Το πρώτο σου πάτσγουορκ μαξιλαράκι (μέρος 1)

patchwork_pillow_introΕπιτέλους, έφτασε η ώρα που όλοι περιμέναμε με αγωνία! Τα μαθήματα του Patchwork από την Μάνια Χατζηιωαννίδη προχωράνε κανονικά και αφού ολοκληρώσαμε με την εισαγωγή, τα υλικά και τα εργαλεία που χρειαζόμαστε, είμαστε έτοιμοι για την πρώτη μας patchwork δημιουργία: ένα διακοσμητικό μαξιλαράκι για το σπιτικό μας! Ο λόγος στην δασκάλα μας!

Ξεκινώντας να φτιάχνουμε ένα μαξιλάρι, θα μάθουμε πώς να κόβουμε και να ράβουμε τα κομμάτια μας. Σε όλα τα μαθήματα, θα έχετε προσέξει μέχρι τώρα ότι υπάρχει και η Αγγλική ορολογία, γιατί μέσα στο Διαδίκτυο υπάρχουν πραγματικά αριστουργήματα, από τα οποία μπορείτε να εμπνευστείτε, όπως επίσης υπάρχουν και βήμα-προς-βήμα οδηγίες σε διάφορα ξενόγλωσσα blogs, τις οποίες, αν ξέρετε την ορολογία, θα μπορείτε να ακολουθήσετε. Προσοχή πάντα στο μετρικό σύστημα! Οι οδηγίες που θα πάρετε παρακάτω για το μαξιλάρι θα είναι σε εκατοστά, αλλά σε παρένθεση θα έχω και τις ίντσες.

Πριν ξεκινήσουμε, δυο λόγια για το περιθώριο ραφής. Το συνηθισμένο περιθώριο ραφής, όταν μιλάμε με ίντσες, είναι ¼ της ίντσας. Επειδή αυτό αντιστοιχεί σε 6 χιλιοστά περίπου και πολλοί χάρακες πάτσγουωρκ δεν έχουν αυτή τη διαβάθμιση, έχει γίνει διεθνώς αποδεκτό (σύμφωνα με το πολύ καλό βιβλίο The Encyclopedia of Quilting and Patchwork Techniques – Katharine Guerrier – εκδόσεις Search Press, το περιθώριο ραφής να είναι 75 χιλιοστά στο μετρικό μας σύστημα, διαβάθμιση που μπορείτε να βρείτε στους χάρακες που χρησιμοποιούμε. Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε.

Βήμα 1
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, αφού αποφασίσουμε για το είδος του έργου μας – στην προκείμενη περίπτωση ένα μαξιλάρι, είναι να σχεδιάσουμε πρόχειρα πώς το φανταζόμαστε και να καθορίσουμε τις τελικές του διαστάσεις, όπως φαίνεται στο σκίτσο της φωτογραφίας: Θέλουμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα μαξιλάρι με τελικές διαστάσεις 40 επί 40 εκατοστά (16 επί 16 ίντσες) και, προκειμένου να ξεκινήσουμε όσο πιο εύκολα γίνεται, να φτιάξουμε τετράγωνα 10 επί 10 εκατοστά (4 επί 4 ίντσες). Για να έχουμε καθαρή αυτή τη διάσταση, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το περιθώριο ραφής, δηλαδή 0,75 χιλιοστά (1/4”) σε κάθε πλευρά. Άρα πρέπει να κόψουμε τετράγωνα διαστάσεων 11,5 επί 11,5 εκατοστά (4 1/2 επί 4 ½”). Για το μαξιλάρι μας θα χρησιμοποιήσουμε δύο διαφορετικά υφάσματα. Για το συγκεκριμένο μαξιλάρι, θα χρειαστούμε το πολύ 12 εκατοστά υφάσματος με φάρδος ένα μέτρο από το κάθε χρώμα. Εάν πάλι θέλετε να το κάνετε πολύχρωμο, θα χρειαστείτε 16 κομματάκια ύφασμα, μεγέθους 11,5 επί 11,5 εκατοστά ή 4 ½ επί 4 ½ “.

patchwork_pillow01

Βήμα 2
Πάμε λοιπόν να κόψουμε, με βάση το σχέδιο, 8 τετράγωνα από κάθε ύφασμα. Ένα σημείο που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι το ότι πριν να κόψουμε, θα πρέπει το ύφασμά μας να είναι τέλεια σιδερωμένο, γιατί εάν υπάρχουν τσακίσεις, μπορεί να κάνουμε στραβά κοψίματα. Μην το σβήσετε το σίδερο. Όταν κάνουμε πάτσγουωρκ, όπως και όταν ράβουμε, το θέλουμε συνέχεια ανοιχτό δίπλα μας. Σε επόμενο μάθημα, θα σας δείξω μια μικρή επιφάνεια σιδερώματος και ένα μικρό σιδεράκι, που τα αγόρασα πολύ-πολύ αργότερα, αλλά που μου έγιναν πολύ απαραίτητα στην πορεία.

Όσες κόβετε με το ψαλίδι, θα στρώσετε το ύφασμα από την ανάποδη και θα τραβήξετε γραμμές με ένα μολύβι στο σημείο που πρέπει να κόψετε (δηλαδή στα 11,5 εκατοστά ή 4 1/2”), αλλά και εσωτερικά στις γραμμές που οριοθετούν τα 10 εκατοστά ή 4”. Οι υπόλοιπες , που θα χρησιμοποιήσουμε τον κόφτη, κόβουμε στα 11,5 με βάση την παρακάτω φωτογραφία και χωρίς να χρειάζεται να σημαδέψουμε και το καθαρό τετράγωνο (δηλαδή τη διάσταση 10 επί 10 εκατ. Ή 4 επί 4). Το σημάδι θα το βάλουμε στη μηχανή μας. Προσοχή: κόβουμε πάντοτε από μας και προς τα έξω και προσέχουμε πάντοτε τα δάχτυλά μας να είναι πάνω στο χάρακα και πολύ πιο μέσα από το σημείο που κόβουμε, για να μην έχουμε ατυχήματα.

Συμβουλή: Ισιώστε πρώτα με τον κόφτη τη μια πλευρά του υφάσματος για να τη χρησιμοποιείτε σαν οδηγό, όπως φαίνεται στην αριστερή φωτογραφία.  Στη δεξιά φωτογραφία  προσέξτε από κοντά πώς έχω τοποθετήσει το χάρακα για να κόψω τα 11,5 εκατοστά (4,5”).

patchwork_pillow02
Ρολλάρουμε σταθερά τον κόφτη, χρησιμοποιώντας το χάρακα σαν οδηγό και το ύφασμα κόβεται πάρα πολύ εύκολα. Κόβουμε στην αρχή το ύφασμα σε λωρίδες και στη συνέχεια κόβουμε κάθε λωρίδα σε τετράγωνα, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Έτοιμο το υλικό μας κομμένο για ράψιμο! Κάνουμε και μια δοκιμή πριν ράψουμε βάζοντας τα κομμάτια μας δίπλα-δίπλα, όπως έχουμε προγραμματίσει, για να δούμε αν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό, αν κάτι δε μας αρέσει, μπορούμε να κάνουμε αλλαγές. Αργότερα και πάλι μπορούμε, αλλά θα ξηλώνουμε και το ξήλωμα στο ράψιμο είναι δύσκολο.

patchwork_pillow03

Βήμα 3
Εάν δεν έχετε ραπτομηχανή και θέλετε να ράψετε στο χέρι (σαν τη φίλη μου τη Μαρία, που έχει ραπτομηχανή, αλλά θέλει να ράβει στο χέρι), όπου εμείς κάνουμε γαζί παρακάτω, εσείς θα κάνετε πισωγάζι με μικρές βελονιές πάνω στη γραμμή που έχετε κάνει και οριοθετεί τα 10 εκατοστά (4”). Τι σας λέω τώρα, που αν ράβετε στο χέρι, τα ξέρετε αυτά καλύτερα από μένα. Οι υπόλοιπες, πάμε στη μηχανή μας.
Επιλέγουμε το απλό γαζί. Το ποδαράκι που χρησιμοποιούμε είναι το απλό συνηθισμένο μας ενώ αν δουλεύουμε με ίντσες, το ποδαράκι ¼”. Στο μέλλον, θα μιλήσουμε σε ένα αποκλειστικό μάθημα για τα διάφορα ποδαράκια που χρησιμοποιούμε στο πάτσγουωρκ.

Χρησιμοποιούμε ένα γαζί μέτριο. Ούτε πολύ σφιχτό ούτε πολύ αραιό. Εγώ συνήθως έχω το σχετικό δείκτη της μηχανής στο 3. Η δουλειά που θα κάνουμε τώρα λέγεται στα Αγγλικά chain piecing, δηλαδή ράβουμε τα κομματάκια μας το ένα πίσω από το άλλο. Ας το λέμε στα Ελληνικά δουλεύουμε σε αλυσίδα. Στο σημείο αυτό, πρέπει να κάνουμε ένα «κόλπο» ώστε να υπολογίζουμε αυτόματα το περιθώριο ραφής που είναι 0,75 εκατ. Φέρνουμε τη βελόνα της μηχανής στο κέντρο και μετά με ένα χάρακα υπολογίζουμε το σημείο που βρίσκεται 0,75 εκατ. από τη βελόνα και βάζουμε μια ταινία. Έτσι έχουμε πάντα το περιθώριό μας σταθερό.

patchwork_pillow04
Ετοιμάζουμε τα κομμάτια μας ανά δύο, όπως θα τα ράψουμε (φωτογραφία επάνω δεξιά) και αρχίζουμε και τα ράβουμε χωρίς να σηκώνουμε καθόλου το ποδαράκι (κάτω αριστερά φωτογραφία). Τελειώνοντας το ένα βάζουμε το άλλο και στο τέλος είναι όλα ενωμένα μεταξύ τους όπως στην κάτω δεξιά φωτογραφία. Κόβουμε τις ενδιάμεσες κλωστές, παίρνουμε δύο ήδη ραμμένα και τα ράβουμε μεταξύ τους, όπως στην παρακάτω φωτογραφία, προσέχοντας να εναλλάσσονται τα χρώματα.

patchwork_pillow05
Επαναλαμβάνουμε ώστε να έχουμε ραμμένες 4 τετράδες. Έχουμε έτοιμες έτσι τις σειρές μας. Πάμε τώρα να σιδερώσουμε τις ραφές. Σε κάθε λωρίδα τις σιδερώνουμε από την αντίθετη πλευρά, όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.. Θα καταλάβετε το γιατί, όταν πάμε να τις ενώσουμε.

patchwork_pillow06

Βήμα 4
Έτοιμες για την ένωση; Παίρνουμε δυο λωρίδες και τις βάζουμε καλή με καλή. Προσοχή και πάλι στα χρώματα, να εναλλάσσονται. Μια άλλη προσοχή που πρέπει να δώσουμε είναι στις ραφές. Αν έχουμε μετρήσει σωστά, θα πρέπει η μία ραφή με την άλλη να συμπίπτουν. Επίσης, βλέπετε ότι στα σημεία που ενώνονται ανά ένα τα κομμάτια μας (εκεί που είναι η καρφίτσα στη φωτογραφία), οι ραφές που σιδερώσαμε αντίθετα πριν, αντικρίζονται τώρα και δεν πέφτουν η μία πάνω στην άλλη; Στερεώνουμε στο σημείο της ραφής με καρφίτσες, όπως στη φωτογραφία και ράβουμε κατά μήκος. Επαναλαμβάνουμε για τις άλλες 2 λωρίδες και μετά ράβουμε και αυτές τις δύο μεταξύ τους και έχουμε πια ενώσει όλα τα κομμάτια μας.

patchwork_pillow07
Σιδερώνουμε πάλι και εάν όλα έχουν πάει καλά, τότε το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι κάπως έτσι. Έχουμε τελειώσει το πρώτο κομμάτι πάτσγουωρκ και είμαστε έτοιμοι την επόμενη εβδομάδα να το κάνουμε μαξιλαράκι.

patchwork_pillow08
Ελπίζω το πρώτο αυτό τεχνικό μας μάθημα να ήταν κατανοητό. Αν ωστόσο έχετε κάποιες απορίες ή ακόμα θέλετε να συζητήσουμε κάτι σχετικό, είστε πάντα ευπρόσδεκτες στο blog μου marmalen.blogspot.gr. Διατυπώστε την απορία σας και θα προσπαθήσω να σας τη λύσω το συντομότερο δυνατόν. Όπως επίσης, θα ήθελα να μάθω πώς σας φαίνεται τόσο το πάτσγουωρκ όσο και τα μαθήματά μου.

Αυτονόητο βέβαια είναι οτι περιμένω να δω την πρόοδό σας!

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

 

 

Φτιάξτο

Η Ελίνα είναι φιλόλογος, κειμενογράφος, διαφημίστρια, κόρη, σύζυγος και μαμά! Της αρέσει πολύ να διορθώνει ορθογραφικά λάθη, να χαζεύει με τις ώρες στο Pinterest και να φτιάχνει πράγματα με παρέα (ποτέ μόνη). Αγαπημένα crafts είναι όλα όσα έχουν να κάνουν με τη διακόσμηση του σπιτιού!

 

2 σχόλια στο άρθρο “Το πρώτο σου πάτσγουορκ μαξιλαράκι (μέρος 1)”

  1. [quote name=»ΦΩΤΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ»]Υπέροχο το μάθημα !!!!Μπράβο στην κ. Μάνια !!!!εξαιρετική η δομή του μαθήματος, κατανοητή ,και το κάνει να μοιάζει τόσο ..ευκολο!!!Η ομάδα patchwork Crete Team , σας ευχαριστει για την πρωτοβουλία σας, μαθαίνουμε τόσα πολλά απο την γλυκύτατη Δασκάλα!!
    Περιμένουμε και την συνέχεια!![/quote]
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.Το feedback είναι πάντα πολύ χρήσιμο.

  2. Υπέροχο το μάθημα !!!!Μπράβο στην κ. Μάνια !!!!εξαιρετική η δομή του μαθήματος, κατανοητή ,και το κάνει να μοιάζει τόσο ..ευκολο!!!Η ομάδα patchwork Crete Team , σας ευχαριστει για την πρωτοβουλία σας, μαθαίνουμε τόσα πολλά απο την γλυκύτατη Δασκάλα!!
    Περιμένουμε και την συνέχεια!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *