννίδη ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το πρώτο διακοσμητικό μας μαξιλαράκι με την τεχνική του patchwork. Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνουμε το project μας μαθαίνοντας και δύο τρόπους για να τοποθετούμε φερμουάρ, κάτι που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε όλα τα project της ραπτικής μας. Στο μάθημά μας, λοιπόν!

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτιάξει με πάτσγουωρκ το ύφασμα με το οποίο θα φτιάξουμε το μαξιλαράκι μας. Ουσιαστικά, το σημερινό μάθημα είναι πιο πολύ μάθημα ραπτικής, δηλαδή θα δούμε πώς θα φτιάξουμε το μαξιλάρι και θα βάλουμε το φερμουάρ.

Στο προηγούμενο μάθημα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο: Εάν ολοκληρώνοντας το κομμάτι του πάτσγουωρκ, δούμε ότι οι άκρες του δεν είναι ίσιες, φροντίζουμε να τις ισιώσουμε, είτε με το ψαλίδι, είτε με τον κόφτη μας, με τον τρόπο που δείξαμε ότι κόβουμε.

patchwork_01
Για να προχωρήσουμε, θα πρέπει να κόψουμε ένα κομμάτι ύφασμα στο μέγεθος ακριβώς που έχει το ύφασμα που φτιάξαμε πάτσγουωρκ. Έχουμε φροντίσει επίσης να προμηθευτούμε και ένα φερμουάρ 40 εκατοστών ή όσο είναι το φάρδος του μαξιλαριού μας σε χρώμα που να ταιριάζει με τα υφάσματα (στην περίπτωσή μου δεν είναι το καλύτερο ομολογώ – θα έπρεπε να ήταν λίγο ανοιχτότερο)

patchwork_02
Στερεώνουμε με καρφίτσες  το φερμουάρ καλή με καλή, δηλαδή η καλή πλευρά του φερμουάρ θα βλέπει την καλή μεριά του υφάσματος.

patchwork_03
Βάζουμε στη μηχανή μας το ποδαράκι για τα φερμουάρ.Και αρχίζουμε να ράβουμε το φερμουάρ. Όσες ράβετε στο χέρι, ξεκινήστε κι εσείς το ράψιμο.

patchwork_04
Πάμε τώρα να κάνουμε το ίδιο και με το ύφασμα που θα μπει στην πίσω μεριά. Βάζουμε την ελεύθερη πλευρά του φερμουάρ καλή με καλή με το πίσω ύφασμα.

patchwork_05
Έχουμε τώρα στερεώσει το φερμουάρ και στις δυο πλευρές. Αν όλα έχουν πάει καλά, που είμαι σίγουρη ότι θα έχουν πάει, ανοίγοντας τα υφάσματα, η εικόνα θα πρέπει να είναι αυτή:

patchwork_06
Πάμε τώρα να γαζώσουμε τις τρεις άλλες πλευρές. Προσοχή, με το φερμουάρ ανοιχτό, για να μπορούμε μετά να γυρίσουμε το μέσα έξω. Εγώ έκανα ένα απλό γαζί και μετά καρίκωσα και τις άκρες για να μην ξεφτάνε. Θα μπορούσα να είχα χρησιμοποιήσει μόνο τη δεύτερη βελονιά που συνδυάζει και τα δύο, αλλά το σκέφτηκα μετά.

patchwork_07
Έτοιμο το μαξιλάρι μας. Ο τρόπος που σας έδειξα για το φερμουάρ δίνει αυτό το αποτέλεσμα, που έχει το πλεονέκτημα να αφήνει μεγάλο άνοιγμα.

patchwork_08
Πάμε τώρα να σας δείξω και έναν δεύτερο τρόπο για το φερμουάρ, μήπως σας αρέσει καλύτερα. Αφήνει βέβαια μικρότερο άνοιγμα, αλλά σίγουρα είναι καλύτερος στο μάτι. Στερεώνουμε το φερμουάρ στο ύφασμα, όπως είπαμε πριν, αλλά ράβουμε και από τις δύο πλευρές περίπου μέχρι 5 εκατοστά πιο μέσα από την πλαϊνή ραφή (μέχρι εκεί που είναι η κάθετη καρφίτσα)

patchwork_09
Το τελικό αποτέλεσμα στην περίπτωση αυτή είναι αυτό:

patchwork_10

Έτοιμο το μαξιλάρι μου και ελπίζω και το δικό σας:

patchwork_12
Και επειδή ένα ίσον κανένα (εξ άλλου το πάτσγουωρκ είναι τόσο εθιστικό!!!!):

patchwork_13
Για να μην αναρωτιέστε, όλα έγιναν με την ίδια τεχνική των τετραγώνων ή και λωρίδων (δηλαδή ένα στάδιο πριν τα τετράγωνα).

Μόλις ολοκληρώσατε το πρώτο σας έργο με πάτσγουωρκ. Ελπίζω να σας άρεσε και να θελήσετε να συνεχίσουμε μαζί. Σας περιμένω την επόμενη εβδομάδα με ένα καινούργιο θέμα.

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

 

 

Φτιάξτο

Η Ελίνα είναι φιλόλογος, κειμενογράφος, διαφημίστρια, κόρη, σύζυγος και μαμά! Της αρέσει πολύ να διορθώνει ορθογραφικά λάθη, να χαζεύει με τις ώρες στο Pinterest και να φτιάχνει πράγματα με παρέα (ποτέ μόνη). Αγαπημένα crafts είναι όλα όσα έχουν να κάνουν με τη διακόσμηση του σπιτιού!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *