Μπλε γιακάς με κοτσίδες

mple_giakas2Τελικά μια διακοπή ρεύματος μπορεί να είναι και καλό πράγμα…Παρόλο που στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σήμερα ένιωθα αποκομμένη από τον έξω κόσμο και τσαντιζόμουν που δεν μπορούσα να μπω στο internet, οι τελευταίες 2 ώρες που δεν είχαμε ρεύμα ήταν ό,τι έπρεπε για να ολοκληρώσω τον μπλε γιακά μου που τον παλέυω εδώ και αρκετό καιρό.

Για να δοκιμάσεις κι εσύ να φτιάξεις κάτι παρόμοιο μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες:

mple_giakas Ξεκινάς βάζοντας στη βελόνα σου 63 πόντους ώστε ο γιακάς σου να έχει πλάτος περίπου 25 εκ (χωρίς να το τεντώσεις). Θυμίζω οτι αυτό πάντα εξαρτάται από το μαλλί και τον αριθμό βελόνας που θα χρησιμοποιήσεις.

Εγώ έπλεξα τον γιακά μου με βελόνες 6.5mm και μαλλί Val Gardena (50gr) 60% ακρυλικό και 40% μαλλί, χρώματος μπλε. (Θα μπορούσα ίσως να το έχω κάνει λίγο πιο στενό, αν και εμένα μου αρέσει ο γιακάς να μου σκεπάζει και το πρόσωπο όταν το κρύο είναι τσουχτερό!)

Το σχέδιο πλέκεται ανά 8 σειρές και παρόλο που φαίνεται δύσκολο να το θυμάσαι, μετά από λίγο πηγαίνει το χέρι μόνο του.


Στις σειρές 1, 3 και 7 (καλή πλευρά)
πλέκεις *k6, p3, k1, (p2, k1) 2 φορές, p3. Επαναλαμβάνεις από το * μέχρι τους τελευταίους 6 πόντους, k6.

Στις σειρές 2, 4, 6 και 8 (ανάποδη πλευρά) πλέκεις *p6, k3, p1, (k2, p1) 2 φορές, k3. Επαναλαμβάνεις από το * μέχρι τους τελευταίους 6 πόντους, p6.

Στη 5η σειρά του κάθε σετ πλέκεις την κοτσίδα: Παίρνεις 3 πόντους χωρίς να τους πλέξεις (με φορά σαν να έπλεκες ανάποδη) και τους περνάς στην βελόνα για κοτσίδες (το βιβλίο μου τις λέει βελόνες με σύρμα) και τους κρατάς μπροστά (τους ρίχνεις δηλ. προς τα εσένα). Στη συνέχεια πλέκεις τους επόμενους 3 πόντους καλή όπως θα έκανες κανονικά και μετά πλέκεις τους 3 πόντους από τη βελόνα με σύρμα επίσης καλή. Άρα έχεις συμπληρώσει τους 6 πόντους που θα έπλεκες στο σχέδιο. Συνεχίζεις κανονικά με τη διαφορά ότι όπου θα έπλεκες 6 καλούς πόντους πλέκεις την κοτσίδα.

Στο σχέδιο τον σχηματισμό της κοτσίδας θα τον συναντούσες γραμμένο κάπως έτσι:
*3/3 LC, p3, k1, (p2, k1) 2 φορές, p3. Επαναλαμβάνεις από το * μέχρι τους τελευταίους 6 πόντους, 3/3 LC.

cable1  cable2
cable3 cable4
cable5 cable6

Συνεχίζεις με τα σετ των 8 σειρών μέχρι ο γιακάς σου να έχει μήκος περίπου 55εκ. Κλείνεις τους πόντους και στη συνέχεια ράβεις τις 2 άκρες μεταξύ τους με σακοράφα και το ίδιο νήμα που χρησιμοποίησες. Καλοφόρετος!

tip: Όταν σχηματίζεις την κοτσίδα το νου σου να μη σου φύγουν οι πόντοι από τη βελόνα!

Τώρα που ο καιρός ανοίγει μπορείς να δοκιμάσεις να πλέξεις τον γιακά με βαμβακερό νήμα και να τον φοράς όταν πιάνει ψύχρα…

3/3 LC = 3 over 3 left cross

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

12 σχόλια στο άρθρο “Μπλε γιακάς με κοτσίδες”

  1. @ aggeliki ΈχεΙς δίκιο…είχα ξεχάσει να βάλω 3 πόντους στις οδηγίες…το διόρθωσα τώρα…για ξαναδες το…συγνώμη κορίτσια για το μπέρδεμα!!!

  2. Eμένα πάλι το σχέδιο αυτό βγήκε με 54 αρχικούς πόντους.Με 63 που λένε οι οδηγίες δεν βγαίνει η 2η σειρά. :confused:

  3. Η ετικέτα του μαλλιού έγραφε 6.5mm βελόνες;Το αποτέλεσμα καλό πάντως και πρωτότυπο,μπράβο! 😉 😛

  4. @ sofia γύρω στα 2 1/2 κουβάρια μονό
    @ caterina κάνε λίγο υπομονή ετοιμάζουμ γλωσσάρι (για να ξεκινήσεις όμως k= knit= καλή και p=purl=ανάποδη) k2= πλέκεις 2 πόντους καλή κτλ

  5. Πολυ καλο!!! πειτε μου παρακαλαω τι ειναι ακριβως k2, p3, *. και οι παρενθεσεις?? για να διαβάζω κι αλλα σχεδια..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *