Βαφή υφάσματος με τουρμέρικ

Το τουρμέρικ (κουρκούμη) παράγεται από το ομώνυμο τροπικό φυτό της οικογένειας τζίντζερ. Χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρυ αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Στο makerssociety.com.au θα δείς με ποιο τρόπο μπορείς να βάψεις ύφασμα, με κουρκουμά και να του δώσεις μία τέλεια κιτρινωπή απόχρωση.

Διάβασε παρακάτω για να δεις πως, αλλά και να μάθεις μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το τουρμέρικ.

Η κουρκούμη, περιέχει μία αντιοξειδωτική ουσία και έχει συνδεθεί με την πρόληψη του διαβήτη, την προστασία ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ, την ανακούφιση από τα αρθριτικά και την επιβράδυνση της ηπατικής βλάβης που οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κουρκούμη φαίνεται ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Γι ‘αυτό, καλό θα είναι να την εντάξουμε σύντομα στην καθημερινή μας διατροφή.

Πάμε όμως τώρα να δούμε πως θα βάψουμε ύφασμα και συγκεκριμένα ένα ριχτάρι με τουρμέρικ.

θα χρειαστεί να έχεις:

– Ριχτάρι από 100% βαμβάκι (όταν βάφουμε με φυτικές μπογιές, πρέπει να έχουμε 100% φυσικά υφάσματα)
– 1 φλυτζάνι άσπρο ξύδι
– 4 κ.σ.τουρμέρικ (η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο σκόύρο θέλεις να βγει)
– Μεγάλη κατσαρόλα ή λεκάνη
– Πλαστικά γάντια
– Τσιμπίδα

Προτείνουμε να κάνεις την παρακάτω διαδικασία σε εξωτερικό χώρο, γιατί ο κουρκουμάς βάφει μέχρι και πλακάκια…

Tumeric-Dyed-Throw-Rug_main
Πλύνε το ριχτάρι σου ή βρέξε το ολόκληρο. Βάλε το μέσα στην κατσαρόλα ή την λεκάνη και γέμισε με νερό τόσο ώστε να το καλύπτει επαρκώς.

Βγάλε το ριχτάρι από μέσα και πρόσθεσε στο νερό το ξύδι και τον κουρκουμά. Ανακάτεψε για να διαλύθεί ομοιόμορφα.

Ξαναβάλε το ριχτάρι και άφησε το μέσα για περίπου 30′. Αν θέλεις να το κάνεις ντεγκραντέ, όπως στις φωτογραφίες, αποφάσισε μέχρι που θέλεις να βαφτεί το ριχτάρι και βούτα το μέσα στο μίγμα.

Κάθε 10′ βγάζε και ένα μέρος του υφάσματος έξω από την λεκάνη, έτσι ώστε να έχει διαφορετική ένταση το χρώμα (όσο πιο πολύ μένει το ύφασμα μέσα, τόσο πιο σκούρο γίνεται) για να δημιουργήσεις το εφέ του ντεγκραντέ.

Καλό θα είναι να το απλώσεις κάπου έξω για να στεγνώσει σωστά και ομοιόμορφα.

Καλή επιτυχία!

 

Φτιάξτο
Έλλη Σοφιανόπουλου

Η Έλλη Σοφιανοπούλου σπούδασε διεθνείς σχέσεις, αλλά πολύ σύντομα ο δρόμος της άλλαξε κατεύθυνση και ασχολήθηκε με την κατασκευή θεατρικών κοστουμιών και κοσμημάτων. Της αρέσει να πειραματίζεται με νέες τεχνικές και είναι συνέχεια σε αναζήτηση έμπνευσης και νέων ιδεών! Είναι μαμά ενός μικρού αγοριού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *