Η τεχνική του pouring με ρητίνη

Η τεχνική του pouring με ρητίνη

H τεχνική του pouring είναι μια πολύ ιδιαίτερη τεχνική αφηρημένης ζωγραφικής. Μπορείς να την κάνεις με οποιαδήποτε υγρά υλικά και στην κυριολεξία απλώς ρίχνεις τα χρώματα στον καμβά.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις απλά ακρυλικά χρώματα θα χρειαστεί να προσθέσεις και ένα μέσο που να εμποδίζει την ανάμειξή τους, μιας και ο σκοπός είναι τα όμορφα σχέδια που δημιουργούνται. Ή μπορείς να προσθέσεις τα χρώματα σε ρητίνη (υργό γυαλί) και πέρα από το ότι δεν θα αναμειχθούν, το έργο σου θα έχει ένα καταπληκτικά λείο αποτέλεσμα!

Η τεχνική του pouring με ρητίνη

Εγώ χρησιμοποιώ την ρητίνη Liquid Resin Art της Resoltech η οποία είναι ιδανική για αυτή την τεχνική. Σε ένα μεγάλο πλαστικό ποτήρι – όχι σαν αυτό της φωτογραφίας, δεν μου έφτασε – έβαλα 100 γραμμάρια από το υλικό Α (epoxy resing) και 50 γραμμάρια από το υλικό Β (epoxy hardener). Ο καμβάς που χρησιμοποίησα είναι 20×20 εκ. και τα χρειάστηκε και τα 150 γραμμάρια ρητίνης.

Η τεχνική του pouring με ρητίνη

Αφού ανακάτεψα τα δύο υλικά για 3 περίπου λεπτά, χώρισα την ρητίνη σε ποτήρια και στο κάθε ένα τοποθέτησα μερικές σταγόνες χρώματος. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι αρκεί λίγο χρώμα και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βάλεις πάνω από 10% του βάρους της ρητίνης σε χρώμα γιατί έτσι νερώνεις την ρητίνη σου και μπορεί να μην στεγνώσει!

Η τεχνική του pouring με ρητίνη

Οπωσδήποτε τοποθετείς πλαστικό πάνω στο τραπέζι σου, ενώ χρειάζεται να βρεις κάποιο μπολάκι όπου θα ακουμπήσει ο καμβάς ώστε να μην ακουμπάει στο πλαστικό που μόλις έστρωσες! Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπεις την κατάσταση του τραπεζιού μου μετά από 2 μόλις καμβάδες!

Η τεχνική του pouring με ρητίνη

Στη συνέχεια ρίχνεις την ρητίνη σε τυχαία σημεία. Με το χέρι – φοράς γάντια, ε; – ή με μια σπάτουλα μπορείς να ανακατέψεις ελαφρώς τα χρώματα ώστε να καλύψεις όλη την επιφάνεια του καμβά.

Η τεχνική του pouring με ρητίνη

Με το ξυλάκι που ανακάτεψες την ρητίνη ή με ένα πηρούνι μπορείς να ρίξεις λευκές γράμμες στο έργο σου αφού έχει καλυφθεί όλη η επιφάνεια με υλικό.

Η τεχνική του pouring με ρητίνη

Κουνάς και γυρνάς το έργο ώστε να δημιουργήσεις κίνηση στα χρώματα αλλά και για να τρέξει η ρητίνη που περισσεύει και να καλύψει και τα πλάγια του καμβά. Αν δεν καλύπτονται καλά τα πλάγια, χρησιμοποίησε το δάκτυλό σου.

Όταν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα, χρειάζεται να περάσεις όλο τον καμβά με φλόγιστρο ώστε να εξαφανιστεί οποιαδήποτε φουσκάλα αέρα. Το φλόγιστρο θα πρέπει να το κρατάς σε κλίση 45 μοιρών, προσέχοντας να μην κάψεις την ρητίνη! Η φωτιά θα βοηθήσει επίσης τα χρώματα να απλώσουν και να κάνουν ωραία εφέ!

Η τεχνική του pouring με ρητίνη

Αφήνεις τον καμβά να στεγνώσει για 24-48 ώρες και το έργο σου είναι έτοιμο! Θυμήσου ότι καλό είναι να αφήσεις τον καμβά να στεγνώσει σε κάποιο συρτάρι ή καλυμένο με κάποιο κουτί ώστε να μην παγιδευτεί σκόνη πάνω στο έργο σου.

Η τεχνική του pouring με ρητίνη

Τι λες, τέλειο δεν βγήκε; Μόλις κατακτήσεις την βασική τεχνική μπορείς να δοκιμάσεις και άλλα κόλπα που θα βρεις στο youtube, ψάχνοντας για resin art pouring techniques. Καλή επιτυχία!

Ευχαριστούμε τους χορηγούς που μας πρόσφεραν τα υλικά για αυτή την κατασκευή:

Τοποθέτηση προϊόντων

Τεχνικές
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.