Άλλη μια μέλισσα που τριγυρνάει στη Σπάρτη!

Και μιας και το άρθρο για την ιστορία της Κριστίν και του Τόμας που έγραψε για εμάς η δικιά μας Μάνια Χατζηιωαννίδη σας άρεσε πολύ, είπαμε να συνεχίσουμε με μια άλλη ιστορία μιας ομάδας γυναικών που μαθαίνουν να φτιάχνουν όμορφες δημιουργίες με patchwork, αλλά και να βοηθούν με τον δικό τους τρόπο, αυτή τη φορά από την Σπάρτη. Αυτή είναι η ιστορία της Άντας και της ομάδας της!

O λόγος για άλλη μια φορά στην Μάνια:

“Και φυσικά καταλαβαίνετε ότι μια και το υπογράφω εγώ αυτό το κομμάτι, τι άλλη μέλισσα θα μπορούσε να είναι, εκτός από μια Μέλισσα του Πάτσγουωρκ, δηλαδή μια quilting bee (τι κακό που καμιά φορά ο Αγγλικός όρος μας είναι πιο οικείος από τον Ελληνικό!).

Θυμόσαστε που σε προηγούμενο άρθρο είχαμε πει ότι η Kristin και ο Thomas μετέφεραν την έκθεση που έστησαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις; Ε λοιπόν, μια από αυτές τις πόλεις ήταν και η Σπάρτη.

Η έκθεσή τους φιλοξενήθηκε στο κτήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Σπάρτης και το γεγονός ήταν εκτός των άλλων ότι τράβηξε και το ενδιαφέρον πολλών γυναικών.

Στη Σπάρτη ζούσε ήδη η Άντα Κοπιτοπούλου. Η Άντα ήξερε από πάτσγουωρκ. Είχε παρακολουθήσει και το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε και τη διερμηνεία. Επιπλέον, η έκθεση στη Σπάρτη είχε και τρία δικά της παπλώματα.

quilting_bee02
Όταν οι γυναίκες στη Σπάρτη ζήτησαν να μάθουν κι εκείνες πάτσγουωρκ, η Κριστίν πρότεινε την Άντα, που μέχρι τότε δεν το είχε κατά νου να διδάξει. Εξ’ άλλου η ίδια λέει ότι δεν έμαθε ποτέ επίσημα πάτσγουωρκ. Έχει όμως άραγε αυτό καμιά σημασία; Ακόμα και όσοι έκαναν τα πρώτα μαθήματα, μήπως μόνοι τους δεν διεύρυναν τις γνώσεις τους από κει και πέρα; Μια τάξη και ένας δάσκαλος σου ανοίγει απλώς το δρόμο. Στο χέρι σου είναι να τον κρατήσεις σύντομο μονοπάτι ή να τον μετατρέψεις σε φαρδιά μακριά λεωφόρο.

quilting_bee03
Έτσι λοιπόν, η Αντα έκανε κάποια μαθήματα αμέσως μετά την έκθεση, αλλά στην πορεία οι μαθήτριές της που αγάπησαν το πάτσγουωρκ ζήτησαν να κρατήσουν αυτή τη μεταξύ τους επαφή, γιατί, όπως λένε, περνούσαν πολύ όμορφα κάνοντας όμορφα πράγματα και μαθαίνοντας νέες τεχνικές. Κάπως έτσι ξεκίνησε η quilting bee της Σπάρτης. Στόχος τους είναι να φτιάξουν παπλώματα κάθε μεγέθους, όσα μπορέσουν,  ώστε τα επόμενα Χριστούγεννα να τα δώσουν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

quilting_bee04
Πώς δουλεύουν; Κάνει η κάθε μια στο σπίτι της έναν καθορισμένο αριθμό κομματιών και στη συνέχεια οι 12, σήμερα, γυναίκες αυτής της ομάδας συγκεντρώνονται μια φορά το μήνα, ενώνουν τα κομμάτια τους και συνεχίζουν τη δουλειά στο πάπλωμα.

Κορίτσια της Σπάρτης και γιατί όχι και όσα αγόρια ενδιαφέρεστε, ψάξτε να βρείτε την Άντα και τις μελισσούλες της! Θα μάθετε να φτιάχνετε όμορφα πράγματα, θα περνάτε ωραία και θα βοηθήσετε και κάποιους που έχουν ανάγκη.

Επιπλέον, την άνοιξη σκοπεύουν να στήσουν και μια έκθεση με τα έργα τους, που εκτός από τα παπλώματα θα περιλαμβάνει και άλλα είδη πάτσγουωρκ που έχουν φτιάξει με την ομάδα. Ελπίζουμε να μας θυμηθούν και να μας καλέσουν κι εμάς να καμαρώσουμε τα έργα τους!

quilting_bee06
Εάν έχετε κι εσείς τη μικρή σας ομάδα και θέλετε να μας δείξετε τα έργα σας, στείλτε μου ένα μήνυμα (maniahatziio@gmail.com). Επίσης, στο facebook, εκτός από τη σελίδα “Quilters of Greece United” που αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο, δημιουργήθηκε και η σελίδα “Και στην Ελλάδα αγαπάμε το Πάτσγουωρκ“, όπου μπορείτε να γίνετε μέλη όπου και να βρίσκεστε. Η σελίδα είναι Ελληνόφωνη, για να μπορούν να βοηθηθούν και όσοι/όσες προτιμούν τα Ελληνικά. Άρα λοιπόν, αν θέλετε και σας είναι πιο εύκολο, μπορούμε να επικοινωνούμε μέσα και από αυτή τη σελίδα.

quilting_bee01

quilting_bee05

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

Κράτα το

Μας αρέσει
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *