Τα εργαλεία του αρχάριου DIYer

Τα εργαλεία του αρχάριου DIYer

Εάν σου αρέσει να φτιάχνεις κατασκευές μόνος σου (DIY) τότε θα πρέπει να αρχίσεις σιγά-σιγά να οργανώνεσαι. Επειδή μου φαντάζει απίθανο να πας αύριο σ’ ένα πολυκατάστημα και να αγοράσεις όλα τα εργαλεία (διότι αυτό θα κόστιζε πάνω από 1000€ τουλάχιστον), ξεκίνα από τα βασικά.

Τα ηλεκτρικά εργαλεία που θα αγοράσεις να είναι κατά προτίμηση μπαταρίας, ώστε να έχεις ευελιξία. Ειδικά αν δεν έχεις συγκεκριμένο χώρο όπου μαστορεύεις, καλό είναι να μπορείς να πάρεις τα εργαλεία όπου θέλεις, ανεξάρτητα από το αν έχει ρεύμα εκεί ή όχι.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να έχεις ενα δραπανοκατσάβιδο, προτίμησε να είναι τουλάχιστον 14,4V, είναι το πρώτο σου, οπότε,  να έχει αρκετή δύναμη για να μπορέσεις να κάνεις ακόμα και μια τρύπα στον τοίχο αλλά να μην είναι και πολύ μεγάλο και βαρύ γιατί ενδέχεται να σε αποτρέψει εξ αρχής να ασχοληθείς με το αγαπημένο σου hobby.

Μια σέγα είναι καλή επιλογή ηλεκτρικού πριονιού ώστε να κάνεις εύκολα το κόψιμο των ξύλων.

Ένα ηλεκτρικό τριβείο σε σχήμα ‘’Δ’’ είναι το τρίτο εργαλείο που θα χρειαστείς για να στήσεις τον στόλο σου. Οι κατασκευές που θα κάνεις στην αρχή δεν θα έχουν μεγάλη διάσταση, ίσως ένα επιτραπέζιο φωτιστικό ή μια επιτοίχεια κατασκευή οργάνωσης. Χρειάζεσαι κάτι που να μπορεί να ‘’χωθεί’’ παντού.

Σημείωση, έχουν βγει κάποια εργαλεία, τα οποία ονομάζονται πολυεργαλεία, τα οποία εναλλάσοντας μέρη μπορούν να κάνουν διαφορετικές εργασίες, όπως πχ να κόψουν ή να λειάνουν. Δες το μήπως σε συμφέρει οικονομικά να πάρεις ένα αντί για δύο εργαλεία.

Εκτός απο ηλεκτρικά εργαλεία, θα χρειαστείς και κάποια εργαλεία χειρός.

Σίγουρα θες ένα ζευγάρι σφικτήρες με άνοιγμα τουλάχιστον 20 εκατοστά. Θα γίνει η ζωή σου πολύ πιο εύκολη καθώς θα μπορείς να στερεώνεις το ξύλο που θες να κόψεις ή να τρυπήσεις έξω από την επιφάνεια του τραπεζιού, χωρίς να κινδυνεύεις και εσύ ο ίδιος να τραυματιστείς κρατώντας με το ένα χέρι το εργαλείο και με το άλλο το κομμάτι που επεξεργάζεσαι. Σαν αρχάριος καλό είναι και τα δύο χερια να τα έχεις πάνω στο ηλεκτρικό εργαλείο.

Επειτα ένα σφυρί είναι απαραίτητο, είναι εξάλλου και το πρώτο εργαλείο που εφηύρε ο άνθρωπος.

Θες ένα μέτρο, το ‘’περίπου’’ δεν μας κάνει. Αφύ τώρα ξεκινάς, μάθε να το κάνεις σωστά και με ακρίβεια.

Ενα set με τρυπάνια ειναι απαραίτητο εξάρτημα, και για το προτρύπημα του ξύλου πριν το βίδωμα, αλλά και για να τρυπήσεις το τοίχο και να κρεμάσεις ένα κάδρο.

Γυαλιά και γάντια, όχι επειδή είσαι αρχάριος αλλά επειδή η ασφάλεια προέχει. Θα σε γλιτώσουν από ακίδες και θα δουλεύεις πιο άνετα ξέροντας ότι δεν θα μπει πριονίδι ή σκόνη στα μάτια σου.

Μην ξεχάσεις την εργαλειοθήκη, μην πάρεις μια πολύ μεγάλη, μια μέτρειου μεγέθους είναι ότι πρέπει. Εάν είναι μεγάλη α) με το καιρό θα βαρύνει από τα εργαλεία που θα συσσωρευτούν και Β) θα την ανακατεύεις μια ζωή ώστε να βρίσκεις αυτό που θες. Πάρε λοιπόν μια μεσαία που να έχει και μερικές θέσεις οργάνωσης για βίδες, ούπατ κλπ

Θα χρειαστείς και άλλα εργαλεία, αλλά δεν θα σου τα πω εγώ, οι κατασκευές οι ίδιες θα σου λένε κάθε φορά πιο εργαλείο θα πρέπει να αγοράσεις. Όσο πιο πολύ εξοικειώνεσαι με το hobby σου, θα γνωρίσεις και τις ανάγκες σου σε εργαλεία!

Τα εργαλεία του αρχάριου DIYer

Υλικά και εργαλεία
Ηλίας Καραντωνίου

Ο Ηλίας Καραντωνίου είναι διακοσμητής εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Ως ελεύθερος επαγγελματίας ασχολείται με την ανακαίνιση και διακόσμηση επαγγελματικών χώρων και κατοικιών, καθώς και με την κατασκευή εκθεσιακών περιπτέρων, ορισμένα από τα οποία έχουν βραβευτεί. Από το 2013 έχει αναλάβει το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρουσίαση πρωτότυπων (D.I.Y.) διακοσμητικών κατασκευών στην εκπομπή Μαστορέματα.