Ανδρικό κασκόλ

gkri_kaskolΟι γιορτές πλησιάζουν και έχω ήδη αρχίσει και κάνω τις λίστες με τα Χριστουγεννιάτικα δώρα μου (ω ναι, φέτος θα πάρουν όλοι οι φίλοι μου κάτι φτιαγμένο από τα χεράκια μου!). Το πιο δύσκολο πράγμα που καλείται να κάνει μια γυναίκα πλέκτρια (σαν εμένα) είναι να πλέξει κάτι για κάποιο αγοράκι φίλο. Είστε δύσκολοι οι άτιμοι.

Οι οδηγίες που δίνουν οι άντρες συνήθως είναι αυτό που θα τους πλέξεις να μην είναι πολύχρωμο (το οποίο μεταφράζεται στις επιλογές μάυρο, γκρί, καφέ) και να είναι όσο πιο απλό γίνεται σαν σχέδιο. Ανέτρεξα κι εγώ στα κοιτάπια μου και βρήκα ένα σχέδιο για αντρικό κασκόλ που να πληρεί όλες τις παράπάνω προϋποθέσεις και να είναι αρκετά ενδιαφέρον, ώστε να μη βαρεθώ τη ζωή μου πλέκοντάς το.

Το σχέδιο το βρήκα από το βιβλίο Last Minute Knitted Gifts και είναι αρκετά εύκολο ακόμα και για τους πιο αρχάριους. Το μαλλί που χρησιμοποίησα είναι Val Gardena (50gr) 60% ακρυλικό και 40% μαλλί σε χρώμα (τι άλλο;) γκρί με βελόνες 7 1/2.

Οι οδηγίες έλεγαν οτι πρέπει να πλέξω 21 πόντους, αλλά αφού διαπίστωσα οτι το μαλλί που είχα διαλέξει έβγαζε ένα μάλλον πολύ στενό αποτέλεσμα ξεκίνησα με 41 πόντους, ώστε να έχει το κασκόλ διάσταση περίπου 20 εκατοστά. Το πιο σημαντικό είναι οι πόντοι να είναι μονός αριθμός (π.χ. 21, 35 κτλ)!

Το σχέδιο είναι ως εξής:

Ξεκινάτε πλέκοντας μια σειρά καλή (knit) όλους τους πόντους και στη συνέχεια μια σειρά ένα πόντο καλή (knti) και έναν ανάποδη (purl). Πολύ σημαντικό να καταλήγετε πάντα σε καλό πόντο!

Συνεχίζετε εναλλάξ τις σειρές μέχρι το κασκώλ να έχει μήκος περίπου 1 μέτρο. Θα χρειαστούν περίπου 3 κουβάρια.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι:

 gkri_kaskol_kali  gkri_kaskol_anapodi
 Καλή πλευρά  Ανάποδη πλευρά

Tip: Για να θυμάμαι πότε πρέπει να πλέκω ποιά σειρά, τύλιξα στην άκρη της βελόνας με την οποία έπλεκα τη σειρά με τους καλούς πόντους ένα κομματάκι μαλλί, ώστε να ξέρω οτι όποτε αυτή η βελόνα είναι ελέυθερη από πόντους θα πρέπει να πλέκω τη συγκεκριμένη σειρά.

Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε και από εδώ.

Ο αριθμός λογαριασμού μας για την κατάθεση είναι:

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

33 σχόλια στο άρθρο “Ανδρικό κασκόλ”

  1. Έφτιαξα το κασκόλ ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες αλλά το κασκόλ γυρνάει προς τα μέσα και από τις δύο πλευρές.
    Ελίνα μπορείς να μας πείς τι κάνουμε λάθος;

  2. Ρώτησα και μία κυρία που συνάντησα εχθές και μου είπε ότι απλά πρέπει να το σφίγγουμε λίγο περισσότερο στις άκρες,οπότε υποθέτω αυτό που μου έδειξαν στο σακαλάκ και ήταν σαν πλαίσιο γύρω γύρω από το κασκόλ είναι να κάνω ας πούμε για παράδειγμα τις 5 πρώτες & τις 5 τελευταίες σειρές πιό σφιχτές και μετά τους 5 πρώτους & τους 5 τελευταίους κόμπους σε κάθε σειρά πιο σφιχτούς από το χαλαρό κεντρικό πλέξιμο.(το 5 είναι τυχαίος αριθμός) Anyway επειδή μπορεί να λέω και χαζομάρες, 😉 αν θέλει να μας λύσει κάποια κοπέλα που ξέρει σίγουρα. Merci!

  3. Σας παρακαλώ και εγώ μπορεί κάποιος να μας πει τι να κάνουμε για να μην γυρνάει στις άκρες?

  4. Πάω λοιπόν και γω εχθές στο Σακαλάκ για να διαλέξω νήμα για το δεύτερο κασκόλ!(Το πρώτο μου το έπλεξα το Σ/Κ 😀 με τη βοήθεια σας)Διαλέγω λοιπόν ένα ωραιότατο νήμα,αλλά αργότερα συνειδητοποιώ ότι με αυτή την πλέξη του project για ανδρικό κασκόλ,δε θα είναι και τόσο τέλειο(έχει 5 χρώματα το μαλλί και κάνει εναλλάξ 5-6 σειρές με κάθε χρώμα)Μου είπε ο άνθρωπος στο μαγαζί να του κάνω μια ούγια? δεν είμαι σίγουρη πως μου το είπε 😳 (μου έδειξε τι είναι σε ένα δείγμα,σαν πλαίσιο γύρω γύρω από την κετρική πλέξη) για να μην γυρναει το κασκολ.Μπορεί να μου δώσει κάποια κοπέλα τα φώτα της :-?:

  5. Ψαχνωντας κατι για κεντηματα ,σχεδια συγκεκριμενα για σταυροβελονια βρηκα το site και πολυ μου αρεσε !!! Επειδη θελω να πλεξω κι ενα κασκολ ανδρικο οι παραπανω οδηγιες μου φανηκαν χρησιμες ! Γεια και χαρα σε ολους

  6. Ξεκίνησα χθες το κασκόλ…δηλαδή την προσπάθεια για κασκόλ…Πήρα ένα ωραίο νήμα 60% μαλλί, είναι γκρί-ανθρακί με αδιόρατες πιτσιλιές κόκκινο,κίτρινο,μπλε, πράσινο -ιδανικό για αντρικό. Η πωλήτρια ε π έ μ ε ν ε να το πλέξω με βελόνες Νο 5 κι έτσι και κάνω. Ελπίζω να μην είναι χαμένος κόπος. Εμένα τουλάχιστον με ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Καμιά ιδέα για να φτιάξω σκουφάκι για το μωρό της φίλης μου;;;;

  7. ΓΕΙΑ. ΒΡΗΚΑ ΤΟ SITE ΚΑΤΑΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΛΕΞΕΙ ΠΟΤΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ. ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΚΟΥΒΑΡΙΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  8. enas allos eukolos tropos gia na ksereis pote kaneis kali seira k pote anapodi einai otan kratas tin velona me tous pontous me tin miti sta deksia an deixnei i kali mera kaneis kalous an einai i anapodi kaneis anapodous! easy! 8)

  9. ΕΛΙΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕΣ.Σ ΕΝΑ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΜΟΥ ΕΒΑΛΑ ΣΤΙΣ 4 ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΑΚΙΑ ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΟ ΔΕΡΜΑΤΑΚΙ(σουετ)ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΤΟ ΞΕΧΕΙΛΩΜΑ.ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΙ ΕΤΣΙ ΠΑΝΤΑ ΧΡΥΣΟΧΕΡΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *