Πλέξιμο – Πώς υπολογίζω τις διαστάσεις σύμφωνα με το δείγμα

Φτάσαμε και στο πιο πολύπλοκο θέμα του πλεξίματος, τον υπολογισμό των διαστάσεων του πλεκτού μου. Εάν έχεις φτάσει ως εδώ σημαίνει οτι έχεις κάνει τις πρώτες δοκιμές σου με διάφορα κασκόλ που δεν σε πολυένοιαζαν οι διαστάσεις και είσαι έτοιμος να κολυμπήσεις σε πιο βαθιά νερά. Ο υπολογισμός των διαστάσεων βάσει δείγματος είναι πιο εύκολος από ό,τι φαίνεται αρχικά. Θέλει απλώς συγκέντρωση, μολύβι και χαρτί και να επιστρατεύσεις τις βασικές σου μαθηματικές γνώσεις.Τι χρειάζεσαι, λοιπόν, για να υπολογίσεις τις διαστάσεις που θα έχει το πλεκτό σου ή αλλιώς, πόσους πόντους και πόσες σειρές θα πρέπει να πλέξεις για να σου βγεί το αποτέλεσμα στις επιθυμητές διαστάσεις.

1. Τις επιθυμητές διαστάσεις (θα σου δίνονται από το πατρόν)

2. Την προτεινόμενη τάση πλέξης (gauge) δηλ. πόσοι πόντοι επί πόσες σειρές με το προτεινόμενο μαλλί, τις προτεινόμενες βελόνες και την προτεινόμενη πλέξη σου δίνουν δείγμα 10εκ x 10εκ (ή άλλη διάσταση που θα δίνεται)

3. Το δικό σου δείγμα που το έχεις μετρήσει και έχεις γράψει τις ακριβείς διαστάσεις που σου προέκυψαν.

——————————————–

Στη συνέχεια παίρνεις μολύβι, χαρτί και κομπιουτεράκι και υπολογίζεις.

Ας πούμε για παράδειγμα οτι έπλεξες 20 πόντους επί 30 σειρές σε πλέξη ζέρσεϋ και το δείγμα σου βγήκε 10 εκ x 10εκ. Αυτό σημαίνει οτι με τον τρόπο, τις βελόνες, το νήμα και την πλέξη που πλέκεις φτιάχνεις 2 πόντους ανά εκατοστό. Διαιρείς δηλαδή τον αριθμό των πόντων διά τον αριθμό των εκατοστών του δείγματος (20 δια 10) και προκύπτει το 2. Το ίδιο κάνεις και με τις σειρές (30 δια 10). Πλέκεις 3 σειρές ανά εκατοστό.

Αυτό σημαίνει οτι εάν θέλεις το τελικό σου αποτέλεσμα να είναι 50 εκατοστά χ 20 εκατοστά θα πρέπει να βάλεις 100 πόντους (+2 πόντους για τις άκρες σου) στις βελόνες σου και να πλέξεις για 60 σειρές.

Αντίστοιχα προσθέτεις και αφαιρείς πόντους ή σειρές εάν το δείγμα σου έχει βγει πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό, μακρύ ή κοντό.

Φυσικά τα νούμερα δεν θα είναι πάντα έτσι απλά και στρογγυλά. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείς απλή μέθοδο των τριών και κάνεις και τις απαραίτητες στρογγυλοποιήσεις.

Εάν οι διαστάσεις που δίνονται είναι σε ίντσες θα πρέπει να τις μετατρέψεις σε εκατοστά. Εάν το δείγμα σου βγεί όσο λέει στο πατρόν τότε ξεκινάς να πλέκεις ακολουθώντας τις οδηγίες του πατρόν.

gauge-knitting-main

Πολύ βοηθητικά είναι και αυτά τα εργαλεία υπολογισμού πόντων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Να θυμάσαι:

– Όταν έχεις αραιή πλέξη που θέλεις να γίνει πιο σφικτή θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις πιο λεπτές βελόνες. Εάν έχεις πολύ σφικτή πλέξη που θέλεις να γίνει πιο αραιή θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις πιο χοντρές βελόνες.

– Εάν στο δείγμα σου έχεις μικρές αποκλείσεις στις διαστάσεις που προτείνει το πατρόν, τότε το πρόβλημα οφείλεται σε πιο σφικτό ή πιο χαλαρό πλέξιμο και μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλάζοντας απλώς μισό νούμερο βελόνες πιο λεπτές ή πιο χοντρές αντίστοιχα.

– Σε καμμιά περίπτωση όμως δεν αλλάζεις κατά πολύ το μέγεθος ενός πλεκτού, αλλάζοντας μόνο τις βελόνες σου. Θα πρέπει να αλλάξεις και τον αριθμό πόντων και σειρών.

Ελπίζουμε να σε ξεμπερδέψαμε…

Καλή επιτυχία!

Οι φωτογραφίες είναι από τα wikihow.com και sheepandstitch.com

Κράτα το

Κράτα το

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

9 σχόλια στο άρθρο “Πλέξιμο – Πώς υπολογίζω τις διαστάσεις σύμφωνα με το δείγμα”

  1. Ολα τα παραπάνω ισχύουν και για πλέξιμο με βελονακι;;;
    Επίσης μπορείτε να μου πείτε πως στενευουμε ενα φαρδύ φορεμα;;;Υπαρχει τρόπος χωρις να ξηλωθεί;;
    Ευχαριστω!!! 😆

  2. κοριτσια ειστε τελειες! Τωρα αν μου δειχνατε με το δικο σας τροπο που τον καταλαβαινω διαφορετικες πλεξεις απο καλη και αναποδη γιατι ειμαι και πρωταρα θα το εκτιμουσα πολυ…Ευχαριστω!!!!!

  3. [quote name=”ΠΟΠΗ”]Το πρόβλημά μου είναι στην αλλαγή του νούμερου και όχι στο πλέξιμο. Δεν υπάρχει κανένα κολπάκι για να αλλάζουμε ευκολα τα μεγέθη των πατρόν? Ειδικά στα κοψίματα γίνεται μεγάλο πανηγύρι…..Πεστε κάτι βρε παιδιά.
    Εγώ πήρα να κάνω παράπονα και στο περιοδικό ΕΚΕΙΝΗ. Μου υποσχέθηκαν ότι θα βάλουν έναν έξυπνο τρόπο σε κάποιο απο τα επόμενα τευχη. Μέχρι τότε ας σκεφτούμε κάτι έξυπνο και εμείς. Ευχαριστώ πολυ πάντως.[/quote]
    Ίσως ένας εύκολος τρόπος να αλλάξεις το νούμερο του ππλεκτού θα ταν να πάρεις τις διαστάσεις του ατόμου για τον οποίο προορίζεται,έπειτα ν ακολουθήσεις τις παραπάνω οδηγίες για να βρείς ανά εκατοστό κι έπειτα αυτό που βρίσκεις να το πολ/ζεις επί τα εκατοστά που έχεις.επίσης θα σε βοηθούσε πολύ να δεις το κομμάτι για την ραπτική.Εκεί μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες γι αυτό το θέμα.

  4. Το πρόβλημά μου είναι στην αλλαγή του νούμερου και όχι στο πλέξιμο. Δεν υπάρχει κανένα κολπάκι για να αλλάζουμε ευκολα τα μεγέθη των πατρόν? Ειδικά στα κοψίματα γίνεται μεγάλο πανηγύρι…..Πεστε κάτι βρε παιδιά.
    Εγώ πήρα να κάνω παράπονα και στο περιοδικό ΕΚΕΙΝΗ. Μου υποσχέθηκαν ότι θα βάλουν έναν έξυπνο τρόπο σε κάποιο απο τα επόμενα τευχη. Μέχρι τότε ας σκεφτούμε κάτι έξυπνο και εμείς. Ευχαριστώ πολυ πάντως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *