Patchwork Βαλεντίνος

Μιας και πλησιάζει ο Άγιος Βαλεντίνος, η αγαπημένη μας Μάνια Χατζηιωαννίδη σκέφτηκε να μας δείξει μια καρδιά που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν μεγάλο σουβέρ για την κούπα σας ή την κούπα του αγαπημένου σας. Και αν ο Άγιος Βαλεντίνος δεν σας λέει κάτι, τότε και πάλι φτιάξτε την και την άλλη εβδομάδα, θα τη χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε κάτι άλλο…

Εδώ θα βρείτε το πατρόν για την καρδιά. Μπορείτε είτε να κόψετε δύο κομμάτια ύφασμα, αν θέλετε να την κάνετε γρήγορα, είτε να κάνετε το ένα κομμάτι πάτσγουωρκ ως εξής:

patchwork-heart-3

Θυμόσαστε πώς κάναμε το νεσεσεράκι με τις ούγιες; Ανάλογη τεχνική θα χρησιμοποιήσουμε κι εδώ. Πάρτε τις ούγιες σας ή κόψτε διάφορες λωρίδες από τα υφάσματα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για την καρδιά σας. Εγώ βέβαια, πήρα το καλαθάκι μου με τις ούγιες και ένα χαρτί με την καρδιά τυπωμένη επάνω. Κόψτε τόσες λωρίδες όσες υπολογίζετε ότι θα χρειαστείτε για να καλύψετε την καρδιά. Υπολογίστε και κάτι παραπάνω, γιατί θα χάσετε φάρδος από την κάθε ραφή.

patchwork-heart-4

Παίρνετε τις δυο πρώτες λωρίδες, τις βάζετε καλή με καλή στο κέντρο της καρδιάς από την ανάποδη πλευρά του χαρτιού και πάτε στη μηχανή σας. Γαζώνετε κατά μήκος της δεξιάς πλευράς. Είναι σημαντικό να έχετε ρυθμίσει το γαζί σας στο 1 ή 2 ούτως ώστε, όταν μετά σκίσετε το χαρτί, να μην ξηλωθεί το γαζί. Ανοίγετε τις δυο λωρίδες και πιέζετε με το νύχι σας να ανοίξουν καλά – καλά.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία πρώτα προς τη μία πλευρά και μετά και προς την άλλη, βάζοντας πάντα μια λωρίδα καλή με καλή με τη λωρίδα που μόλις ράψατε και ανοίξατε.

patchwork-heart-5

Σιδερώνετε με ατμό για να μαλακώσει και το χαρτί. Γυρίζετε από την καλή πλευρά που φαίνεται το σχεδιάγραμμα της καρδιάς και κόβετε ύφασμα και χαρτί μαζί. Εγώ το έκοψα μισό εκατοστό πιο έξω από το αρχικό μου πατρόν, γιατί το ήθελα τελικά λίγο μεγαλύτερο. Βγάζετε το χαρτί.

patchwork-heart-6

Κόψτε τώρα ένα κομμάτι βάτα και ένα κομμάτι ύφασμα που σας αρέσει στο ίδιο μέγεθος με την τελική σας καρδιά από πάτσγουωρκ. Βάλτε τις δυο υφασμάτινες καρδιές καλή με καλή και από πίσω τη βάτα.

Γαζώνουμε με τις κανονικές ρυθμίσεις της μηχανής μας και αφήνουμε ένα μικρό άνοιγμα, για να γυρίσουμε την καρδιά μας τα μέσα – έξω. Μην ξεχάσετε πριν τη γυρίσετε από την καλή, να κάνετε μερικά κάθετα κοψίματα στην περιφέρεια, για να στρώνει καλύτερα όπου έχει στρογγυλάδες ή γωνίες.

patchwork-heart-7

Γυρίζετε από την καλή και ράβετε στο χέρι με κρυφή βελονιά το άνοιγμα. Κάνετε ένα γαζί περιμετρικά. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να την αφήσετε και έτσι.

Κάνετε quilting αν θέλετε. Στο συγκεκριμένο σχέδιο μπορείτε να κάνετε ελεύθερο καπιτονάρισμα, είτε πάνω στις ραφές είτε αυτό που έκανα εγώ ακολουθώντας το περίγραμμα. Χρησιμοποιώντας σαν όριο την άκρη από το ποδαράκι, έκανα άλλες δύο φορές το περίγραμμα και μετά έκανα και μια γραμμή κάθετη στο κέντρο.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό:

patchwork-heart-1

patchwork-heart-2

Εάν πάλι θέλετε να τη χαρίσετε σε κάποια αγαπημένη φίλη για να τη χρησιμοποιήσει σαν πιάστρα της κουζίνας, θυμηθείτε να βάλετε ενισχυμένη βάτα εσωτερικά για να μην καίγεται και ίσως κι ένα κορδονάκι για να την κρεμάσει.

Την επόμενη εβδομάδα, χρησιμοποιώντας τη σημερινή καρδιά θα κάνουμε και κάτι άλλο.

 

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Patchwork Βαλεντίνος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *