Πώς κάνεις ντεκουπάζ σε έπιπλα

ντεκουπάζ σε έπιπλα

Έχεις κάποιο παλιό έπιπλο που θέλεις να μεταμορφώσεις και δεν ξέρεις πως; Τότε αυτό το άρθρο με οδηγίες για ντεκουπάζ σε έπιπλα θα σε σώσει!

Το ντεκουπάζ σε μικρές επιφάνειες είναι απλό. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να “ντύσουμε” με την τεχνική του ντεκουπάζ μεγαλύτερες επιφάνειες όπως π.χ. παλιά έπιπλα;

Η Refund my Junk έχει την λύση, κι εμείς στην μεταφέρουμε εδώ.

Πριν ξεκινήσουμε να πούμε οτι εάν δεν έχεις ιδέα τι είναι το ντεκουπάζ, καλό είναι να μην ξεκινήσεις από αυτή την τεχνκή.

Ρίξε πρώτα  μια ματιά στο άρθρο μας “Τα βασικά βήματα του ντεκουπάζ” και ενημερώσου και για τα υλικά που χρειάζονται για το ντεκουπάζ και στη συνέχεια κάνε τις δοκιμές σου σε μικρότερες επιφάνειες.

Εδώ θα βρεις πολλές ιδέες για project ντεκουπάζ για αρχάριους

Πάμε τώρα να δούμε τι μπορείς να κάνεις με το ντεκουπάζ σε έπιπλα.

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

  • Έπιπλο καθαρό και βαμμένο με αστάρι ή χρώμα ακρυλικό (κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμο)
  • Χαρτί περιτυλίγματος
  • Κόλλα για ντεκουπάζ ή Mod Podge
  • Μεγάλο πινέλο
  • Καλό διάφανο βερνίκι (προσοχή να διαλέξεις ένα που δεν θα κιτρινίζει, αλλά θα παραμένει διάφανο)
  • Πινέλο για το βερνίκι
  • Ρολό από αφρώδες υλικό
  • Ψαλίδι
  • Γυαλόχαρτο

Στο συγκεκριμένο project η Allison καλύπτει το έπιπλο με χαρτί περιτυλίγματος γιατί έρχεται σε ρολό και είναι πιο εύκολο να καλύψεις μια επιφάνεια μακρόστενη χωρίς να σε απασχολεί εάν θα ενώσεις σωστά τα κομμάτια κάποιου άλλου χαρτιού, ώστε να ταιριάζει το σχέδιο. Εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι χαρτί θέλεις.

Η διαδικασία για να κάνεις ντεκουπάζ σε έπιπλα δεν διαφέρει πολύ από την κλασική μέθοδο. Μόνο που εδώ δεν δουλεύεις με ντελικάτη χαρτοπετσέτα και τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά.

Απλώνεις το χαρτί εκεί που θέλεις να κάνεις ντεκουπάζ και εάν σκοπεύεις να καλύψεις ολόκληρη επιφάνεια τότε αφήνεις περιθώριο δεξιά και αριστερά. Μην προσπαθήσεις να κόψεις ίσια με το έπιπλο το χαρτί σου… δεν υπάρχει λόγος. Θα δεις στη συνέχεια το γιατί.

Βάλε την κόλλα σου σε ένα δοχείο που θα μπορείς να την παίρνεις με το μεγάλο πινέλο σου εύκολα και ξεκίνα!

Πρώτα περνάς με κόλλα την επιφάνεια του τραπεζιού.

Μετά βάζεις κόλλα και από την ανάποδη πλευρά του χαρτιού.

Προσοχή! Εδώ είναι μάλλον δουλειά για δύο, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το έπιπλο σου.

ντεκουπάζ σε έπιπλα

Τοποθέτησε με προσοχή το χαρτί επάνω στην επιφάνεια του επίπλου και με το σφουγγαράκι ρολό ίσιωνε σιγά σιγά και προσεκτικά το χαρτί σαν να έβαζες ταπετσαρία. Κομμάτι κομμάτι.

Στο άρθρο αναφέρει οτι το ρολό σφουγγαράκι είναι καλύτερο από τα άλλα όταν κάνεις ντεκουπάζ σε έπιπλα, για να μην κολλάει στο χαρτί και το σκίσει.

Συνέχισε να ισιώνεις μέχρι να μην υπάρχει καμμία ζάρα. Άφησε να στεγνώσει καλά και στη συνέχεια πέρνα άλλο ένα χέρι κόλλα από πάνω για να το σφραγίσεις.

Και τώρα το κόλπο με τις άκρες. Με το γυαλόχαρτό σου πέρνα τις άκρες του τραπεζιού προσεκτικά. Έτσι θα κόβεται το χαρτί που περισσεύει και θα κάνει και ομοιόμορφο τελείωμα που σίγουρα δεν θα το πετύχαινες με το ψαλίδι.

Εάν το τραπέζι σου προορίζεται για ταλαιπωρία, τότε ακολούθησε τη συμβουλή της Allison και πέρνα άλλα δυό χέρια κόλλας και ένα χέρι καλό βερνίκι.

Συγχαρητήρια! Τώρα ξέρεις πως να κάνεις ντεκουπάζ σε έπιπλα. Μην σταματήσεις εδώ! Είμαστε σίγουρες οτι υπάρχουν πολλά έπιπλα που θα μπορούσες να μεταμορφώσεις. Τώρα ξέρεις!

Τεχνικές
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

9 σχόλια στο άρθρο “Πώς κάνεις ντεκουπάζ σε έπιπλα”

  1. Γεια σου Βαλια!Σε μικρο κομοδινακι ή σκαμπουδακι ειναι απαγορευτικο να χρησιμοποιησουμε χαρτοπετσετα; πρεπει αναγκαστικα χαρτι περιτυλιγματος;

  2. Αραιωμένη ατλακόλ βάζουμε όταν πρόκειται να κολλήσουμε ύφασμα. Στο χαρτί βάζουμε ειδική κόλλα decoupage. Γι’αυτό σου ζάρωσε, το χάρτι ρούφηξε το νερό, δοκίμασε με κόλλα decoupage.

  3. ildaki71965, αν ζάρωσε όχι δεν θα ξανα-ισιώσει… Μήπως η κόλλα σου δεν ήταν για ντεκουπάζ; Οι άλλες κόλλες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και μπορεί όντως να ζαρώσει το χαρτί…

  4. Εγώ που το έχω δοκιμάσει, αντιμετώπισα το πρόβλημα του ζαρώματος του χαρτιού.Όχι από τον τρόπο που το ακούμπησα, αλλά επειδή βράχημε από την κόλλα και σαν να ξεχύλωσε..Δεν ίσιωσε με τίποτα μετά…Ίσως έχω κάνει κάποιο λάθος, αλλά δεν ξέρω τί?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *