Χειροποίητες θήκες για μαξιλάρια καναπέ

Ολοκληρώνουμε τον κύκλο ανανέωσης σπιτιού με χειροποίητες θήκες για μαξιλάρια καναπέ. Τοποθετούνται και αφαιρούνται εύκολα, ενώ αν τα φτιάξεις από πλαστικοποιημένο ύφασμα, τα αφήνεις και στο μπαλκόνι όλο το καλοκαίρι.

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

– Ένα μέτρο ύφασμα (φάρδους 1.50)
– Κλωστή ραψίματος σε χρώμα της επιλογής σου
– Σετ με είδη ραπτικής (που να περιέχει ψαλίδι για υφάσματα, καρφίτσες, κιμωλία σημαδέματος, ψαλιδάκι για κλωστές, ξηλωτήρι, αλφάδι ραφής, στένσιλ για γράμματα, βάση για βελόνες, μεζούρα, δαχτυλήθρες, βελόνες)
– Ραπτομηχανή
– Σίδερο
– Σιδερώστρα 
– Εσωτερικό διακοσμητικού μαξιλαριού

θήκες για μαξιλάρια καναπέ

Πριν ξεκινήσεις

1. Επιλέγεις το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσεις. Πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις θα πρέπει να πλύνεις το ύφασμά σου και να το σιδερώσεις καλά. Οι παρακάτω οδηγίες είναι για θήκες για μαξιλάρια καναπέ διάστασης 50εκ. x 50εκ. Μπορείς να προσαρμόσεις τις διαστάσεις των οδηγιών για το μέγεθος μαξιλαριού που επιθυμείς.

Εάν θέλεις να φτιάξεις θήκες για μαξιλάρια καναπέ με διαφορετικές διαστάσεις τότε χρειάζεσαι ένα μονοκόμματο ύφασμα που θα έχει διάσταση:

{πλευρά μαξιλαριού +2εκ περιθώριο} επί {πλευρά μαξιλαριού +10εκ για το στρίφωμα + (πλευρά μαξιλαριού επι 1.5)}

2. Προετοιμασία χώρου: Βρίσκεις μια μεγάλη, καθαρή επιφάνεια για να μπορείς να δουλέψεις με άνεση και συγκεντρώνεις όλα τα υλικά που θα χρειαστείς. Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις.

θήκες για μαξιλάρια καναπέ

Απλώνεις το ύφασμά σου με την ανάποδη πλευρά να σε κοιτάει και με την κιμωλία και την μεζούρα σημαδεύεις επάνω του ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο διάστασης 52 εκ επί 130 εκ. Προσοχή να μην συμπεριλάβεις την ούγια του υφάσματος (σκληρή άκρη), την οποία πρέπει να κόψεις. Κόβεις το ύφασμα προσεκτικά με ένα ψαλίδι επάνω στα σημάδια σου.

ikea-maxilari-2

Διπλώνεις 5εκ. υφάσματος και από τις δύο κοντές πλευρές του υφάσματος και καρφιτσώνεις. Πατάς με το σίδερο.

ikea-maxilari-3

Ανοίγεις την τσάκιση και διπλώνεις το ύφασμα στη μέση (στα 2.5εκ). Σιδερώνεις. Γυρίζεις άλλα 2.5εκ. προς τα μέσα και σιδερώνεις ξανά. Επαναλαμβάνεις και από την άλλη πλευρά. Βάζεις καρφίτσες.

θήκες για μαξιλάρια καναπέ

Γαζώνεις στη ραπτομηχανή με απλό γαζί 2εκ. από την άκρη κατά μήκος και των δύο πλευρών.

θήκες για μαξιλάρια καναπέ

Απλώνεις το ύφασμα με την καλή του πλευρά προς τα σένα, κάθετα. Διπλώνεις από την επάνω πλευρά 35 εκ. προς τα μέσα. Καρφιτσώνεις. Διπλώνεις και την κάτω πλευρά άλλα 35 εκ. Ευθυγραμμίζεις και καρφιτσώνεις.

θήκες για μαξιλάρια καναπέ

Τσεκάρεις με τη μεζούρα σου ότι το ύψος του καλύμματος είναι 50εκ. Θα πρέπει να βλέπεις την ανάποδη πλευρά του υφάσματος. Κάνεις στη ραπτομηχανή μια ραφή 1εκ. από την άκρη και στις δύο πλευρές, αφαιρόντας προσεκτικά τις καρφίτσες.

Φρόντισε να ξεκινήσεις και να τελειώσεις τις ραφές σου από την άκρη άκρη του υφάσματος, σιγουρεύοντας τη ραφή με πίσω βελονιά. Εάν το ύφασμά σου μαδάει εύκολα μπορείς να κάνεις και μια ραφή ζιγκ ζάγκ για να το εμποδίσεις.

θήκες για μαξιλάρια καναπέ

Γυρνάς την θήκη του μαξιλαριού μέσα έξω και με την πίσω πλευρά ενός μολυβιού σπρώχνεις προσεκτικά για να βγουν τελείως οι γωνίες. Σιδερώνεις καλά. Επαναλαμβάνεις και για τα υπόλοιπα μαξιλάρια που θέλεις να αλλάξεις.

Οι χειροποίητες θήκες για μαξιλάρια καναπέ είναι έτοιμες για να τους βάλεις το εσωτερικό διακοσμητικού μαξιλαριού!

θήκες για μαξιλάρια καναπέ

Φτιάξε ακόμη μια ή και περισσότερες θήκες για μαξιλάρια από ανοιξιάτικα υφάσματα σε απίθανους συνδυασμούς και διακόσμησε με αυτά τον καναπέ, την πολυθρόνα ή την καρέκλα σου!

Τις δικές μας θήκες για μαξιλάρια τις φτιάξαμε ώστε να ταιριάζουν με το τραπεζομάντηλο μέσης και τα σουπλά.

Καλωσόρισες άνοιξη!

θήκες για μαξιλάρια καναπέ

Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

4 σχόλια στο άρθρο “Χειροποίητες θήκες για μαξιλάρια καναπέ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *