Quilling

quillingΣε πρόσφατο ταξίδι μου στην Αμερική φρόντισα να αγοράσω ένα σωρό περιοδικά για χειροτεχνίες που δεν βρίσκεις εύκολα στην Ελλάδα! Ξεφυλλίζοντάς τα διαπίστωσα οτι τον τελευταίο καιρό φαίνεται οτι οι αμερικάνοι έχουν κολλήσει με μια τεχνική που λέγεται quilling. Ζητώ συγνώμη, αλλά δεν βρήκα κάποια λέξη αντίστοιχη στα ελληνικά… η τεχνική αυτή είναι πολύ διαδεδομένη αυτές τις ημέρες, τόσο που την συνάντησα και σε περιοδικά άλλου τύπου, που δεν έχουν καμμιά σχέση με τις χειροτεχνίες ακόμα και σε διαφημίσεις. Σας παρουσιάζω λοιπόν την τεxνική του quilling!

Τι είναι το Quilling?

Το quilling είναι η τεχνική του να φτιάχνεις πολύ όμορφα σχήματα και σχέδια από λεπτές λωρίδες χαρτιού. Με τις άκρες των δαχτύλων σου μπορείς να τυλίξεις μια λωρίδα χαρτί γύρω από ένα ειδικό εργαλείο που μοιάζει με βελόνα και να φτιάξεις από αυτό καρδιές, λουλούδια και ότι άλλο σχήμα μπορεί να βάλει ο νούς σου. Στη συνέχεια μπορείς να συνδυάσεις όλα αυτά τα σχήματα και να τα κολλήσεις με κόλλα σε κάποιο μονόχρωμο φόντο. Εννοείται οτι εφόσον μιλάμε για μια τεχνική που γίνεται με χαρτί η ποικιλία σε χρώματα και είδη χαρτιού είναι απεριόριστη…

Η τεχνική αυτή είναι πολύ παλιά και βρίσκουμε ίχνη της στην Ευρώπη στα τέλη του 16ου – αρχές 17ου αιώνα, όταν οι Ευρωπαίοι κληρικοί χρησιμοποιούσαν τις πένες τους με το φτερό για να τυλίγουν χαρτί σε διάφορα σχέδια. Από εκεί πήρε και το όνομά της η τεχνική (quill= πένα με φτερό). Μάλιστα στο λεξικό μου που έψαξα quill σημαίνει και τυλίγω σε σχήμα κυλινδρικών πτυχών. Ο λόγος που αυτή η τεχνική άρχισε να χρησιμοποιείται τόσο ήταν οτι τα σχέδια που έφτιαχναν όσοι καταπιάνονταν με αυτή έμοιαζαν πολύ με τα διακοσμητικά μοτίβα από πολύτιμα μέταλλα που ήταν επίσης της μόδας εκείνη την εποχή, αλλά ήταν πολύ ακριβά. Το χαρτί ήταν μια εύκολη και φτηνή λύση.

Η τεχνική αυτή απογειώθηκε τον 19ο αιώνα όταν γυναίκες σε Ευρώπη και Αμερική άρχισαν να ενσωματώνουν την τεχνική αυτή στα εργόχειρά τους και άρχισαν να χρησιμοποιούν πολύ και το χαρτί στις χειροτεχνίες τους.

Σήμερα το quilling έχει πολλούς φίλους και βρίσκει εφαρμογή σε κάρτες, κάδρα, διακοσμητικά για το σπίτι κτλ…

Τι υλικά θα χρειαστώ?

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι: χαρτί μέτριου βάρους (περίπου σαν το φωτοτυπικό) για να μπορεί να ρολάρει και να μένει και στη θέση του, την ειδική βελόνα που φαντάζομαι οτι δεν θα τη βρείς στην Ελλάδα, ένα μικρό ψαλίδι με λεπτή μύτη, κόλλα, τσιμπιδάκι χειροτεχνίας και από εκεί και πέρα ό,τι χαρτί θέλεις να χρησιμοποιήσεις ανάλογα με το project σαν φόντο. Στο εξωτερικό μπορείς να βρείς και χαρτί έτοιμο κομμένο για το quilling.

Που θα βρώ ιδέες και υλικά?

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει διάφορες διευθύνσεις που θα σε βοηθήσουν να βρείς περισσότερα για αυτή την τεχνική. Εννοείται οτι όσο ψάχνεις στο internet θα βρίσκεις… ειδικά στην αναζήτηση των φωτογραφιών του google και στο flickr.com!

1) Το link του guild Αμερικής με έργα τέχνης πραγματικά…
http://www.naqg.org/

2) Κατάστημα που θα βρείς τα πάντα για το quilling
http://www.quillingsuperstore.com/

3) Υπέροχες ιδέες για projects
http://theartofquilling.com/

4)  Βιβλία και υλικά
http://www.elegantquilling.com/

5) Φωτογραφίες δημιουργιών με quilling από το flickr.com
http://www.flickr.com/search/?q=quilling&w=all

Μόλις δοκιμάσουμε κι εμείς να φτιάξουμε κάτι με αυτή την τεχνική θα το ανεβάσουμε!

Καλή διασκέδαση!

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

6 σχόλια στο άρθρο “Quilling”

  1. τι στόχο εχει το quilling σε ενα παιδι του νηπιαγωγειου…..τι του προσφερει….γιατι ειμαι μαμα και θελω να απασχολω το 5 χρονω αγορακι με κατι ωραιο??

  2. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ.ΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΕΔΩ Κ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ Μ ΤΟ Quilling ΑΛΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ Π ΒΡΙΣΚΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ.ΒΡΙΣΚΩ ΧΑΡΤΙ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΚΕΤΑΚΙΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΩ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ Π ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ.ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ Κ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΑΣ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  3. Καλησπέρα. Βλέπω ότι το άρθρο είναι εδώ και δύο χρόνια όμως ήθελα να πω κάτι. Αυτού του είδους την τεχνική την είχε σε έργα του ο δικός μας έλληνας γλύπτης, [b]Παύλος[/b] πολλά χρόνια πριν και συγκεκριμένα αρχες της δεκαετίας του 60 και φυσικά είχε καταπληκτικές δημιουργίες. Θέλω να πω πως δεν είναι κάτι καινούργιο που τώρα το ανακάλυψαν οι αμερικάνοι!!!

  4. Το quilling δίνει απίστευτα εντυπωσιακά αποτελέσματα και με πραγματικά ελάχιστα υλικά.Τα οποία υλικά σαφώς και υπάρχουν και στην Ελλάδα. Όπως και βιβλία και κιτ για αρχάριους. Κάνετε google και σίγουρα θα τα βρείτε.
    Όσο για τη “βελόνα”, απλά διευκολύνει τη διαδικασία. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

  5. Ειναι πολυ ξεχωριστη τεχνικη και πραγματικα αν εχεις φαντασια μπορεις να φτιαξεις δεκαδες σχεδια. Βασικα ο,τι περιλαμβανει κατι σε στρογγυλο-σπειρα-ελικοειδες-φυλλο-λουλουδι-δακρυ…
    Προσφατα ειδα σε ενα βιβλιοπωλειο που πουλουσαν σε συσκευασια λουλουδια και φυλλαρακια αυτοκολλητα με αυτη την τεχνικη, για να τα βαλεις πανω σε καρτες,δωρα,gia scrapbooking,κλπ.
    Φυσικα και δεν τα αγορασα! Πρωτον, διοτι ο,τι μπορω να το φτιαξω δεν το αγοραζω και δευτερον, διοτι θεωρησα την τιμη υψηλη.
    Και για οσες θελουν να καταπιαστουν δεν νομιζω οτι χρειαζεται πραγματικα η βελονα “που δεν υπαρχει στην Ελλαδα” απλα με λιγη φαντασια μπορουμε να την υποκαταστησουμε με κατι αλλο που θα κανει την ιδια δουλεια.
    Ελινα, ευχαριστουμε για την ωραια ιδεα!!! Καλο Σαβ/κο σε ολους!!! 😀

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *