Το τετραγωνάκι του αρχάριου στο βελονάκι

Εάν λατρεύεις τα τετραγωνάκια με βελονάκι, αλλά μέχρι τώρα δεν έχεις καταφέρει να φτιάξεις κάποιο με επιτυχία, αυτό το άρθρο είναι γραμμένο για σένα. Καλωσόρισες στο τετραγωνάκι του αρχάριου στο βελονάκι!

solid-square-7

Ένας από τους λόγους για τους οποίους μου αρέσει το βελονάκι είναι αυτά τα πανέμορφα τετραγωνάκια ή granny squares για τα οποία φημίζονται οι βελονακιστές (δικός μου όρος). Όταν έπιασα, λοιπόν, πρώτη φορά στα χέρια μου το βελονάκι επιχείρησα να φτιάξω ένα τετραγωνάκι που είχα δει σε κάποιο περιοδικό. Τζίφος. Η αποτυχία τεράστια και το ίδιο και η απογοήτευσή μου. Όσα μπορούσαν να πάνε στραβά πήγαν. Ο λόγος; Το σχέδιο ήταν για πιο προχωρημένη πίστα.

Γι΄αυτό κι εμείς για να σε μυήσουμε ομαλά στον μαγικό κόσμο των granny squares βρήκαμε αυτό το σχέδιο για τετραγωνάκι που είναι απλό και εύκολο για όσους ξεκινάνε τώρα το πλέξιμο με βελονάκι. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν μπορείς να το δοκιμάσεις ακόμη και εάν είσαι σούπερ προχωρημένος. Η ομορφιά είναι στην απλότητά του.

Για να πλέξεις αυτό το τετράγωνο θα χρειαστείς:

  • νήμα (κατά προτίμηση ζεστό)
  • βελονάκι σε νούμερο κατάλληλο για το νήμα σου
  • ψαλιδάκι

Το δείγμα έχει μέγεθος 10εκ επί 10εκ (στα 5 εκατοστά αντιστοιχούν 5 πόντοι).

solid-square-1
Φτιάξε μια θηλιά, πέρασε το βελονάκι μέσα και σφίξτην. Πλέξε 4 αλυσίδες ή γαϊτανάκια στον αέρα. Πέρνα το βελονάκι στην πρώτη αλυσίδα και κλείσε τον κύκλο με βουβό γαϊτανάκι.

solid-square-2


Κύκλος 1:
5 αλυσίδες
* 3 απλά ποδαράκια στο κέντρο του κύκλου, 2 αλυσίδες* επί 3 φορές.
2 απλά ποδαράκια στο κέντρο του κύκλου, πέρνα την βελόνα στην 3η αλυσίδα του επόμενου πόντου (είναι οι 5 αλυσίδες που έπλεξες στην αρχή της σειράς), και κλείσε τον κύκλο με βουβό γαϊτανάκι.

solid-square-5

Κύκλος 2:
3 αλυσίδες
* 2 απλά ποδαράκια στο κέντρο των 2 αλυσίδων της από κάτω σειράς, 2 αλυσίδες και άλλα 2 απλά ποδαράκια. Πλέξε 3 απλά ποδαράκια, ένα σε κάθε κορυφή του από κάτω ποδαρακίου * επί 3 φορές.
2 απλά ποδαράκια στο κέντρο των 2 αλυσίδων της από κάτω σειράς, 2 αλυσίδες και άλλα 2 απλά ποδαράκια. Πλέξε 2 απλά ποδαράκια, ένα σε κάθε κορυφή του από κάτω ποδαρακίου.
Πέρνα την βελόνα στην 3η αλυσίδα του επόμενου πόντου (είναι οι 3 αλυσίδες που έπλεξες στην αρχή της σειράς), και κλείσε τον κύκλο με βουβό γαϊτανάκι.

Κύκλος 3:
3 αλυσίδες και 2 απλά ποδαράκια σε κάθε κορυφή των 2 από κάτω ποδαρακίων
* 2 απλά ποδαράκια στο κέντρο των 2 αλυσίδων της από κάτω σειράς, 2 αλυσίδες και άλλα 2 απλά ποδαράκια. Πλέξε 7 απλά ποδαράκια, ένα σε κάθε κορυφή του από κάτω ποδαρακίου* επί 3 φορές.
2 απλά ποδαράκια στο κέντρο των 2 αλυσίδων της από κάτω σειράς, 2 αλυσίδες και άλλα 2 απλά ποδαράκια. Πλέξε 4 απλά ποδαράκια, ένα σε κάθε κορυφή του από κάτω ποδαρακίου.
Πέρνα την βελόνα στην 3η αλυσίδα του επόμενου πόντου (είναι οι 3 αλυσίδες που έπλεξες στην αρχή της σειράς), και κλείσε τον κύκλο με βουβό γαϊτανάκι.

Κύκλος 4:
3 αλυσίδες και 4 απλά ποδαράκια σε κάθε κορυφή των 4 από κάτω ποδαρακίων
* 2 απλά ποδαράκια στο κέντρο των 2 αλυσίδων της από κάτω σειράς, 2 αλυσίδες και άλλα 2 απλά ποδαράκια. Πλέξε 11 απλά ποδαράκια, ένα σε κάθε κορυφή του από κάτω ποδαρακίου* επί 3 φορές.
2 απλά ποδαράκια στο κέντρο των 2 αλυσίδων της από κάτω σειράς, 2 αλυσίδες και άλλα 2 απλά ποδαράκια. Πλέξε 6 απλά ποδαράκια, ένα σε κάθε κορυφή του από κάτω ποδαρακίου.
Πέρνα την βελόνα στην 3η αλυσίδα του επόμενου πόντου (είναι οι 3 αλυσίδες που έπλεξες στην αρχή της σειράς), και κλείσε τον κύκλο με βουβό γαϊτανάκι.

Κύκλος 5:
3 αλυσίδες και 6 απλά ποδαράκια σε κάθε κορυφή των 6 από κάτω ποδαρακίων
* 2 απλά ποδαράκια στο κέντρο των 2 αλυσίδων της από κάτω σειράς, 2 αλυσίδες και άλλα 2 απλά ποδαράκια. 15 απλά ποδαράκια, ένα σε κάθε κορυφή του από κάτω ποδαρακίου* επί 3 φορές.
2 απλά ποδαράκια στο κέντρο των 2 αλυσίδων της από κάτω σειράς, 2 αλυσίδες και άλλα 2 απλά ποδαράκια. Πλέξε 8 απλά ποδαράκια, ένα σε κάθε κορυφή του από κάτω ποδαρακίου.
Πέρνα την βελόνα στην 3η αλυσίδα του επόμενου πόντου (είναι οι 3 αλυσίδες που έπλεξες στην αρχή της σειράς), και κλείσε τον κύκλο με βουβό γαϊτανάκι.

Κόψε το νήμα, πέρασέ το μέσα από την τελευταία θηλιά και κρύψε ό,τι περισσεύει με σακοράφα μέσα στο τετράγωνό σου. Έτοιμο! Μην ξεχάσεις να τεντώσεις το τετράγωνό σου για να κάτσει όμορφα το σχήμα του.

solid-square-8

Και αν δεν τα καταφέρνεις με τίποτα, εδώ είναι και ένα video με οδηγίες!

Εννοείται οτι δεν μπορείς να φτιάξεις μόνο ένα! Δοκίμασε τουλάχιστον ένα σε κάθε χρώμα!

solid-square-9

Κράτα το

Κράτα το

Φτιάξτο Τεχνικές
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

11 σχόλια στο άρθρο “Το τετραγωνάκι του αρχάριου στο βελονάκι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *