Παρουσίαση εργαλείου: Μηχάνημα κοπής SIZZIX

Αν ασχολείσαι με κατασκευές που περιλαμβάνουν χαρτί το πιο πιθανό είναι να έχεις ακούσει το εργαλείο Sizzix. Πρόκειται για χειροκίνητο μηχάνημα κοπής, το οποίο όμως μπορεί να κόψει πολύ περισσότερα από χαρτί! Η εταιρία Papercraft, η οποία είναι επίσημος αντιπρόσωπος της Sizzix την Ελλάδα, μου έστειλε ένα μηχάνημα, το δοκίμασα και στο παρουσιάζω!

Πως λειτουργεί;

Όπως είπαμε και παραπάνω πρόκειται για χειροκίνητο μηχάνημα κοπής. Χρησιμοποιείς ειδικές πλάκες και μήτρες, τις οποίες εισάγεις στο μηχάνημα μαζί με το υλικό που θέλεις να κόψεις ή να χαράξεις (embossing), γυρίζεις τον μοχλό με το χέρι και τα-ντά, το υλικό σου κόβεται ή χαράσεται ανάλογα με το σχέδιο της μήτρας!

Νομίζω με το παρακάτω βίντεο, θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ:

 

Τι μπορώ να κόψω;

Ανάλογα με την μήτρα που θα χρησιμοποιήσεις, μπορείς να κόψεις και διάφορα υλικά. Ενδεικτικά, σου αναφέρω, πέρα από χαρτί και χοντρό χαρτόνι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις  ύφασμα, τσόχα λεπτή και χοντρή, σπόγγο, μαγνήτη, δέρμα, φύλλα αλουμινίου και χαλκού, μαγνητικά φύλλα, λεπτά φύλλα ξύλου (έως 1mm). Το παρακάτω πινακάκι δείχνει τι μπορεί να κόψει η κάθε μήτρα.

Επίσης μπορεις να κάνεις αναγλυφοτυπίες (embossing) σε χαρτί, λεπτό χαρτόνι, φύλλο αλουμινίου ή χαλκού και περγαμηνή.

 

Ποιό Sizzix κάνει για τις δικές μου ανάγκες;

Αυτό έχει να κάνει καθαρά με το μέγεθος των υλικών σου. Μιας και όλα τα Sizzix παίρνουν τις ίδιες μήτρες, μπορείς να ξεκινήσεις με το Sizzix Big Shot Machine το οποίο έχει άνοιγμα 6 ιντσών (15 και κάτι εκατοστά) ή να πας κατευθείαν στο Big Shot Pro το οποίο έχει άνοιγμα 13 ιντσών (33 εκατοστά)!

Κάθε μηχάνημα περιέχει τις πλάκες που θα χρειαστείς και από εκεί και πέρα υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μήτρες για να διαλέξεις. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες σε μήτρες:

  • Bigz Dies και Bigz XL Dies: Πρόκειται για μήτρες που περιέχονται σε μια βάση με περισσότερα από ένα σχέδια, τα οποία πολλές φορές συνδυάζονται για να φτιάξεις μια κατασκευή, όπως αυτό το λουλούδι ή το σπίτι.
  • Framelits: Λεπτές μεμονωμένες μήτρες, οι οποίες διευκολύνουν το ακριβές κόψιμο κάδρου μιας και δεν έχουν πλαίσιο στο μαχαίρι και μπορείς να τοποθετήσεις το υλικό με μεγάλη ακρίβεια.
  • Thinlits: Αντίστοιχες με τις Framelits, διαθέσιμες σε περισσότερα σχέδια.
  • Textured Impressions (Embossing Folders): Αυτές είναι μήτρες που δεν κόβουν αλλά αφήνουν ανάγλυφο αποτύπωμα ανάλογα με το σχέδιό τους.

Παράδειγμα Framelit Μήτρας:
Sizzix Framelits Die set Εξάγωνα

Παράδειγμα Thinlit Μήτρας:
Sizzix Thinlits Die Set 5τεμ – Skeleton Leaves

Και τι μπορώ να φτιάξω;

Α, χα! Η ερώτηση που περίμενα! Έχεις πάρει ήδη μια ιδέα για τα υλικά και αυτό θα σε οδηγήσει στα projects: xειροποίητες κάρτες, ρούχα και τσάντες, διακόσμηση σπιτιού, κοσμήματα, απλικέ, scrapbooking, patchwork και πολλά άλλα…

Πολλές ιδέες θα πάρεις και από το επίσημο youtube κανάλι της εταιρίας Sizzix, εμένα μου έκαναν εντύπωση τα παρακάτω:

Δημιουργία σφραγίδας κόβοντας φύλλο αφρού:

 

Τρισδιάστατα χάρτινα λουλούδια:

 

Υφασμάτινο κουκλάκι παιχνίδι:

 

Mobile από τσόχα:

 

Patcwork:

 

Όπως έχεις ίσως καταλάβει, έχω ενθουσιαστεί με το συγκεκριμένο μηχάνημα! Ειδικά αν δημιουργείς και πουλάς τις κατασκευές σου, το Sizzix θα σου σώσει πολύ χρόνο, μιας και δεν χρειάζεται να κόβεις στο χέρι πια, ενώ σίγουρα θα ανεβάσει το επίπεδο του τελικού αποτελέσματος λόγω του τέλειου κοψίματος!

Τόσο τα μηχανήματα όσο και τις μήτρες και τα αξεσουάρ θα τα βρεις στο κατάστημα Papercraft με δυνατότητα online αγοράς μέσα από το eshop. Η εταιρία Papercraft είναι επίσημος αντιπρόσωπος της Sizzix την Ελλάδα, οπότε και η πλέον αρμόδια να σε κατατοπίσει και να απαντήσει ερωτήσεις που μπορεί να έχεις:

PAPERCRAFT
Αμερικ. Ερυθρού Σταυρού 104 (πρώην Νυρεμβέργης 104)
Τ.Κ 65201, Καβάλα
Τηλέφωνο: 2510-222-222
Email: sales@papercraft.gr
Eshop: papercraft.gr
Facebook: Papercraft.gr

Υλικά και εργαλεία
Διαφήμιση

Το άρθρο αυτό είναι διαφημιστικό και μπορεί να περιλαμβάνει και τοποθέτηση κάποιου προϊόντος. Οι διαφημίσεις είναι το βασικό έσοδο του Ftiaxto.gr και ενισχύοντας τους σπόνσορές μας ενισχύεις κι εμάς. Εάν θέλεις κι εσύ να διαφημιστείς στις σελίδες μας στείλε email στο info@ftiaxto.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *