Χριστουγεννιάτικα στολίδια με πάτσγουορκ

xmas_patch_introbΟι περισσότεροι από εσάς μπορεί να έχετε ήδη στολίσει τα σπίτια σας για τις γιορτές που πλησιάζουν, αλλά εάν είστε αληθινοί crafters τότε γνωρίζετε οτι η διαδικασία αυτή δεν έχει τελειωμό και σίγουρα πάντα κάτι καινούργιο υπάρχει που μπορούμε να δοκιμάσουμε. Όπως τα χριστουγεννιάτικα στολίδια που μας προτείνει η Μάνια Χατζηιωαννίδη να φτιάξουμε με τη βοήθεια του patchwork. Τι λες;

Μια και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς, σήμερα σκέφτηκα να σας δείξω πώς μπορούμε από διάφορα μικρά κομμάτια να κάνουμε μικρές μποτούλες που είτε θα κρεμάσουμε στο δέντρο μας, είτε θα δωρίσουμε στους φίλους μας.

Σας θυμίζω ότι με το πάτσγουωρκ δεν πετάμε τίποτα και για του λόγου το αληθές, δείτε  στη φωτό κάτω αριστερά το καλάθι μου με τις ούγιες από τα υφάσματα και τα μικρά- μικρά κομματάκια. Επιλέγω ποια θα χρησιμοποιήσω (φωτό κάτω δεξιά). Στην προκειμένη περίπτωση προτίμησα να δουλέψω με λωρίδες. Εσείς μπορείτε να κάνετε το αρχικό σας κομμάτι ύφασμα με ό,τι σχήμα κομματάκια θέλετε.

xmas_patch01
Παίρνουμε δυο λωρίδες, τις βάζουμε καλή με καλή και ράβουμε. Το περιθώριο ραφής δεν έχει καμμία σημασία στην προκειμένη περίπτωση. Αφήστε όσο λίγο ή όσο πολύ θέλετε. Ράβουμε λοιπόν λωρίδα με λωρίδα τοποθετώντας τες καλή με καλή και φτιάχνουμε ένα κομμάτι πανί όσο μεγάλο ή μικρό, ανάλογα με το πόσα μποτάκια θέλουμε να φτιάξουμε.

xmas_patch02
Έχουμε κόψει ένα πατρονάκι (το σχέδιο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ) και το βάζουμε επάνω στο πανί που μόλις φτιάξαμε στο σημείο που μας αρέσει (κάτω αριστερή φωτό). Κόβουμε ένα κομμάτι για τη μια πλευρά και τοποθετούμε σε κάποιο άλλο σημείο για τη δεύτερη πλευρά (κάτω δεξιά φωτό). Προσέξτε τη φορά του πατρόν. Εάν έχετε και θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ψαλίδι που κόβει ζιγκ-ζαγκ.

xmas_patch03
Κόβουμε ένα κομματάκι βάτα 0,5 εκατοστό ή 1/4″ μικρότερο από το πατρόν μας (εκεί που είναι η διακεκομένη γραμμή). Έχουμε κόψει και ένα κορδελάκι για να βάλουμε κι ένα κρεμασταράκι.

xmas_patch04
Βάζουμε το κάτω κομμάτι με την καλή μεριά στο τραπέζι, από πάνω τη βάτα και πάνω πάνω το άλλο κομμάτι με την καλή πλευρά προς το μέρος μας. Στη γωνία βάζετε διπλωμένο το κορδελάκι. Καρφιτσώνετε και πάμε στη μηχανή.

xmas_patch05
Γαζώνουμε γύρω – γύρω με εξώρραφο, δηλαδή από την εξωτερική μεριά με ένα απλό γαζί ή και με ζιγκ-ζαγκ αν σας αρέσει.  Έτοιμη η μποτούλα μας. Εννοείται ότι μπορείτε να την κάνετε σε ό,τι μέγεθος θέλετε. Και είμαι σίγουρη ότι δε θα μείνετε στη μία μόνο.

xmas_patch06

Και του χρόνου!

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

 

 

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *