Λίστα βασικών υλικών και εργαλείων για το κέντημα

embroidery-suppliesΕίναι αλήθεια πως όταν ξεκινάς να ασχοληθείς με ένα καινούργιο χόμπυ, το τι ακριβώς υλικά και εργαλεία θα χρειαστείς μπορεί να σου προκαλέσει πονοκέφαλο. Έτσι κι εμείς όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τις χειροτεχνίες δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα και αρχίσαμε να αγοράζουμε δειλά τα πρώτα μας υλικά. Για να βοηθήσουμε όσους είναι αρχάριοι στο κέντημα φτιάξαμε αυτή τη λίστα με τα βασικά που χρειάζονται για να ξεκινήσει κανείς! Ελπίζουμε να τη βρείτε χρήσιμη!

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τα βασικά εργαλεία και υλικά που θα χρειαστείς εάν θέλεις να ασχοληθείς με το κέντημα. Όπως διαβάσαμε και στο βιβλίο που συμβουλευτήκαμε για να γράψουμε αυτό το άρθρο, υπάρχουν άνθρωποι που παραδοσιακά κεντάνε εδώ και πολλά πολλά χρόνια έχοντας στη διάθεσή τους μόνο τα πολύ βασικά υλικά για το κέντημα, βελόνα και κλωστή. Εμείς εδώ θα προσπαθήσουμε να σου παρουσιάσουμε όλα τα υλικά και τα εργαλεία που υπάρχουν πλέον διαθέσιμα στην αγορά και αφορούν στο κέντημα για να επιλέξεις από που θέλεις να ξεκινήσεις. Επιπλέον, αυτό που καταλάβαμε είναι οτι τα υλικά για το κέντημα εξαρτώνται άμεσα και απόλυτα και από την αντίστοιχη τεχνική κεντήματος που θέλεις να επιλέξεις και πίστεψέ μας υπάρχουν πολλές!

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα πολύ βασικά:

Σίγουρα δεν μπορείς να κεντήσεις χωρίς τα βασικά σου εργαλεία:

Ψαλίδι για ύφασμα
– Ψαλιδάκι μικρό (για κέντημα)
– Καρφίτσες
– Μεζούρα
– Σίδερο
– Ραπτομηχανή
(εάν θέλεις να κεντήσεις με αυτή ή να ράψεις τα τελειώματα του υφάσματος που κεντάς)

Συνεχίζουμε με τα επίσης βασικά, αλλά και σε μεγάλη ποικιλία για να επιλέξεις:

– Βελόνες

Η βελόνα σου πρέπει να ταιριάζει με το ύφασμα και το νήμα που θα χρησιμοποιήσεις για να κεντήσεις, όπως επίσης και με το είδος κεντήματος που θα επιλέξεις. Η βελόνα θα πρέπει να περνάει με ευκολία από το ύφασμα όπως και το νήμα σου από την οπή της βελόνας (μάτι). Υπάρχουν τα εξής είδη βελόνων: Βελόνες κεντήματος ή crewel, Βελόνες για quilt, Χοντρές βελόνες, Βελόνες ταπισερί, Βελόνες για μαντάρισμα, Βελόνες για κέντημα με χάντρες, Βελόνες για δέρματα, Βελόνες περάσματος, Στρογγυλές βελόνες.

– Κλωστές

Πάλι υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τύπους κλωστών που είναι διαθέσιμοι στο εμπόριο. Γεγονός είναι οτι η καλή ποιότητα των κλωστών είναι πολύ σημαντική για το αποτέλεσμα της δουλειά σου. Υπάρχει λοιπόν το κοτόν περλέ, το στριμμένο βαμβακερό νήμα, η μαλακή κλωστή κεντήματος, τα διάφορα μαλλιά κεντήματος, μαλλί ταπισερί, νήματα από λινό και μετάξι, μεταλλικές κλωστές και φυσικά οι κλωστές για μηχανή.

– Υφάσματα

Το ύφασμα που θα επιλέξεις να κεντήσεις είναι άλλη μια βασική επιλογή που θα πρέπει να κάνεις. Εξαρτάται τι θέλεις να φτιάξεις και με τι τεχνική. Για απλά διακοσμητικά κεντήματα επάνω σε ρούχα κτλ προτίμησε βαμβακερά υφάσματα ή λινά. Για το κέντημα σε καμβά θα πρέπει να εξοπλιστείς με το ειδικό ύφασμα καμβά σε διαφορετικούς τύπους, π.χ. μονός, διπλός, πλαστικός, χοντρός κτλ. Επιπλέον, για πιο εξειδικευμένες χρήσεις θα βρεις και διάφορους τύπους βοηθητικών υφασμάτων για να ενισχύσουν ή να διογκώσουν κάποιο κέντημα όπως π.χ. τις βάσεις για ενισχύσεις, το αυτοκόλλητο πλέγμα, τα διαλυόμενα υφάσματα κτλ.

– Τελάρα

Οι έμπειρες κεντήστρες θα σου πούν οτι για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα καλό είναι να έχεις περάσει το ύφασμά σου σε τελάρο. Υπάρχουν τα στρογγυλά τελάρα ή στεφάνια, τα τελάρα καρφιτσώματος και τα τελάρα για ταπισερί.

Τέλος, θα χρειαστεί να εξοπλιστείς με:

Υλικά σχεδίασης, εάν θέλεις να φτιάξεις τα δικά σου σχέδια για κέντημα
Υλικά για τη μεταφορά των σχεδίων στο ύφασμα
Πατρόν σχεδίων για κέντημα

Για πολύ προχωρημένους υπάρχει και το κομμάτι κερί μέλισσας για τεχνικές όπως το κουίλτ ή το κέντημα με μεταλλική κλωστή για να μη στρίβει το νήμα.

Τέλος, αυτό που αναφέρουμε κάθε φορά είναι οτι καλό θα είναι να αποθηκεύσεις όλα σου τα υλικά και εργαλεία σε κουτιά για να τα βρίσκεις εύκολα και για να μην γεμίζουν σκόνες. Υπάρχουν διάφορες λύσεις στην αγορά ή μπορείς και να αυτοσχεδιάσεις.

Υπενθυμίζουμε οτι σε κάθε ένα από τα υλικά και εργαλεία που αναφέρουμε πιο πάνω ευελπιστούμε να φτιάξουμε κι άλλα αρθράκια με πιο αναλυτικές οδηγίες. Ελπίζουμε για αρχή να σε βοηθήσαμε. Εάν πιστεύεις οτι κάτι έχουμε παραλείψει, μπορείς να μας στείλεις ένα email στο info@ftiaxto.gr για να το προσθέσουμε!

Υλικά και εργαλεία
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

4 σχόλια στο άρθρο “Λίστα βασικών υλικών και εργαλείων για το κέντημα”

  1. Κορίτσια, ψάχνω χάρτινο καμβά κεντήματος (σταυροβελονιά)
    για να φτιάξω μια κατασκευή σε κάρτα.

    Έχετε ιδέα που μπορώ να τον βρω?

    Ευχαριστώ πολύ!

  2. Να ρωτησω κατι? στην φωτογραφια που εχετε στο αρθρο αν βλεπω καλα υπαρχουν ειδικα εξαρτηματα για να βαζει κανεις τις κλωστες???!!!
    Ααααχ! Μαλλον πρεπει να κανω επιδρομη σε ενα καταστημα με κλωστες και τα συναφη…να εξοπλιστω βρε αδερφε…. 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *