Τσάντα με noodles και βελονάκι

Τα noodles είναι ήδη αγαπητά και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, ενώ σου δίνουν την δυνατότητα να επιλέξεις την αγαπημένη σου απόχρωση μέσα από μια μεγάλη γκάμα. Ακολουθώντας τις οδηγίες της Μαρίας Ζηλάκου, θα φτιάξεις μια εντυπωσιακή καλοκαιρινή τσάντα σε δικό της σχέδιο μέσα σε 2 ώρες! Δες πώς!

Πλέξεις που χρειάζεται να γνωρίζεις για να φτιάξεις αυτή τη τσάντα: 
γ.σ.α. – Γαϊτανάκι στον αέρα
άρ.γ – Άρριχτο γαϊτανάκι
μισό ποδ. – Μισό ποδαράκι
β.γ. – Βουβό γαϊτανάκι
Μείωση- 2 άρ.γ. μαζί / 2 μισά ποδ. μαζί

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι: 1 βελονάκι Νο 15, 1 κώνο νήμα Noodles, 1 ορθογώνιο πάτο για τσάντα (18×28 εκ.) (σύντομα και από το ftiaxto eshop), 1 φερμουάρ ή κούμπωμα που σου αρέσει, 1 χοντρή βελόνα για να ράψεις τον πάτο στην τσάντα χρησιμοποιώντας το ίδιο νήμα, δείκτες πόντων, ψαλίδι.

 

Κόβεις περίπου 3 μέτρα νήμα και το περνάς στην χοντρή βελόνα ραψίματος. Αν το νήμα είναι πολύ χοντρό και δεν περνάει μέσα από την βελόνα, το κόβεις κατά μήκος στη μέση.

 

Με βελονιά φεστόνι περνάς το νήμα γύρω-γύρω στις τρυπούλες που υπάρχουν στον πάτο της τσάντας. Με προσοχή, στερεώνεις καλά το νήμα σου.

 

Γύρος 1: Με το βελονάκι Νο 15 και νήμα από τον κώνο, σηκώνεις πόντους από τις θηλιές που δημιουργεί το φεστόνι και πλέκεις μια σειρά από άρ.γ. γύρω-γύρω στον πάτο της τσάντας. Ενώνεις με β.γ. στο τέλος του γύρου. [52 άρ.γ.]

 

Γύρος 2: Χρησιμοποιώντας τους Δείκτες Πόντων για βελονάκι, σημαδεύεις τους πόντους που βρίσκονται πάνω από καθεμιά από τις 4 γωνίες του πάτου.  Πλέκεις 1 άρ.γ. σε κάθε άρ.γ. μέχρι τον Πρώτο Δείκτη, 2 άρ.γ. μαζί (Μείωση), συνεχίζεις με άρ.γ. μέχρι τον Επόμενο Δείκτη, 2 άρ.γ. μαζί (Μείωση) και συνεχίζεις κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι το τέλος του γύρου. Ενώνεις με β.γ. στο τέλος του γύρου. [4 Μειώσεις + 44 άρ.γ.] Γύρος 3: ίδιος με τον γύρο 4. [4 Μειώσεις + 40 άρ.γ.] Γύρος 4: Πλέκεις 1 μισό ποδ. σε κάθε άρ.γ. μέχρι τον Πρώτο Δείκτη, 2 μισά ποδ. μαζί (Μείωση), συνεχίζεις 1 μισό ποδ. σε κάθε άρ.γ.  μέχρι τον Επόμενο Δείκτη, 2 μισά ποδ. μαζί (Μείωση) και κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι το τέλος του γύρου. ΕνώνεΙς με β.γ. στο τέλος του γύρου. [4 Μειώσεις + 36 μισά ποδ.]

 

Οι μειώσεις στα 4 σημεία δίνουν ένα σχήμα «τραπέζιο» στην τσάντα, με αποτέλεσμα να είναι κομψή χωρίς να μειώνεται η χωρητικότητά της.
Αυτοί οι 4 γύροι δίνουν μια ωραία, στέρεη βάση για την τσάντα και μπορείς, αν θέλεις να συνεχίσεις πλέκοντας γύρους από μισά ποδ. χωρίς βέβαια να κάνεις τις Μειώσεις στις 4 γωνίες. Εμείς θα σου προτείνουμε μια εύκολη πλέξη που θα δώσει μια διαφορετική υφή στην τσάντα σου, ιδίως αν το νήμα είναι μονόχρωμο.

 

Γύρος 5: 1 γ.σ.α.,*1 μισό ποδ. στο επόμενο μισό ποδ., 1 β.γ. στο επόμενο μισό ποδ., επαναλαμβάνεις από * μέχρι το τέλος της σειράς. Ενώνεις με β.γ. στο τέλος του γύρου. (18 μισά ποδ.+18 β.γ.) Γύρος 6: 1 γ.σ.α., *1 β.γ. στο επόμενο μισό ποδ., 1 μισό ποδ. στο επόμενο β.γ., επαναλαμβάνεις από * μέχρι το τέλος της σειράς. Ενώνεις με β.γ. στο τέλος του γύρου. (18 μισά ποδ.+18 β.γ.) Συνέχισε να πλέκεις εναλλάξ τους Γύρους 5 και 6 μέχρι που η τσάντα σου να έχει το ύψος που θέλεις. Στερέωσε καλά και κόψε το νήμα .

 

Λουρί της τσάντας: Ρίχνεις 3 γ.σ.α. και πλέκεις 3 άρ.γ. Συνεχίζεις πλέκοντας 1 άρ.γ. σε κάθε άρ.γ. μόνο στο πίσω μέρος της θηλιάς, ώστε να σχηματιστεί ένα αρκετά φαρδύ, ελαστικό λουρί. Μπορείς βέβαια να επιλέξεις ένα ήδη έτοιμο χερούλι για την τσάντα σου.

 

Συναρμολόγηση: Ράψε το κουμπί/κούμπωμα που σου αρέσει στο κέντρο της μπροστικής πλευράς. Αντίστοιχα θα φτιάξεις μια θηλιά στο πίσω μέρος της τσάντας, για να κουμπώνει. Με το νήμα που σου έχει περισσέψει στερεώνεις ράβοντας σφιχτά το χερούλι/λουρί της τσάντας, με προσοχή, ώστε τα πλαϊνά σημεία να βρίσκονται ακριβώς απέναντι.

Έτοιμη η τσάντα σου! Καλοφόρετη!

 

Λίγα λόγια για τον καλεσμένο μας

maria_zilakouΗ Μαρία Ζηλάκου σπούδασε  Αγγλική Φιλολογία και, εδώ και 30 χρόνια, διδάσκει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά και μεταφράζει. Στα 7 της έμαθε να κεντάει και στα 12 άρχισε να πλέκει με βελόνες και βελονάκι. Αγαπά τις πρωτότυπες κατασκευές και δεν φοβάται τις πολύπλοκες τεχνικές. Μεγάλη της αγάπη είναι πάντα το πλέξιμο και από το 2012 δημοσιεύει τα πρωτότυπα σχέδιά της για πλεκτά με βελόνες και βελονάκι στη δική της σελίδα στο Ravelry.

Εάν είσαι κι εσύ craftblogger, έχεις δηλαδή blog, σου αρέσει να ανεβάζεις εκεί tutorials για διάφορες χειροτεχνίες και θέλεις να δεις και τη δική σου δημιουργία στο Ftiaxto.gr ως φιλοξενούμενος blogger δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις μαζί μας με ένα email στο promotion@ftiaxto.gr και να μας στείλεις ένα link με το blog σου!

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Τσάντα με noodles και βελονάκι”

  1. [quote name=”καλλιοπη σταματακου”]γεια σας! υπαρχουν νηματα πλακε που να μοιαζουν με δερμα η δερματινη και να ειναι 2 οψεων (η μια μεταλλικη και η αλλη απλη ) ??? τα εχω δει σε ετοιμες πλεκτες τσαντες αλλα δεν ξερω απο που να τα προμηθευτω
    ευχαριστω πολυ[/quote]
    Παλαιότερα είχα πλέξει ένα νήμα που έμοιαζε με σουέντ, πολύ ωραίο…Αυτό που λέτε δεν το ξέρω, αλλά θα προσπαθήσω να μάθω και θα επανέλθω…

  2. γεια σας! υπαρχουν νηματα πλακε που να μοιαζουν με δερμα η δερματινη και να ειναι 2 οψεων (η μια μεταλλικη και η αλλη απλη ) ??? τα εχω δει σε ετοιμες πλεκτες τσαντες αλλα δεν ξερω απο που να τα προμηθευτω
    ευχαριστω πολυ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *