Αναπαλαίωση συρταριέρας

Αναπαλαίωση συρταριέρας

Το ξέρεις ότι πριν βγουν όλα αυτά τα πανέμορφα αλλά ακριβούτσικα χρώματα κιμωλίας, ο κόσμος αναπαλαίωνε τα έπιπλά του με απλά χρώματα νερού; Δες πως θα το κάνεις και εσύ χωρίς να τινάξεις την μπάνκα στον αέρα…

Τα υλικά που χρειαστήκαμε για την αναπαλαίωση είναι:

  • Γυαλόχαρτο σε σφουγγαράκι ή λεπτό γυαλόχαρτο
  • 2 πινέλα πλατιά, μεγάλα
  • Βελατούρα για ξύλο (Λευκό υπόστρωμα συνθετικών ρητινών, κατάλληλο για την προετοιμασία ξύλινων επιφανειών)
  • Χρώμα ριπολίνης νερού σατινέ σε χρώμα που σας αρέσει
  • Διάφανο βερνίκι νερού σατινέ

Εάν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται κινέζικα μπορείς να ζητήσεις να σε βοηθήσουν στο χρωματοπωλείο από όπου θα προμηθευτείς τα υλικά σου.

Επίσης, θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου οτι ανάλογα με το υλικό και την επεξεργασία ή τη φθορά που μπορεί να έχει το έπιπλό σου, μπορεί να χρειαστείς και κάτι επιπλέον. Π.χ. το δικό μας επιπλάκι δεν είχε χρώμα επάνω και λίγα μόνο υπολείμματα από παλιό βερνίκι, οπότε δεν χρειαζόταν και πολύ τρίψιμο. Εάν το έπιπλο έχει κάποιο χρώμα τότε θα πρέπει να το τρίψεις πολύ καλά ή να χρησιμοποιήσεις το ειδικό υγρό που το αφαιρεί (ζήτα το στο χρωματοπωλείο). Μην ξεχάσεις να καθαρίζεις τα πινέλα σου όταν τελειώνεις κάθε φάση με απλό νερό και σαπούνι για να μην μείνουν επάνω τους υπολείμματα και χαλάσουν.

Για μια πιο ολοκληρωμένη ανανέωση προτείνουμε να καθαρίσεις πολύ καλά και το εσωτερικό των συρταριών και να στρώσεις μέσα αυτοκόλλητο κάλυμμα συρταριών σε χρώματα που να σου αρέσουν.

Πάμε να το φτιάξουμε, λοιπόν!

Αναπαλαίωση συρταριέρας

Αυτή λοιπόν είναι μια συρταριέρα που βρήκαμε στον δρόμο. Την καθαρίσαμε με ένα πανάκι και λίγο νερό και βγάλαμε τα συρτάρια για να ξεκινήσουμε.

Αναπαλαίωση συρταριέρας

Πρώτη κίνηση γυαλόχαρτο. Με αυτό το σφουγγαράκι γυαλόχαρτο βολευτήκαμε πολύ. Είναι λίγο πιο ακριβό αλλά βοηθάει πολύ. Τρίψαμε πολύ καλά όλες τις επιφάνειες!

Αναπαλαίωση συρταριέρας

Μετά περάσαμε με το πινέλο μας ένα χέρι βελατούρα. Θα πρέπει να φροντίσεις να καλύψεις πολύ καλά με αυτή όλη την επιφάνεια του επίπλου. Παντού! Συνήθως ένα χέρι αρκεί. Αφήνεις να στεγνώσει πολύ καλά. Δες και τις οδηγίες για τον χρόνο που χρειάζεται.

Αναπαλαίωση συρταριέρας

Τώρα είσαι έτοιμος να περάσεις το χρώμα σου. Με άλλο πινέλο από αυτό που χρησιμοποίησες πριν, περνάς το πρώτο χέρι μπογιάς. Φρόντισε να καλύπτεις όσο το δυνατόν καλύτερα τα κενά. Αφήνεις να στεγνώσει πάλι πολύ καλά και επαναλαμβάνεις με δεύτερο ή και τρίτο χέρι εάν χρειαστεί.

Αναπαλαίωση συρταριέρας

Αφού στεγνώσει πολύ καλά το χρώμα σου, με το γυαλόχαρτο μπορείς να ξύσεις λίγο το χρώμα, ώστε να δίνει το έπιπλό σου την αίσθηση του παλιού. Προσοχή μόνο μην το παρακάνεις! Μπορείς να ξύσεις τα χερούλια ή τις άκρες και τις γωνίες του επίπλου!

Τέλος, για λόγους ανθεκτικότητας, μπορείς να ολοκληρώσεις την αναπαλαίωση του επίπλου σου με ένα χέρι βερνίκι νερού!

Αναπαλαίωση συρταριέρας

Αφήνεις και πάλι να στεγνώσει καλά και αποφασίζεις που θα βάλεις το καινούργιο σου έπιπλο! Με γειά!

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Αναπαλαίωση συρταριέρας”

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ!!ΑΝΑΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ Κ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ!!ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΟΣΑ ΜΑ ΤΟΣΑ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΕΠΙΠΛΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *