Πασχαλιάτικα καλαθάκια origami

Εάν ψάχνεις έναν όμορφο τρόπο να στολίσεις το Πασχαλιάτικο τραπέζι σου προτείνουμε έναν πρωτότυπο τρόπο με τα πολύχρωμα καλαθάκια origami. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι πολύχρωμα φύλλα χαρτιού σε μέγεθος Α4 και έχεις έτοιμες ατομικές θηκούλες για να μπει δίπλα στο σερβίτσιο το κόκκινο αυγό του κάθε καλεσμένου σου! Καλή διασκέδαση!


Ξεκινάς κόβοντας τα Α4 χαρτιά σου ώστε να γίνουν τετράγωνα. Το κομμάτι που περισσεύει μην το πετάξεις. Βάλε το στην άκρη γιατί θα σου χρειαστεί…Οι οδηγίες μπορεί να σου φανούν πολύπλοκες στην αρχή, όμως είναι αρκετά εύκολες για όλους και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε αποζημιώσει!

Βήμα – Βήμα


Για να αρχίσεις διπλώνεις το τετράγωνο φύλλο σου στη μέση ώστε να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο. Προσοχή να είναι οι γωνίες σου σωστά “ζυγισμένες”. Κάνεις ακριβώς το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Αφού τελειώσεις ξεδιπλώνεις πάλι το χαρτί σου. Θα πρέπει να έχει σχηματιστεί ένας σταυρός στη μέση του τετραγώνου σου.

Στη συνέχεια διπλώνεις το χαρτί σου στη μέση, ώστε να έχεις ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και να δημιουργηθεί και μια τσάκιση που θα “κόβει το τετράγωνό σου στη μέση. Κάνεις ακριβώς το ίδιο και από την άλλη πλευρά.

Όταν τελειώσεις με τις τσακίσεις αυτές το χαρτί σου θα πρέπει να έχει αυτή την όψη. Το ξαναδιπλώνεις σαν ορθογώνιο από όποια πλευρά θέλεις.

Στη συνέχεια πιάνεις το χαρτί σου από τις δύο κάτω του άκρες δεξιά και αριστερά και φέρνεις όλες τις γωνίες μαζί να συναντηθούν στην κορυφή.

Διπλώνεις το χαρτί σου με τρόπο που να δημιουργηθεί ένας ρόμβος που θα έχει τις 4 μύτες να κοιτούν προς τα επάνω 2 γωνιές από κάθε πλευρά (αριστερά και δεξιά). Τοποθετείς τον ρόμβο σου στην επιφάνεια που δουλεύεις με την “κλειστή” γωνιά προς το μέρος σου. Συγχαρητήρια. Τώρα μπορείς να ξεκινήσεις να φτιάχνεις το καλαθάκι σου.

Βήμα 1: Ξεκινάς διπλώνοντας την επάνω μύτη του ρόμβου σου προς τα κάτω δημιουργώντας ένα νέο τρίγωνο.

Βήμα 2: Από τη γωνία που μόλις έφτιαξες παίρνεις την άκρη και τη διπλώνεις πάλι προς τα επάνω μέχρι να ακουμπήσει η μύτη στην οριζόντια γραμμή φτιάχνοντας έτσι άλλο ένα μικρότερο τρίγωνο.

Βήμα 3: Διπλώνεις τη μύτη του τριγώνου σου προς τα μέσα και φτιάχνεις ένα μικρό τραπέζιο. Προσοχή η μύτη του τριγώνου να ακουμπά εσωτερικά την οριζόντια τσάκιση!

Βήμα 4: Ολοκληρώνεις τα βήματα διπλώνοντας άλλη μια φορά προς τα επάνω το τραπέζιο προς τα επάνω μέχρι να έρθει σε ευθεία με την οριζόντια τσάκιση. Γυρίζεις τον ρόμβο σου ανάποδα (αυτό που έφτιαξες να ακουμπήσει την επιφάνεια που δουλεύεις) και ακολουθείς τα βήματα 1-4 και από την άλλη πλευρά.

Όταν τελειώσεις πιάνεις τη δεξιά πλευρά του ρόμβου σου και την φέρνεις στα αριστερά. Κάνεις ακριβώς το ίδιο και από την ανάποδη πλευρά. Τώρα θα πρέπει να έχεις πάλι τον ίδιο ρόμβο από τον οποίο ξεκίνησες. Ακολουθείς τα βήματα 1-3 και για τις 2 πλευρές. Προσοχή μόνο έως το βήμα 3, όχι το 4!

Όταν τελειώσεις με όλα αυτά το χαρτί σου θα πρέπει να είναι κάπως έτσι.

Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις εκείνο το κομμάτι χαρτί που περίσσεψε όταν έκανες το Α4 τετράγωνο. Το διπλώνεις στη μέση και στη συνέχεια το ξαναδιπλώνεις καλά στη μέση και ξανά μέχρι να έχεις μια αρκετά πλατιά λωρίδα. Αυτό θα είναι το χερούλι από το καλαθάκι σου.

Για να φτιάξεις το χερούλι βάλε τη λωρίδα που μόλις έφτιαξες μέσα στο μικρό τραπέζιο να ακουμπήσει καλά μέχρι την οριζόντια τσάκιση. Καλό είναι η λωρίδα σου να είναι στη μέση…

Για να σταθεροποιηθεί καλά το χερούλι γύρισε προς τα επάνω το τραπέζιο με το χερούλι πιασμένο μέσα του 2 φορές. Κάνε το ίδιο και από την άλλη πλευρά.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι κάπως έτσι. Σαν το σήμα του Σουπερμαν δεν είναι;

Κουράστηκες; Πάμε για την τελική ευθεία. Δίπλωσε τις 2 άκρες του τριγώνου διαγώνια ώστε οι εσωτερικές μύτες να συναντηθούν περίπου στη μέση του χερουλιού και στην άκρη της οριζόντιας πλευράς του τριγώνου σου. Βλέπεις τα 2 τετράγωνα που έχουν δημιουργηθεί δεξιά και αριστερά;

Πιάσε την εσωτερική διαγώνιο του κάθε τετραγώνου και δίπλωσέ τη επάνω στην απο κάτω τσάκιση. Θα δημιουργηθεί μόνο του κάτι σαν γείσο. Κάνε όλα τα προηγούμενα βήματα και από την ανάποδη πλευρά.

Θα πρέπει να καταλήξεις με αυτό. Κουράγιο είμαστε πολύ πολύ κοντά!

Βλέπεις κάτι αυτάκια που εξέχουν δεξιά και αριστερά; Δίπλωσέ τα προς τα μέσα! Μη ξεχάσεις και την ανάποδη πλευρά!

Τώρα είσαι εδώ! Λίγο ακόμα…Αυτό που μένει είναι να μαζέψεις και τα άλλα 2 αυτάκια που εξέχουν!

Τα αυτάκια αυτά τα μαζέυεις προς τα μέσα και τα ασφαλίζεις μέσα στη θηκούλα που θα βρεις από πίσω τους. Το κάνεις και για τις δύο πλευρές.

Μόλις τελειώσεις και με αυτό κάνεις μια τσάκιση στο κάτω μέρος του “τριγώνου” σου για να στέκεται το καλαθάκι σου καλύτερα…

Τι περιμένεις; Άνοιξε το καλαθάκι σου προσεκτικά!

Είναι έτοιμο! Δεν νιώθεις περήφανος που τα κατάφερες; Γέμισε το καλαθάκι με σοκολατάκια…Και δεν είναι ανάγκη να το χρησιμοποιήσεις μόνο για το Πάσχα…είμαι σίγουρη οτι σε παιδικό πάρτυ γεμάτο με καραμέλες ή σοκολάτες θα κάνει θραύση!

 

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

14 σχόλια στο άρθρο “Πασχαλιάτικα καλαθάκια origami”

  1. @Yota Μόλις τελειώσεις το 4ο βήμα και έχεις το αποτέλεσμα της φωτογραφίας γυρίζεις τον ρόμβο σου ανάποδα?…να κοιτάει το τραπέζι δηλαδή? Μόλις το γυρίσεις θα πρέπει να έχεις πάλι μπροστά σου το σχήμα που είναι στην εικόνα που λέει βήμα 1…μετά κάνεις τα ίδια βήματα και από αυτή την πλευρά αυτή δηλ. που τώρα θα έχεις μπροστά σου! Βοήθησα?

  2. Μετά το 4ο βήμα εκει που λεει ακολουθείς τα βήματα 1-3 και για τις 2 πλευρές.Ποιες πλευρές? Εκει κολάω,και δεν έχω το ίδιο αποτέλεσμα με το σχήμα που βλέπω μετά.

  3. κοριτσια γειά σας πολύ ωραιο το καλαθάκι αλλα απο το βήμα 4 και μετα δεν κάνω βήμα.Λίγο ποιο αναλυτικές φωτογραφίες εάν γίνετε. 😳

  4. χρονια πολλα και καλό μήνα! συγχαρητήρια για όλο το site αλλά και το συγκεκριμένο project εξαιρετικό.οι οδηγίες και οι φωτο πολυ κατατοπιστικές.βγήκε υπέροχο.με παρόμοιο τρόπο κατασκευάζονται και τα κινέζικα κουτιά?γνωρίζει κανείς πως κατασκευάζονται?ενδιαφέρον θα ήταν να μας δείξετε με τέτοιο τρόπο και δίπλωμα χαρτοπετσέτας για το τραπέζι.ευχαριστώ πολύ για τις ωραίες ιδέες που μου δίνετε.

  5. Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά! Πραγματικά πολύ καλή ιδέα!Έφτιαξα το καλαθάκι και βγήκε πολύ ωραίο!!! Μακάρι να είχα και χαρτί μεγαλύτερης διάστασης να έβαζα τα ατομικά τσουρεκάκια που έφτιαξα! 😛

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *