Χαρταετός patchwork

Και μιας και ο βροχερός καιρός δεν μας επέτρεψε να πετάξουμε τον αετό μας, είπαμε να τον φτιάξουμε από patchwork και να τον κρατήσουμε σαν διακοσμητικό για τα χρόνια που θα έρθουν… ή και όλο τον χρόνο! Υπάρχει κάτι πιο αισιόδοξο από τον χαρταετό; Η Μάνια Χατζηιωαννίδη που μας εντυπωσιάζει κάθε φορά με τα project της αυτή τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό της… Για δείτε!

Και γιατί όχι και έναν χαρταετό; Ξέρω ότι τώρα που βλέπετε αυτό το άρθρο ίσως θα το θέλατε λίγο νωρίτερα. Δεν πειράζει όμως ποτέ δεν είναι αργά. Όταν έκατσα την προηγούμενη εβδομάδα να σκεφτώ τι θα σας γράψω, ήταν απόλυτα φυσιολογικό για μένα να παρασυρθώ από την Καθαρή Δευτέρα. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να φτιάξω ένα χαρταετό με πάτσγουωρκ. Εξ άλλου ο χαρταετός είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να προσφερθεί οποιαδήποτε στιγμή σαν διακοσμητικό παιδικού δωματίου, δώρο βάφτισης και ό,τι άλλο εσείς μπορείτε να σκεφτείτε.

xartaetos_main1

Έψαξα και διαδικτυακά και φυσικά υπήρχαν πολλοί άλλοι πριν από μενα που είχαν αυτή την ιδέα. Στάθηκα απόλα όσα είδα στο modabakeshop.com όπου υπήρχε ήδη ένα tutorial για χαρταετό, κυρίως γιατί είχε έναν όμορφο τρόπο να φτιάχνεις τα μικρά τετράγωνα που βλέπετε στο χαρταετό μου με μικρότερο κόπο. Είναι άλλο ένα από αυτά τα έξυπνα κολπάκια του πάτσγουωρκ που με τρελλαίνουν κάθε φορά που τα ανακαλύπτω.

Ξεκίνησα λοιπόν με ένα πακέτο προ-κομμένα τετράγωνα που είχα με υφάσματα της Amy Butler (τα τετράγωνα αυτά είναι 5 επί 5″ ή 12,5 επί 12,5 εκ.). Εάν εσείς δεν έχετε έτοιμα, θα κόψετε 14 τετράγωνα που δεν είναι και καθόλου απαραίτητο να έχουν αυτό το μέγεθος. Εσείς μπορείτε να κόψετε τα τετραγωνάκια σας μεγαλύτερα ή και μικρότερα. Δεν έχει σημασία το περιθώριο ραφής, αρκεί να είστε συνεπείς. Μπορείτε να υπολογίσετε περιθώριο ραφής 0,5 εκ ή 0,75 ή ¼” Θυμηθείτε όμως να έχετε πάντα το ίδιο. Αυτά ήταν τα δικά μου τετράγωνα.

xartaetos01
Πάρτε κι εσείς τα δικά σας. Κάντε τα ζευγάρια, βάλτε τα καλή με καλή (κάτω αριστερά) και κάντε ένα γαζί και από τις δύο πλευρές (κάτω δεξιά).

xartaetos02

Στη συνέχεια, κόψτε τα στη μέση και σιδερώστε τα.

xartaetos03
Κάντε τα πάλι ζευγάρια, βάλτε τα καλή με καλή και ξαναγαζώστε και τις δύο άκρες. Ξανακόψτε τα στη μέση και σιδερώστε.

xartaetos04

Έχετε τώρα 15 τετράγωνα που το καθένα τους αποτελείται πάλι από 4 τετράγωνα.

Τα βάζετε με την ακόλουθη κατανομή:

1η σειρά: 1 τετράγωνο
2η σειρά και 3η σειρά: 4 τετράγωνα
4η σειρά: 3 τετράγωνα
5η σειρά: 2 τετράγωνα
6η σειρά: 1 τετράγωνο

xartaetos05

xartaetos06
Τα αλλάζετε θέση μέχρι να έχετε το αποτελεσμα που σας ικανοποιεί. Στη συνέχεια ράβετε τα τετράγωνα της κάθε σειράς στην αρχή σε ζευγάρια (κάτω αριστερά) και μετά τα ζευγάρια σε λωρίδες (κάτω δεξιά). Αφού ολοκληρώσετε όλες τις σειρές τις ράβετε και μεταξύ τους. Κόβετε στα σημεία που είναι η κίτρινη γραμμή για να δώσετε το τελικό σχήμα.

xartaetos07

Τώρα είναι η ώρα για το “σαντουιτσάρισμα”. Κόβετε ένα κομμάτι για πίσω και ένα κομμάτι βάτα. Επιλέγετε το καπιτονάρισμα που θέλετε να κάνετε. Εγώ έκανα ελεύθερο quilting. Στη συνέχεια βάζετε το ρέλι. Εγώ είχα ένα πολύ ταιριαστό έτοιμο πορτοκαλί ρέλι και αυτό χρησιμοποίησα.

Στη μια πλευρά το άφησα μεγαλύτερο και έκανα με το ίδιο και την ουρά. Στο αρχικό site η ουρά ήταν φτιαγμένη από ένα κομμάτι ούγια. Εφτιαξα και 4 φιόγκους για την ουρά. Αυτούς τους έφτιαξα με τη μέθοδο που είχαμε φτιάξει τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μποτάκια.

Εβαλα ένα κομμάτι ύφασμα με την καλή μεριά προς τα κάτω, ενδιάμεσα ένα κομμάτι βάτα και άλλο ένα κομμάτι ύφασμα από πάνω.

xartaetos08
Στη μηχανή κατευθείαν (εσείς αν δεν έχετε εμπιστοσύνη στις κλωστο-σχεδιαστικές σας ικανότητες μπορείτε να σχεδιάσετε πρώτα πάνω στο ύφασμα το σχέδιο που θα κάνετε).

xartaetos09
Κάνετε ελεύθερο quilting έναν φιόγκο. Και μετά κόβετε γύρω γύρω το περισσευούμενο. Αν έχετε ζιγκ-ζαγκ ψαλίδι, ακόμα καλύτερα.

xartaetos10
Στερεώνετε τους φιόγκους σας πάνω στην ουρά του αετού και φύγατε για την εξοχή!

xartaetos_main2

Και του χρόνου!!!

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

 

 

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *