Αποκριάτικη στολή πεταλούδας

petalouda-09

Μια χειροποίητη στολή πάντα ξεχωρίζει, και αυτή η στολή πεταλούδας είναι σίγουρο οτι θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Εκτός από το ο,τι φοριέται εύκολα σαν πανωφόρι, είναι και πολύ εύκολο να φτιαχτεί ακόμη και από κάποιον εντελώς αρχάριο στη ραπτική. Πάμε να την φτιάξουμε!

Αποκριάτικη στολή πεταλούδας

Θα χρειαστείς:

  • Υφάσματα της επιλογής σου (εμείς χρησιμοποιήσαμε 1 μέτρο για την βάση και από μισό μέτρο για τα διακοσμητικά στοιχεία x 3)
  • Πατρόν πεταλούδας (δες παρακάτω πως θα το συναρμολογήσεις)
  • Ψαλίδι ζιγκ ζαγκ
  • Ταινία ρελιάσματος θερμοκολλητική
  • Κλωστή ραψίματος σε χρώμα της επιλογής σου

petalouda-1

Κατεβάζεις το έτοιμο πατρόν και το εκτυπώνεις σε 12 σελίδες Α4. Τις σελίδες αυτές τις κολλάς μεταξύ τους έτσι ώστε να ταιριάζουν τα νουμεράκια που θα βρεις στις γωνίες τους. Μπορείς να κόψεις το περιθώριο αριστερά και κάτω, έξω από τους σταυρούς συναρμολόγησης για να βλέπεις καλύτερα που κολλάς.

Στη συνέχεια επιλέγεις το μέγεθος στολής που θέλεις να φτιάξεις και κόβεις το περίγραμμα. Στο πατρόν που έχεις κατεβάσει, η μαύρη γραμμή είναι για παιδιά 3-4 χρονών, η κόκκινη για 4-5 και η μπλε για 6-7. Κάνεις το ίδιο και για τα διακοσμητικά στοιχεία της στολής. Εάν θέλεις μπορείς να αντιγράψεις το κομμένο πατρόν σε σκληρό χαρτόνι, για να το φυλάξεις και να το ξαναχρησιμοποιήσεις.

Επιλέγεις τα υφάσματά που θα χρησιμοποιήσεις. Ιδανικά θα χρειαστείς ένα σχετικά χοντρό μονόχρωμο ύφασμα για τη βάση της πεταλούδας και 2-3 πολύχρωμα υφάσματα σε ταιριαστά χρώματα για τα διακοσμητικά στοιχεία. Πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις θα πρέπει να πλύνεις τα υφάσματα σου και να τα σιδερώσεις.

petalouda-01

Βήμα 1
Διπλώνεις το ύφασμα από το οποίο θα φτιάξεις τη βάση της πεταλούδας στη μέση. Φροντίζεις το ύφασμα να διπλωθεί έτσι, ώστε οι ούγιες του (οι σκληρές άκρες του υφάσματος) να είναι μαζί. Τοποθετείς το πατρόν επάνω στο ύφασμα. Προσέχεις να ακουμπήσει η ράχη της πεταλούδας ακριβώς στη δίπλωση και να χωράει το πατρόν σου στο ύφασμα. Σημαδεύεις γύρω από το πατρόν με την κιμωλία.

petalouda-02

Βήμα 2
Με το ζιγκ ζαγκ ψαλίδι κόβεις προσεκτικά και τα δύο υφάσματα μαζί, λίγο μέσα από τα σημάδια που έκανες με την κιμωλία. Ανοίγεις το ύφασμα και το σιδερώνεις καλά.

petalouda-03

Βήμα 3
Τα μανίκια της στολής είναι ενσωματωμένα στο πατρόν. Για να προχωρήσεις σωστά προτείνουμε να τα σιδερώσεις και να τα καρφιτσώσεις πρόχειρα στη θέση τους. Έτσι, θα βλέπεις ακριβώς πόσο χώρο έχεις για να τοποθετήσεις τα διακοσμητικά στοιχεία της πεταλούδας. Διπλώνεις τα μανίκια προς τα μέσα και ευθυγραμμίζεις σε 2 σημεία: στην άκρη άκρη του μανικιού και στην πλάτη της στολής.

petalouda-04

Βήμα 4
Ετοιμάζεις τα διακοσμητικά στοιχεία της πεταλούδας. Τοποθετείς τα πατρόν στα κομμάτια των υφασμάτων που έχεις διαλέξει και σημαδεύεις με την κιμωλία. Κόβεις με το ψαλίδι ζιγκ ζαγκ. Προσοχή θέλει το κόψιμο της ράχης που θα πρέπει να γίνει σε διπλωμένο ύφασμα, ακριβώς όπως έκανες και την βάση. Στο τέλος θα έχεις συνολικά 2 κομμάτια σε σχήμα μάτι, 2 κομμάτια σε σχήμα έλλειψη, 1 κομμάτι για την ράχη της πεταλούδας και 4 ίδιους κύκλους.

petalouda-05

Βήμα 5
Απλώνεις την βάση της πεταλούδας στο τραπέζι σου με την εξωτερική πλευρά προς τα επάνω. Τοποθετείς τα διακοσμητικά στοιχεία επάνω στο ύφασμα όπως σου αρέσουν, φροντίζοντας να είναι συμμετρικά. Τα καρφιτσώνεις για να μην σου κουνηθούν. Με λίγη ταινία ρελιάσματος και το σίδερο κολλάς τα διακοσμητικά στοιχεία επάνω στο ύφασμα πρόχειρα.

Ετοιμάζεις τη ραπτομηχανή περνώντας την επάνω και κάτω κλωστή που έχεις επιλέξει. Με απλό γαζί ράβεις γύρω γύρω, αφήνοντας περίπου μισό εκατοστό από την άκρη, όλα τα διακοσμητικά στοιχεία επάνω στην βάση της πεταλούδας. Προσοχή! Πριν ξεκινήσεις να ράβεις θα χρειαστεί να βγάλεις τις καρφίτσες από τα μανίκια και να τα ανοίξεις για να μην ράψεις από πάνω τους κατά λάθος.

petalouda-06

Βήμα 6
Ξανακαρφιτσώνεις προσεκτικά τα μανίκια στη θέση τους και ράβεις με απλό γαζί μόνο την κάτω πλευρά του κάθε μανικιού. Με το ψαλιδάκι για τις κλωστές κόβεις τις κλωστούλες που περισσεύουν και σιδερώνεις τη στολή σου καλά!

Αποκριάτικη στολή πεταλούδας

Έτοιμη!

Η στολή της πεταλούδας συμπληρώνεται ιδανικά με μια μάσκα, στέκα με κεραίες από καθαριστές πίπας και μονόχρωμο μπλουζάκι και κολάν.

Με μικρές μετατροπές στο πατρόν και τα κατάλληλα υφάσματα αυτή η στολή της πεταλούδας μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε στολή νυχτερίδας, πασχαλίτσας, δράκου ή κουκουβάγιας.

Και μην ξεχνάς! Τα παιδιά αγαπούν να μεταμφιέζονται όλον τον χρόνο! Και αυτή η στολή είναι ιδανική για όλες τις εποχές!

Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *