Πλέξιμο – Τεχνική Intarsia

Η intarsia είναι μια τεχνική με την οποία μπορείς να προσθέσεις σχέδια με χρώμα στο πλεκτό σου. Χρησιμοποιείται συνήθως για μεγάλα κομμάτια χρώματος, με το πλεονέκτημα ότι δεν “παχαίνει” το πλεκτό, μιας και δεν κουβαλάς τα έξτρα χρώματα στην ανάποδη πλευρά του.

Με την τεχνική αυτή, μπορείς σε κάθε σειρά να έχεις όσα χρώματα θέλεις μιας και κάθε χρώμα έχει το δικό του κουβαράκι, σε αντίθεση με την τεχνική fair isle στην οποία συνήθως παίζεις με 2 χρώματα ανά σειρά και κουβαλάς το έξτρα νήμα στην πίσω πλευρά του πλεκτού.

Οι παρακάτω φωτογραφίες θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις την διαφορά.

intarsia

Καλή και ανάποδη πλευρά πλεκτού με intarsia (φωτογραφίες από το blog.lionbrand.com)

fair-isle

Καλή και ανάποδη πλευρά πλεκτού με fair isle (φωτογραφίες από το blog.lionbrand.com)

intarsia-2

 

Σε κάθε αλλαγή χρώματος πρέπει να στρίβεις το καινούργιο με το παλιό νήμα για να μην δημιουργείται τρύπα στην αλλαγή. Επίσης, κάτι που μπορεί να σε μπερδέψει, στο παραπάνω μουσταρδί πλεκτό με τον μωβ κύκλο, ξεκινάς να πλέκεις με μουσταρδί, αλλάζεις σε μωβ και το υπόλοιπο μουσταρδί θα το πλέξεις με άλλο κουβάρι του ίδιου χρώματος. Στην πλαϊνή φωτογραφία, έχει αντικατασταθεί το δεύτερο μουσταρδί με πράσινο για να καταλάβεις την διαφορά.

 

Από όλα τα intarsia videos που βρήκα στο youtube, το πιο κατατοπιστικό μου φάνηκε αυτό της Ruth Herring, η οποία το δείχνει μεν στα Αγγλικά αλλά σίγουρα θα καταλάβεις τι κάνειπαρακολουθώντας τα χέρια της.

 

Και συνεχίζει με δεύτερο video για το πως κρύβεις τα νήματα που περισσεύουν. Σημαντικό να θυμάσαι, μην κρύβεις πολλά νήματα στις ίδιες ενώσεις γιατί θα “παχύνει” το πλεκτό σου σε εκείνο το σημείο.

 

 

Save

Τεχνικές
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Πλέξιμο – Τεχνική Intarsia”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *