Χρυσές Βελόνες

Σήμερα έλαβα από τη θεία μου τη Μάρω ένα από τα καλύτερα δώρα που μου έχει κάνει ποτέ κανείς τα τελευταία χρόνια…Πρόκειται για ολόκληρη την εγκυκλοπαίδεια Χρυσές Βελόνες: Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, η οποία αποτελείται από 8 (οκτώ!) ολόκληρους τόμους με οδηγίες και ιδέες για projects για πλέξιμο, ράψιμο, κέντημα και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς!
Σε μια από τις παραδοσιακές συγκεντρώσεις των συγγενών για τις γιορτές ήρθε η κουβέντα στο πλέξιμο και το ftiaxto. Η κλασική αντίδραση των περισσότερων συγγενών ήταν λίγο πολύ μαγκωμένη, μιας και οι πιο πολλοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν οτι μια κοπέλα στην ηλικία μου μπορεί να ασχολείται με χόμπυ όπως το πλέξιμο και το ράψιμο. Μόνο η θεία μου η Μάρω έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον και άρχισε να μου μιλά για την εγκυκλοπαίδεια αυτή. Να σημειωθεί οτι η θεία μου η Μάρω είναι καταπληκτική πλέκτρια και πάντα θυμάμαι με νοσταλγία και πολύ αγάπη την μέρα που μου έδωσε ένα ζευγάρι στραβές βελόνες από τις δικές της (αργότερα έμαθα οτι ήταν όλες τις οι βελόνες ήταν στραβές γιατί έπαιζαν τα ξαδέρφια μου ξιφομαχίες με αυτές) και ένα κουβαράκι μαλλί και με καλωσόρισε στη μαγεία του πλεξίματος. Έτσι και τώρα μου άνοιξε άλλον έναν μαγικό κόσμο χαρίζοντας μου κάτι που για εκείνη έχει μεγάλη συναισθηματική αξία και για εμένα είναι πραγματικά το πιο όμορφο δώρο του κόσμου.

Οι τόμοι έχουν ημερομηνία έκδοσης 1977 και είναι απίστευτα καλοδιατηρημένοι. Οι φωτογραφίες και η γλώσσα είναι βγαλμένες από το χρονοντούλαπο, αλλά είτε το πιστεύεις είτε όχι τα περισσότερα projects είναι πολύ σύγχρονα ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά…Μόνο η μυρωδιά των σελίδων και η συγκίνηση από μια τέτοια κίνηση είναι αρκετά για να κάθομαι να ξεφυλλίζω τις άπειρες σελίδες για μέρες ολόκληρες.

 first_page_encyclopedia  example_encyclopedia

Εάν έχεις κι εσύ τη δυνατότητα να έχεις πρόσβαση σε κάποια τέτοια έκδοση το συνιστώ ανεπιφύλακτα…είναι πολύτιμα βιβλία που δυστυχώς δεν υπάρχουν πουθενά πλέον. Μάλιστα, σκέφτομαι μήπως κάνουμε καμμιά βολτίτσα στα γνωστά παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι, ώστε να αναζητήσουμε και άλλες παρόμοιες εκδόσεις. Θα ήταν πολύ όμορφο να καταφέρουμε σαν ftiaxto να σώσουμε ό,τι μπορούμε και να φτιάξουμε ένα αρχείο στο οποίο να έχει πρόσβαση όποιος θαμώνας του site το θελήσει…

Σύντομα υπόσχομαι να δημοσιεύσω και τα πρώτα projects από την εγκυκλοπαίδεια για να μοιραστούμε όλοι λίγο από τη σοφία των παλαιότερων…

UPDATE 12/3/2008

Για να αποκτήσεις τις Χρυσές Βελόνες αρκεί να κάνεις ένα τηλέφωνο στο 210-3831415 (ΚΑΝΙΓΓΟΣ 17 ΠΛ ΚΑΝΙΓΓΟΣ), για να την παραγγείλεις και την επόμενη εργάσιμη θα μπορείς να την έχεις στα χέρια σου. Η τιμή για τους 8 τόμους είναι 100€

Βιβλία και Περιοδικά
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

37 σχόλια στο άρθρο “Χρυσές Βελόνες”

  1. Εχω αυτον τον θυσαυρο απο τοτε που εβγαινε σε τευχη Εχω μαθει πολλες τεχνικες πλεξιματος,κεντηματος και οτι αλλο εχει εκει μεσα Τα εφαρμωσα και εφτιαξα χρησιμα και ομορφα πραγματα

  2. Εγώ τις αγόρασα είναι καταπληκτικές. Μπορεί τα χρώματα να μην ταιριάζουν στην εποχή μας αλλά όσο αφορά τα πλεκτά έχει φοβερά σχέδια που φοριούνται σαν κλασικα κομάτια. Είναι θυσαυρός μέχρι και για χαλιά έχει πως να φτιάξεις και αν το συνδιάσεις με το βιβλίο της κ. Ντάβου “πλέξιμο με τις βελόνες” δεν σου ξεφεύγει τίποτα.

  3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ “ΧΡΥΣΕΣ ΒΕΛΟΝΕΣ” ΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ 210-3831415 (ΚΆΝΙΓΓΟΣ 17 ΠΛ ΚΑΝΙΓΓΟΣ), THN ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ. ΜΟΛΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΑ . ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ 100€ ΟΙ ΟΚΤΩ ΤΟΜΟΙ

  4. Τις χρυσές βελόνες τις έχω και εγώ από πολύ παλιά, αλλά μου λείπει ο 4ος τόμος. Έχω τηλεφωνήσει στον εκδοτικό οίκο, που τις είχε εκδώσει, αλλά μου είπαν ότι δεν υπάρχει πλέον. Παρακαλώ λοιπόν την κ. Αντωνοπούλου αν είναι δυνατόν να ρωτήσει τη θεία της από πού την αγόρασε και να γράψει εδώ. Το ίδιο αν κάποια γνωρίζει κάποιο στέκι που την έχει, ή αν κάποια έχει την εγκυκλοπαίδεια και δεν τη θέλει πλέον. Σας ευχαριστώ πολύ.

  5. εχω κατι αναλογο και εγω απο παλια τευχη του εκεινη και εσεις και το πλεξιμο απο το 1978, σχεδον τα εχω ολα ειδικα απο το 1995 και εδω δεν λειπει κανενα ειναι η συλογη μου αυτη ή καλυτερα ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΜΟΥ .
    Πραγματι ειναι πολυ χαλαρωτικο να τα ξεφυλλιζεις.

  6. Σουπερ!!!!!!!!!
    ειναι σουπερ εχει παρα πολλες ιδεες και τεχνικές να σου δειξει.
    Ειχε πεσει καποτε σε κατι διακοπες στα χερια μου και τις ειχα ξεφυλλισει με μανια!!!!
    Εισαι τυχερη που εχεις τετοιες ΘΕΙΕΣ!!

  7. Λοιπόν, πολλά τεύχη από τις Χρυσές Βελόνες έχει και η μητέρα μου. Ως παιδάκι θυμάμαι να ξεφυλλίζω κι εγώ τεύχη που είχαν ωραία χρώματα. Θυμάμαι ακόμα ότι τα σχέδια για κέντημα ήταν σιδερότυπα, καινοτομία για την εποχή!!!!

    Και οι δικές μου βελόνες είναι στραβές ή καλύτερα θεόστραβες. Όμως έχουν τόσο μεγάλη αξία…Τις παρέλαβα από τη μάνα μου (η οποία ποτέ δεν έμαθε να πλέκει) κι εκείνη από τη δική της μάνα (τη γιαγιά μου). Η γιαγιά μου το μόνο που έπλεκε ήταν “φανέλες” του παππού, ξέρετε αυτές από ξασμένο μαλλί που τις φορούσαν κατάσαρκα οι παππούδες χειμώνα-καλοκαίρι.Θυμάμαι σαν τώρα τη γιαγιά με τη ρόκα να ετοιμάζει το μαλλί.
    Ελίνα, κι εμένα με κοροϊδεύουν επειδή μ’ αρέσει το κέντημα…Όταν χάρισα στη φίλη μου το σετ σκουφάκι-κασκόλ για το μωρό της, το σχόλιό της ήταν:”Δυστυχώς η κατάτασή σου χειροτερεύει!”. (Πάντως εγώ κρυφο-καμαρώνω).
    Φιλιά

  8. Αυτή την εγκυκλοπαίδεια την έχω κι εγώ εδώ και 15 χρόνια και ομολογώ ότι είναι το πιο χαλαρωτικό πράγμα που μπορεί να σου συμβεί να ξεφυλλίζεις τις σελίδες που είναι πάμπολλες και για διάφορα πράγματα. Είναι όντως καταπληκτική και όλα τα έργα που παρουσιάζει δεν είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Εχω κάνει κάποια από αυτά. Αν κανείς έχει το μικρόβιο της δημιουργίας αυτή η εγκυκλοπαίδεια είναι μια ισχυρή αντιβίωση. Σχετικά με το πλέξιμο έχει πλέξιμο με βελονάκι, βελόνες, με μαλλί, με χόρτο , λυγαριά , φύλλα καλαμποκιού και άλλα. Καλή συνέχεια σε όλες σας. Eugenia έχεις κάνει τίποτα από εκεί?

  9. Αναζητήστε ακόμη,την σειρά ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ, Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια Χειροτεχνίας, 6 Τόμοι, μεταφρασμένη στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Πήγασος, χρονολογίας 1978.
    ΄Πραγματικός θησαυρός.Εχει τα πάντα,από τεχνικές πλεξίματος και υφαντικής μέχρι καλαθοπλεκτικής και επισμάλτωσης.Οποτε εχω χρόνο, θα σκανάρω διάφορα και θα σας τα στείλω..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *