Βασικές πλέξεις – Ζέρσεϋ

Tώρα που έμαθες και τον ανάποδο πόντο (purl) μπορείς κυριολεκτικά να πλέξεις τα πάντα. Ο συνδυασμός αυτών των δυό πόντων είναι η ραχοκοκκαλιά του πλεξίματος. Εντάξει, υπάρχουν και οι αυξήσεις και οι μειώσεις και κάτι άλλα κόλπα που θα μάθεις σύντομα, αλλά τώρα που έχεις στο τσεπάκι σου τους δύο αυτούς πόντους μπορείς να ξεκινήσεις με τον πρώτο βασικό συνδυασμό τους: την πλέξη ζέρσεϋ ή stockinette.Η πλέξη ζέρσεϋ πήρε το αγγλικό της όνομα, stockinette, επειδή η χρήση της ήταν άμεσα συνδεδεμένη με είδη ρουχισμού που έχουν σχέση με τα πόδια… κάλτσες, καλσόν κτλ. Η λέξη stockinette στα αγγλικά παραπέμπει σε καλσόν. H (ελληνικότατη και πάλι) λέξη ζέρσεϋ παραπέμπει πιθανώς στην ελαστικότητα που έχει η πλέξη αυτή, όπως και το ύφασμα. Η πλέξη ζέρσεϋ θεωρείται από πολλούς η αρχαιότερη πλέξη στον κόσμο, μιας και οι αρχαιότερες κάλτσες που έχουν βρεθεί από την Αίγυπτο είναι πλεγμένες με αυτή την πλέξη. Άλλωστε, είναι και η πλέξη την οποία οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ως πλέξιμο.

Το καλό με αυτή την πλέξη είναι οτι έχει μεγάλη ελαστικότητα και μπορεί κυριολεκτικά να χρησιμοποιηθεί σε οποιδήποτε project. Το αποτέλεσμά της είναι από τη μια πλευρά λείο και όμορφο με πολλά πολλά V στη σειρά ωραία ωραία τακτοποιημένα.

Ενδείκνυται για χρήση σε οτιδήποτε χρειάζεται επίπεδη επιφάνεια και ελαστικότητα όπως κάλτσες, γάντια, πουλόβερ, καπέλα, σκουφάκια, γεμιστά ζώα και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σου. Δεν ενδείκνυται όμως για κασκόλ γιατί με αυτή την πλέξη οι άκρες γυρίζουν προς τα μέσα, οπότε θα χρειάζεται να πλέξεις τις άκρες με άλλη πλέξη για να το σταθεροποιήσεις (βλ. ούγιες).

Είναι ιδανική πλέξη για αρχάριους που γνωρίζουν πως να πλέκουν καλούς και ανάποδους πόντους, γιατί είναι εύκολο να ξεχωρίσεις την καλή από την ανάποδη πλευρά του πλεκτού και έτσι να γνωρίζεις τι κάνεις μετά.

Αυτή η πλέξη χρησιμοποιείται και σαν οδηγός στα δείγματα του μαλλιού (swatch).

Οδηγίες:
Σειρά 1: Πλέκεις όλους τους πόντους με καλή.
Σειρά 2: Πλέκεις όλους τους πόντους ανάποδη.

Συνεχίζεις μέχρι να φτάσει το πλεκτό σου την επιθυμητή διάσταση.

Σημείωση: Όταν πλέκεις με στρογγυλές βελόνες για να έχεις σαν αποτέλεσμα την πλέξη ζέρσεϋ θα πρέπει να πλέκεις όλους τους γύρους σου με καλούς πόντους.

Η ζέρσεϋ ανάποδη πλέκεται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, δηλαδή εναλλασσόμενες σειρές καλών και ανάποδων πόντων με τη διαφορά οτι ξεκινάς από την Σειρά 1 με όλους τους πόντους ανάποδη. Με αυτόν τον τρόπο η καλή πλευρά του πλεκτού σου θα έχει την ανάποδη ζέρσευ πλέξη μπροστά. Στα αγγλικά θα την συναντήσεις σαν Reverse Stockinette και χρησιμοποιείται κυρίως σαν φόντο για πλέξεις όπως οι κοτσίδες ή πλέξιμο των Άνδεων.

Η φωτογραφία είναι από το liagriffith.com

Κράτα το

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

4 σχόλια στο άρθρο “Βασικές πλέξεις – Ζέρσεϋ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *