Φτιάξε Πασχαλινό τσουρέκι

Όταν η Φανή με κάλεσε να φτιάξουμε Πασχαλινά τσουρέκια για το DiyTV.gr πέταξα την σκούφια μου, όχι μόνο γιατί η Φανή φτιάχνει εξαιρετικά γλυκά (και αλμυρά εδώ που τα λέμε), αλλά και γιατί κερνάει κρασί για όση ώρα χρειάζεται να περιμένουμε την ζύμη να φουσκώσει, δες το video και θα καταλάβεις!

pasxalino-tsoureki-2

Τα παρακάτω υλικά φτιάχνουν γύρω στα 6 τσουρέκια – αν θέλεις λιγότερα, προσάρμοσε τις αναλογίες.

Υλικά για τα τσουρέκια
320 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια γάλα φρέσκο
1300 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
70 γρ. βούτυρο αγελαδινό
70 γρ. βούτυρο γάλακτος
6 αυγά
10 γρ. μαστίχα
10 γρ. μαχλέπι
80 γρ. νωπή μαγιά ή 2 1/2 ξερή μαγιά
Υλικά για την γκανάζ
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
Υλικά για την επικάλυψη
300 γρ. λευκή σοκολάτα ή όποια σοκολάτα θέλετε

 

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό πλαστικό φακελάκι βάζουμε την μαστίχα, το μαχλέπι και τα χτυπάμε με ένα σφυρί για να γίνουν τρίμμα.

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε την μαγιά και ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ χλιαρό νερό και ανακατεύουμε.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, αδειάζουμε το φακελάκι, τα βούτυρα, τη ζάχαρη, και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε τα αυγά χωρίς ιδιαίτερο χτύπημα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.Ρίχνουμε και την μαγιά και ανακατεύουμε.

Σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια το μείγμα ή το βάζουμε στο μίξερ για πολλή ώρα (10 έως 15 λεπτά) μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν κολλάει προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.

Το βάζουμε σε ένα λεκανάκι και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος του σπιτιού για περίπου 3 ώρες. Μετά το χωρίζουμε και φτιάχνουμε ότι σχήμα θέλουμε π.χ πλεξούδες και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά ακόμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αλείβουμε με αυγό. Τα ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά. Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 15 με 20 λεπτά πριν βάλουμε την γέμιση και την επικάλυψη.

pasxalino-tsoureki-3

Καλό Πάσχα!

Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Φτιάξε Πασχαλινό τσουρέκι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *