Video #57 – Πλεκτό σκουφί με ρίγες

skoufi-rigesΑρπάζουμε την ευκαιρία του μήνα πλεξίματος για προχωρημένους για να επιστρέψουμε στην οθόνη σου! Μάθε πως να πλέξεις ένα σκουφί με κυκλικές βελόνες αλλά και πως μπορείς πλεόν να υπολογίζεις για να πλέκεις με δικά σου σχέδια.

 

Δείγμα

Πλέξε ένα δείγμα με 20 πόντους και 10 σειρές. Μέτρα πόσους πόντους πλέκεις σε 5 εκατοστά και μέτρα και το κεφάλι σου για να βρεις την περιφέρεια του κεφαλιού σου. Με την παρακάτω φόρμουλα βρίσκεις πόσους πόντους πρέπει να ρίξεις:

πόντοι που πρέπει να ρίξεις = (πόντοι που πλέκεις σε 5 εκατοστά x περιφέρεια κεφαλιού) / 5 εκατοστά

Στο δικό μου δείγμα αυτό είναι 10 πόντοι x 56 εκ. περιφέρεια / 5 εκ. = 112 πόντοι
Θέλω να ξεκινήσω με λάστιχο 2κ, 2α, άρα πρέπει ο αριθμός των πόντων που θα ρίξω να διαιρείται ακριβώς με το 4, 112 / 4 = 28, άρα είμαι οκ, αν το αποτέλεσμα ήταν δεκαδικός θα έπρεπε να αλλάξω τους πόντους μου ώστε να βγάλω ακέραιο αριθμό (συνήθως αφαιρώντας κάποιους πόντους).

Ρίξιμο πόντων

Ρίξε ένα πόντο παραπάνω από αυτούς που θα χρειαστείς. Όταν φτάσεις να ενώσεις την αρχή με το τέλος στις κυκλικές βελόνες, γλύστρα αυτόν τον επιπλέον πόντο στην αριστερή βελόνα και πλέξε 2 πόντους μαζί. Ξεκίνα να πλέκεις το λάστιχο 2κ, 2α για 14 σειρές.

Μοτίβο

Μετά το λάστιχο πλέξε 2 σειρές μαύρο, 2 σειρές λευκό, 2 σειρές μωβ, 2 σειρές λευκό και μετά πάλι μαύρο, λευκό κ.ο.κ.

Όταν είναι ώρα να αλλάξεις χρώμα, πλέκεις με το καινούργιο χρώμα χωρίς να κάνεις κάτι ιδιαίτερο. Όταν τελειώσεις και την δεύτερη σειρά του χρώματος, αντί να πλέξεις τον επόμενο πόντο θα τον γλυστρήσεις στην δεξιά βελόνα και θα συνεχίσεις να πλέκεις. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα χρώματα θα έχουν τον ίδιο αριθμό σειρών. Θα δεις ότι η ένωση δεν εξαφανίζεται τελείως, μπορείς όμως να διορθώσεις τους πόντους αυτούς (με πολύ υπομονή) όταν θα τεντώσεις (blocking) το σκουφί σου.

Κλείσιμο

Κάνε όσες σειρές θέλεις. Για να βρεις πόσες σειρές θα σου πάρει για να κλείσεις, βρες πρώτα έναν αριθμό ανάμεσα στο 7 και στο 10 που να διαιρεί ακριβώς τους πόντους που έριξες. Στην δικιά μας περίπτωση 112 / 8 = 14. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να κλείνω 14 πόντους σε κάθε σειρά που θα πλέκω από εδώ και πέρα. Συνήθως κλείνουμε κάθε 2η σειρά για να μην γίνει πολύ απότομο. Οπότε το μοτίβο κλεισίματος είναι το παρακάτω:

Σειρά 1: *6κ, 2κ μαζί* 14 φορές (112 – 14 = 98 πόντοι)
Σειρά 2: όλοι οι πόντοι καλοί
Σειρά 3: *5κ, 2κ μαζί* 14 φορές (98 – 14 = 84 πόντοι)
Σειρά 4: όλοι οι πόντοι καλοί
Σειρά 5: *4κ, 2κ μαζί* 14 φορές (84 – 14 = 70 πόντοι)
Σειρά 6: όλοι οι πόντοι καλοί
Σειρά 7: *3κ, 2κ μαζί* 14 φορές (70 – 14 = 56 πόντοι)
Κάπου εδώ θα χρειαστεί να μεταφέρεις τους πόντους σε διπλές βελόνες
Σειρά 8: όλοι οι πόντοι καλοί
Σειρά 9: *2κ, 2κ μαζί* 14 φορές (56 – 14 = 42 πόντοι)
Σειρά 10: όλοι οι πόντοι καλοί
Σειρά 11: *1κ, 2κ μαζί* 14 φορές (42 – 14 = 28 πόντοι)
Σειρά 12: όλοι οι πόντοι καλοί
Σειρά 13: *2κ μαζί* 14 φορές (28 – 14 = 14 πόντοι)
Σειρά 14: όλοι οι πόντοι καλοί
Σειρά 15: *2κ μαζί* 14 φορές (14 / 2 = 7 πόντοι)
Σειρά 16: Κόψε το νήμα αφήνοντας 10 εκατοστά περιθώριο, περάσε του μια σακοράφα και μετέφερε τους τελικούς πόντους στην σακοράφα, γλυστρώντας τους από τις καλτσοβελόνες. Σφίξε τους πόντους, πέρασε την σακοράφα στην μέσα πλευρά του σκουφιού και κάνε ένα κομπάκι. Κρύψε όλα τα νήματα με την σακοράφα.

Μπορείς να μετρήσεις στο σκουφί σου πόσα εκατοστά είναι 16 σειρές για να ξέρεις ακριβώς πότε θα ξεκινήσεις να κλείνεις.

Να θυμάσαι ότι ο πόντος που γλυστράς στις αλλαγές των χρωμάτων μετράει σαν τον πρώτο πόντο της νέας σειράς παρόλο που είναι στο χρώμα της προηγούμενης.

Σημειώσεις:
κ: καλός πόντος
α: ανάποδος πόντος
2κ μαζί: πλέξε καλή 2 πόντους μαζί.

skoufi-riges-1

Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *