Πλέξιμο – Φούσκες

Οι φούσκες είναι πολύ αγαπημένα διακοσμητικά στοιχεία σε ένα πλεκτό, του δίνουν μια τρισδιάστατη ανάγλυφη όψη και δημιουργούνται με τον συνδυασμό αυξήσεων και μειώσεων. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σχέδια εκεί έξω, καθώς επίσης και διαφορετικά μεγέθη φούσκας ανάλογα με τους πόντους που θα χρησιμοποιηθούν. Μάθε περισσότερα για τις φούσκες και πως θα τις βάλεις στα πλεκτά σου.

Οι φούσκες είναι εξογκώματα στο ύφασμα που δημιουργούνται με ένα συνδυασμός αυξήσεων και πλέξιμο σε κοντές σειρές, δηλαδή σειρές που πλέκουμε μόνο μέρος τους και όχι ολόκληρες. Όταν πλέκουμε φούσκες η τεχνική αυτή είναι ακραία, δηλαδή λιγοστοί πόντοι δουλεύονται ξανά και ξανά, περισσότερες φορές από ό,τι οι γειτονικοί πόντοι και έτσι το ύφασμα βγαίνει προς τα έξω σαν να το έχει φουσκώσει κάποιος.

Στις φούσκες θα βρεις μεγάλη ποικιλία και προσαρμοστικότητα. Μπορείς να τις βάλεις σχεδόν οπουδήποτε μέσα στο πλεκτό σου, να τις φτιάξεις σε οποιοδήποτε μέγεθος και φυσικά να τις συνδυάσεις με οποιαδήποτε πλέξη. Συνήθως θα τις βρεις παρέα με τα φύλλα να φτιάχνουν σχέδια με φρούτα και λουλούδια σε ζακέτες και πουλόβερ. Προσοχή! Παρόλο που οι φούσκες είναι πολύ όμορφες προτείνουμε να μην το παρακάνεις οταν τις χρησιμοποιείς.

bobbles_main1φωτογραφία από το lovetoknit.blogspot.com

Το πατρόν σου είναι πιθανό να σου λέει απλώς να βάλεις μια φούσκα και να σου γράφει τους πόντους που θα πρέπει να δημιουργήσεις και να πλέξεις (π.χ. 3 ή 5 πόντους), χωρίς να σου λέει την τεχνική ακριβώς. Προτείνουμε πριν ξεκινήσεις να πλέκεις ένα σχέδιο με φούσκες να κάνεις πρώτα εξάσκηση σε ένα δείγμα.

Μερικά πραγματάκια που αξίζει να θυμάσαι για τις φούσκες:

– Οι φούσκες πάντα αρχίζουν να πλέκονται στην καλή πλευρά του πλεκτού
– Πλέκονται σε φόντο ανάποδο ζέρσεϋ για να ξεχωρίζουν ακόμη περισσότερο από το πλεκτό
– Καλό είναι να τις πλέκεις χαλαρά και όχι σφικτά
– Εάν πλέκεις μεγάλες φούσκες ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μια 3η βελόνα για να την πλέξεις, λίγο μεγαλύτερη και με πιο μυτερή άκρη.

bobbles_main2 φωτογραφία από το textileartcenter.com

Το πιο απλό σχέδιο για φούσκες (πολλαπλάσιο του 6 +5 π) σε φόντο μους πλέξης είναι το εξής:

Σειρά 1 – 5: Καλοί πόντοι
Σειρά 6: 5 π Κ * (Ζ, 1 π Κ) 3 φορές μέσα στον ίδιο πόντο, σχηματίζοντας 6 πόντους φούσκας. Γυρίζεις το πλεκτό και γλ. 1 π, 5 π Α (τους 6 πόντους της φούσκας). Γυρίζεις το πλεκτό και γλ. 1 π, 5 π Κ. Γυρίζεις το πλεκτό και (2 π μαζί Α) 3 φορές. Γυρίζεις το πλεκτό και γλ. 1 π, πλέξε 2 π Κ μαζί, πέρνα τον άπλεκτο πόντο από πάνω, 5 π Κ, επαν. από το *
Σειρά 7: 5 π Κ * 1 π Α πλέκοντας το πίσω ποδαράκι, 5 π Κ, επαν. από το * (Με αυτή τη σειρά έχεις σιγουρέψει την φούσκα σου)
Σειρά 8 – 11: Καλοί πόντοι
Σειρά 12: 8 π Κ, *φτιάχνεις φούσκα όπως στην σειρά 6, 5 π Κ, επαν. από το *, τέλος σειράς με 3 π Κ.

bobbles_main3φωτογραφία από το knottingnoodles.wordpress.com

Αυτό είναι και ένα video που δείχνει αυτό που περιγράψαμε πιο πάνω (εδώ το φόντο είναι πλέξη ζέρσεϋ, μην μπερδευτείς!)

 

Και τώρα ξέρεις να φτιάχνεις και φούσκες!

Καλά πλεξίματα!

φωτογραφία εισαγωγής από το PurlSoho.com

Save

Save

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *