Καλοκαιρινό πατάκι για το σπίτι

Είναι εντυπωσιακό τι μπορεί κανείς να φτιάξει με τα πιο απλά υλικά και τις πιο βασικές τεχνικές. Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό το καλοκαιρινό πατάκι που βρήκαμε στο Craftpassion.com. Είναι φτιαγμένο από βαμβακερό κορδόνι για το άπλωμα της μπουγάδας, ένα σετ βελόνες νούμερο 12 και την πιο απλή πλέξη μόνο με καλούς πόντους. Θέλεις να φτιάξεις κι εσύ ένα για το σπίτι σου;

Τα υλικά που θα χρειαστείς για να φτιάξεις αυτό το υπέροχο πατάκι είναι:

– Κορδόνι της επιλογής σου (μπορείς να πάρεις κι εσύ βαμβακερό κορδόνι για την μπουγάδα και ίσως να το βάψεις και μόνος σου… λέμε εμείς τώρα. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και βαμβακερό νήμα από ρετάλια υφασμάτων ή ό,τι άλλο θα έχει σταθερό αποτέλεσμα για να γίνει πατάκι.)
– Βελόνες σε μεγάλο μέγεθος
– Βελόνα και κλωστή
– Ψαλίδι

Το πόσο μεγάλο θα βγει το πατάκι σου εξαρτάται τελικά από το νήμα που έχεις επιλέξει, τις βελόνες και πόσο πολύ σφιχτά πλέκεις… Καλό είναι να κάνεις ένα δέιγμα πριν ξεκινήσεις εάν θέλεις το πατάκι σου να έχει συγκεκριμένη διάσταση. Αλλιώς, εάν ο χώρος σου μπορεί να φιλοξενήσει και πιο random δημιουργίες ή έχεις μπόλικο νήμα στη διάθεσή σου και δεν ανησυχείς οτι θα σου τελειώσει, τότε ξεκίνα με 40 πόντους και συνέχισε να πλέκεις μόνο καλή μέχρι το μήκος να είναι το επιθυμητό! Περίπου 100 σειρές. Πάντως οφείλουμε να πούμε οτι το δείγμα είναι πάντα απαραίτητο.

giant-knit_main
Εάν το πατάκι σου είναι πολύ βαρύ μπορείς να πλέκεις στο πάτωμα για να μην σηκώνεις όλο αυτό το βάρος στα χέρια σου. Και όταν το σταματάς μπορείς να κάνεις αυτό που έκανε και η Joanne, δηλαδή να σταματάς να πλέκεις στη μέση μια σειράς για να μπορείς να διπλώσεις το πλεκτό στη μέση και να το κρεμάς σε ένα σκαμπουδάκι γυρισμένο ανάποδα!

Όταν θα τελειώσεις το πατάκι σου και θα το βγάλεις από τις βελόνες, θα το βρέξεις καλά (μπορείς και να το ψεκάσεις) θα το απλώσεις κάπου που να έχει πλακάκια, επάνω σε μια στεγνή πετσέτα και θα του δώσεις το σχήμα που θέλεις να έχει. Θα το αφήσεις να στεγνώσει καλά!

Κάτι που πρέπει να έχεις υπόψιν όταν θα πλέκεις αυτό το πατάκι είναι ότι σε αντίθεση με άλλα πλεκτοprojects όταν θα θέλεις να ξεκινήσεις καινούργιο κουβάρι από το νήμα σου δεν αρκεί να δέσεις έναν κόμπο και να συνεχίσεις όπως κάνουμε συνήθως γιατί εδώ ο κόμπος θα φαίνεται. Η καλύτερη λύση είναι να ενώσεις τα νήματα ράβοντάς τα με λίγο κλωστή. Μπορείς να δεις πώς να το κάνεις αυτό με κορδόνι εδώ (και αφού θα βρεθείς εδώ ρίξε μια ματιά και στο υπέροχο αυτό χαλί με βελονάκι, πάλι από κορδόνι για μπουγάδα!)

Εάν θέλεις να θυμηθείς τα βασικά του πλεξίματος μπορείς να περάσεις μια βόλτα από εδώ

 

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Καλοκαιρινό πατάκι για το σπίτι”

  1. Μια ερώτηση να κάνω, όταν βάψω παπούτσι με ακρυλική μπογιά πρέπει να κάνω βερνίκι απο πάνω?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *