Φωτιστικό από κόλλα και σπάγγο

DSC06648Ποιός είπε οτι τα χειροποίητα αντικείμενα πρέπει να είναι πολύπλοκα; Εμείς αποδεικνύουμε το αντίθετο! Με λίγο σπάγγο, απλή κόλλα και ένα μπαλόνι μπορείς κι εσύ να φτιάξεις ένα εύκολο και γρήγορο φωτιστικό ή κηροπήγιο για να διακοσμήσεις το σπίτι σου. Μάθε πως παρακάτω!

.

Βήμα – Βήμα

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • Σπάγγο (φυσικό χρώμα ή ό,τι άλλο χρώμα θέλεις)
  • Κόλλα χειροτεχνίας
  • Πινέλο
  • Μπαλόνι
  • Εφημερίδες
  • Βάση από παλιά χαρτοταινία ή άλλο στρογγυλό σχήμα
  • Μαρκαδοράκι ανεξίτηλο

Ξεκινάς φουσκώνοντας το μπαλόνι σου. Το πόσο μεγάλο θα είναι το μπαλόνι θα καθορίσει και το μέγεθος του φωτιστικού σου. Στη συνέχεια με τον μαρκαδόρο και τη βάση της χαρτοταινίας ζωγραφίζεις στην επάνω και την κάτω πλευρά του μπαλονιού σου το περίγραμμα της βάσης. Προσοχή να είναι συμμετρικοί οι δύο κύκλοι.

Άπλωσε τις εφημερίδες σου και με λίγο νερό αραίωσε λίγη από την κόλλα σου σε ένα μπωλάκι. Με το πινέλο σου πέρνα μπόλικη από την κόλλα, γύρω γύρω σε όλο το μπαλόνι. Προσοχή να μη στάζει η κόλλα επάνω σου!

Πιάσε με το ένα σου δάχτυλο τον σπάγγο και ξεκίνα να τον τυλίγεις γύρω γύρω από το μπαλόνι μέχρι να έχει καλυφθεί καλά όλο. Βοηθάει να ξεκινήσεις από την κορυφή και να κινείσαι κυκλικά γύρω γύρω.

Είναι πολύ σημαντικό, όπως θα τυλίγεις τον σπάγγο να φροντίσεις να μην περάσεις καθόλου μέσα από τους δύο κύκλους που ζωγράφισες με τον μαρκαδόρο σου στην κορυφή και τον πάτο του μπαλονιού. Συνέχισε να τυλίγεις μέχρι να γίνει το πλέγμα όσο πυκνό σου αρέσει. Όσο περισσότερο σπάγγο βάλεις τόσο πιο σταθερό θα γίνει το φωτιστικό σου.

Όταν τελειώσεις με το τύλιγμα, αρκεί να τοποθετήσεις την ακρούλα κάπου μέσα στο πλέγμα από σπάγγο. Δεν χρειάζεται να κάνεις κόμπο. Με το πινέλο σου πέρνα άλλη μια φορά γενναίες ποσότητες κόλλας αραιωμένης με νερό, μέχρι να καλυφθεί ο σπάγγος καλά και σε όλα τα σημεία.

Αφήνεις το φωτιστικό σου να στεγνώσει πολύ καλά για περίπου 24 ώρες επάνω στη βάση της χαρτοταινίας. Για να μην σου κολλήσει εκεί μπορείς να βάλεις και λίγο διάφανη μεμβράνη. Όταν έχει στεγνώσει ο σπάγγος σκάς το μπαλόνι με μια καρφίτσα και το φωτιστικό σου είναι έτοιμο! Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν κηροπήγιο ή να του βάλεις ντουί και να το κρεμάσεις στο δωμάτιό σου!

Το project αυτό παρουσιάστηκε ζωντανά στον Πολυχώρο Υγείας Παυλίδη την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013.
Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

11 σχόλια στο άρθρο “Φωτιστικό από κόλλα και σπάγγο”

  1. Το τελικό αποτέλεσμα (με ατλακολ) δεν είναι πολύ σκληρο. Λυγίζει. Εχω κάνει κάτι λάθος. Το εκανα και χωρίς καθόλου αραίωση και με 1:3 (1 νερό 3 ατλακόλ)

  2. Εκανα το φωτιστικο και εγινε εξαιρετικο. Χρησιμοποίησα 3 διαφορετικές νημάτινες κλωστές για να το συνδυάσω με το δωμάτιο της 8χρονης κόρης μου. Επειδή το έκανα αρκετά πυκνό όμως δεν διαχέεται καλά το φως και δημιουργεί σκιές. Πως μπορω να το αξιοποιήσω διαφορετικά;

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  3. [quote name=”ΣΤΕΛΛΑ ΠΡΟΥΖΟΥ”]Γεια σας, και συγχαρητηρια, τι χαρα μας δινετε με ολα αυτα!!Θελω να κολλησω σεμεδακια πανω σε
    μπαλονι για να κανω πασχαλιατικα μπωλ, και μαζι με αυγουλακια κ αλλα καλουδια, να τα κανω
    δωρακια!! οι ερωτησεις μου ειναι:
    1) μπορω με atlakol? και μονο μ’αυτην, περνωντας το σεμαιν ολο, πανω στο μπαλονι, και για ποσες
    ωρες?
    2) μπορω να το κανω και με τετραγωνα σεμαιν η θελει μονο στριγγυλα?
    Ευχαριστω εκ των προτερων![/quote]
    Ναι, μπορείς να το κάνεις και με ατλακόλ, θέλει μόνο λίγο αραίωμα με νερό γιατί είναι πολύ πηχτή. Μπορείς να βάλεις ότι σχήμα σεμέν θέλεις. Θα τα αφήσεις μέχρι να στεγνώσει καλά, θα έλεγα 1-2 μέρες και μετά θα σκάσεις το μπαλόνι.
    Καλή επιτυχία!

  4. Γεια σας, και συγχαρητηρια, τι χαρα μας δινετε με ολα αυτα!!Θελω να κολλησω σεμεδακια πανω σε
    μπαλονι για να κανω πασχαλιατικα μπωλ, και μαζι με αυγουλακια κ αλλα καλουδια, να τα κανω
    δωρακια!! οι ερωτησεις μου ειναι:
    1) μπορω με atlakol? και μονο μ’αυτην, περνωντας το σεμαιν ολο, πανω στο μπαλονι, και για ποσες
    ωρες?
    2) μπορω να το κανω και με τετραγωνα σεμαιν η θελει μονο στριγγυλα?
    Ευχαριστω εκ των προτερων!

  5. Λοιπόν τα κατάφερα μια χαρά. Με απλή κόλλα χειροτεχνίας (χωρίς να την αραιώσω) και χαρτί περιτυλίγματος 2 όψεων. Η αλήθεια είναι πως είμαι αρκετά τσαπατσούλα και γι αυτό τσαλάκωνα το χαρτί (γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να τα καταφέρω αλλιώς) αλλά τουλάχιστον εμένα το αποτέλεσμα με ικανοποιεί. Επίσης το μπαλόνι το είχα δέσει με σπάγγο στην άκρη του, οπότε ξεφούσκωνε σιγά-σιγά μόνο του, κάτι που με διευκόλυνε πολύ όταν ήρθε η ώρα να το αφαιρέσω. Αν μπορούσα θα ανέβαζα και φώτο να το βλέπετε!
    Υ.Γ. Η πολλή χαρά είναι επειδή ήταν η 1η φορά που προσπάθησα να φτιάξω κάτι!

  6. [quote name=”mir”]γίνετε να κολλήσω πάνω στο μπαλόνι χαρτί; θα το στερεοποιήσει η κόλλα ή μόλις σκάσω το μπαλόνι θα “ξεφουσκώσει” και το φωτιστικό; το θέλω για φωτιστικό οροφής και προφανώς όχι για να βάλω κερί…[/quote

    [b]Το εχω κανει με χαρτι σε μπαλονι. Γινεται αρκει να κανεις αρκετες στρωσεις χαρτιου.
    Γυρω στις 7 εκανα. 3 με εφημεριδα και 4 με χαρτι κουζινας στην αρχη κ στο τελος (για καλυτερη επιφανεια) αφηνα κατα διαστηματα κ στεγνωνε καλα. στην τελευταια στρωση εβαλα κολλα αδιαλυτη (τυπου ατλακολ, αυτη χρησιμοποιησα σε ολη την κατασκευη) Οταν εσπασα το μπαλονι περασα κ την εσωτερικη πλευρα του! Kαλη σου επιτυχια αν τελικα επιχειρησεις να το κανεις! :)[/b]

  7. [quote name=”mir”]γίνετε να κολλήσω πάνω στο μπαλόνι χαρτί; θα το στερεοποιήσει η κόλλα ή μόλις σκάσω το μπαλόνι θα “ξεφουσκώσει” και το φωτιστικό; το θέλω για φωτιστικό οροφής και προφανώς όχι για να βάλω κερί…[/quote]
    χμ… δεν ξέρω πόσο δυνατό θα γίνει το χαρτί… μπορεί και να ξεφουσκώσει… Θα μπορούσες να αφήσεις το μπαλόνι να ξεφουσκώσει μόνο του, σε 1-2 εβδομάδες θα το δεςι που θα έχει μπει και επειδή γίνεται σιγά σιγά υπάρχει ενδεχόμενο το χαρτί να αντέξει… μια δοκιμή θα μας πείσει. Αν το προσπαθήσεις πες μας πως πήγε τελικά!

  8. γίνετε να κολλήσω πάνω στο μπαλόνι χαρτί; θα το στερεοποιήσει η κόλλα ή μόλις σκάσω το μπαλόνι θα “ξεφουσκώσει” και το φωτιστικό; το θέλω για φωτιστικό οροφής και προφανώς όχι για να βάλω κερί…

  9. [quote name=”Ευαγγελία”]Αν χρησιμοποιήσουμε αραιωμενη ατλακόλ γίνεται;; Σε τι αναλογία ;[/quote]
    Ναι γίνεται, αναλογία περίπου 1 προς 1, θέλεις να γίνει νερουλή η κόλλα, να τρέχει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *