Προσθήκη κουρτινοθηλιάς σε κουρτίνα

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα όταν αγοράζεις έτοιμη ραμμένη κουρτίνα είναι αν ο τρόπος που κρεμιέται ταιριάζει με το σπίτι σου. Πώς μπορείς να προσθέσεις κουρτινοθηλιά για σιδηρόδρομο σε μια αγοραστή κουρτίνα με τρουκ; Σου έχουμε τη λύση!

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Πριν ξεκινήσεις προτείνουμε να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο που γράψαμε με τίτλο “Τι τύπο κουρτίνας να διαλέξω“. Εκεί θα πάρεις μια καλή ιδέα για τους τύπους κουρτινών που κυκλοφορούν.

Στη συνέχεια καλό είναι να πούμε κάποια πράγματα για τις κουρτινοθηλιές. Εμείς εμπνευστήκαμε από την μεγάλη ποικιλία κουρτινοθηλιών που βρήκαμε στο knitters.gr και είπαμε να γράψουμε περισσότερα για αυτό το θέμα αυτό.

Τι είναι;

Οι κουρτινοθηλιές είναι αυτές οι λωρίδες με τα σχοινάκια και τις θηλιές που θα τις βρεις κυρίως σε καταστήματα με είδη ραπτικής και χρησιμεύουν στο να κρεμιέται η κουρτίνα μας από τον σιδηρόδρομο που είναι στο ταβάνι, με λίγη βοήθεια από τα γνωστά γατζάκια και κρικάκια.

Θα υπέθετε κανείς οτι η επιλογή κουρτινοθηλιάς είναι μια απλή υπόθεση με πολύ περιορισμένες επιλογές, αλλά δεν είναι έτσι. Υπάρχουν πολλά είδη κουρτινοθηλιάς εκεί έξω κι εμείς οφείλουμε να σου δώσουμε όλες τις πληροφορίες για να κάνεις την επιλογή σου.

Προσθήκη κουρτινοθηλιάς σε κουρτίνα

Οι κουρτινοθηλιές χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με

1.Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη

Μια κουρτινοθηλιά μπορεί να είναι βαμβακερή ή συνθετική. Συνήθως οι συνθετικές είναι διάφανες και οι λευκές βαμβακερές. Και λέω συνήθως, γιατί όσο προχωράει η τεχνολογία παραγωγής τέτοιων υλικών, βελτιώνονται και τα δεδομένα.

Ένας τρόπος για να επιλέξεις ποια κουρτινοθηλιά σου κάνει είναι το γεγονός ότι η βαμβακερή σιδερώνεται και δεν καίγεται τόσο εύκολα από τον ήλιο, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι φαίνεται μέσα από διάφανα υφάσματα. Οι συνθετικές από την άλλη, εάν είναι και καλής ποιότητας σου προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σε σχέδια.

2. Εάν είναι διάφανη ή λευκή

Οι κουρτινοθηλιές είναι διάφανες και οπάκ λευκές. Το αν θα επιλέξεις τη μια ή την άλλη έχει να κάνει με το αν το ύφασμά σου είναι λεπτό και ντελικάτο, οπότε και θα φαίνεται η κουρτινοθηλιά από μέσα.

3. Τον τύπο της

Και φτάσαμε στα ωραία. Οι κουρτινοθηλιές δεν είναι ίδιες (σοκ!). Κάθε μια όταν σουρωθούν τα σχοινάκια της βγάζει και άλλο αποτέλεσμα στο πως πιετάρει η κουρτίνα. Υπάρχουν οι συνεχόμενες πιέτες, το σχέδιο σφηκοφωλιά, σχέδιο διαγωνάλ, διπλή πιέτα, τριπλή πιέτα κτλ. Γενικά ό,τι υπάρχει σε σχέδιο πιέτας θα το βρεις και στις κουρτινοθηλιές.

Είδη κουρτινοθηλιάς ανάλογα με τις πιέτες που δημιουργεί

Η επιλογή εδώ είναι θέμα γούστου κατ’ αρχάς και κατά δεύτερον θέμα κατανάλωσης υφάσματος. Οι πιο απλές κουρτινοθηλιές καταναλώνουν ύφασμα με βάση τον γνωστό κανόνα πλάτος παραθύρου x2. Τα πιο πολύπλοκα σχέδια καταναλώνουν ύφασμα x3 φορές το πλάτος του παράθυρου. Βέβαια ακόμη και τα απλά σχέδια κουρτινοθηλιάς τα σουρώσεις πολύ, πάλι θα σου καταναλώσει περισσότερο ύφασμα.

Οπότε εάν έχεις πάρει έτοιμη κουρτίνα και βλέπεις ότι δεν έχεις πολλά περιθώρια επέλεξε κάτι απλό σε σχέδιο. Εναλλακτικά, εάν ράβεις κουρτίνα από το μηδέν μπορείς να υπολογίσεις το ύφασμά σου ακριβώς για το σχέδιο που θέλεις.

4. Το πλάτος της

Ναι, οι κουρτινοθηλιές κυκλοφορούν και σε διάφορα πλάτη. Ανάλογα με το πόσο βαρύ είναι το ύφασμά σου ή πόσο έντονα θέλεις να φαίνεται το σχέδιο, ακόμη και το πόσο βάθος έχει το ξύλο που κρύβει τον σιδηρόδρομο θα κάνεις και την αντίστοιχη επιλογή. Γούστο είναι αυτό.

tip: Εάν κάνεις κουρτίνα σε 2 επίπεδα (π.χ. έχει ο σιδηρόδρομός σου 2 ράγες και θέλεις να έχεις λεπτή κουρτίνα μέσα και πιο χοντρή απ’ έξω) τότε η κουρτινοθηλιά που θα επιλέξεις θα πρέπει να έχει το ίδιο πάχος και στις δύο κουρτίνες.

Οι κουρτινοθηλιές πωλούνται με το μέτρο. Οπότε για να δεις πόση θα χρειαστείς πρέπει να μετρήσεις το πλάτος της κουρτίνας που έχεις αγοράσει και να προσθέσεις και λίγο ακόμη για να είσαι σίγουρος οτι θα φτάσει.

Στο knitters.gr μπορείς να επιλέξεις την κουρτινοθηλιά που θέλεις και να παραγγείλεις όσα μέτρα θέλεις, χωρίς να χρειάζεται να τρέχεις στα μαγαζιά. Τέλεια;

Πάμε τώρα στο ψητό. Πώς μετατρέπεις μια αγοραστή κουρτίνα με τρουκ σε κουρτινοθηλιά.

Η κουρτίνα που έχεις αγοράσει είναι κατά 99% ήδη στριφωμένη. Οπότε καλό είναι να μην πειράξεις το στρίφωμα, αλλά να την φέρεις στα μέτρα του παραθύρου σου από επάνω.

Η κουρτίνα θέλει και λίγα μαθηματικά, οπότε πάμε να δούμε πως υπολογίζεις τις διαστάσεις για το τέλειο κρέμασμα.

Προσθήκη κουρτινοθηλιάς σε κουρτίνα

  • Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μετρήσεις με ένα μέτρο ακριβώς από τον σιδηρόδρομο (όχι μέσα ή δίπλα ή αλλού) μέχρι 2 πόντους από το πάτωμα. Το 2 πόντοι είναι μια πρόταση, γιατί υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να σέρνεται η κουρτίνα τους στο πάτωμα. Εκεί υπολογίζεις εσύ ανάλογα με το γούστο σου. Αυτός ο αριθμός είναι το ύψος της κουρτίνας. Σε αυτόν τον αριθμό προσθέτω και το πλάτος της κουρτινοθηλιάς που έχω επιλέξει.
  • Στη συνέχεια μετράς το πλάτος του παραθύρου απ’ έξω από την κάσα των κουφωμάτων. Αυτός ο αριθμός είναι το πλάτος του παραθύρου.
  • Το επόμενο που μετράς είναι το πλάτος της κουρτίνας που έχεις αγοράσει. Εάν μιλάμε για δίφυλλη κουρτίνα μιλάμε για το άθροισμα των δύο. Για να είσαι ασφαλής είπαμε χρειάζεσαι ύφασμα που θα ισούται με το πλάτος του παραθύρου χ 2 + 5 με 10 πόντους περιθώριο δεξιά και αριστερά σε κάθε πάνελ*= πλάτος κουρτίνας (διαιρείς δια 2 εάν μιλάμε για φύλλα)

*το περιθώριο έχει να κάνει με τον τρόπο που θα γυρίσουμε τις κουρτίνες προς τα μέσα για να στρώνουν καλύτερα όταν κρεμαστούν στο παράθυρο και να μην γυρίζουν προς τα έξω.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν:

Το δικό μας παράθυρο είναι 1,20 πλάτος και 2,75 ύψος. Οι κουρτίνες μας είναι διπλές. Έτσι χρειαζόμαστε:

  • 1,20 χ 2 = 2,40 + (0,10 + 0,10 + 0,10 + 0,10) πλαϊνό γύρισμα για κάθε κουρτίνα = 2,80 / 2 = 1,40μ πλάτος για κάθε κουρτίνα
  • 2,75 – 2εκ από το πάτωμα + 8εκ κουρτινοθηλιά = 2,81 ύψος για κάθε κουρτίνα

Άρα χρειαζόμαστε δύο ίδιες κουρτίνες που έχει η κάθε μια διαστάσεις 2,81 χ 1,40.

Προσθήκη κουρτινοθηλιάς σε κουρτίνα

Απλώνεις την κάθε κουρτίνα σε μια μεγάλη επιφάνεια, μετράς (λαμβάνοντας υπόψιν σου οτι μπορεί να μην είναι ακριβώς ίσια η αγοραστή κουρτίνα), μαρκάρεις και κόβεις. Ένας εύκολος τρόπος για να κόψεις την κουρτίνα είναι να μαρκάρεις στις δύο άκρες το ύψος που θέλεις, να διπλώσεις το κάτω στρίφωμα προς τα πάνω, ευθυγραμμίζοντας τις άκρες στα σημεία που έχεις μαρκάρει και να κόψεις ακολουθώντας το κάτω στρίφωμα.

Προσθήκη κουρτινοθηλιάς σε κουρτίνα

Στην συνέχεια, μετράς και κόβεις και την κουρτινοθηλιά, αφήνοντας περιθώριο 2-3 πόντους από κάθε πλευρά. Βγάζεις τα σχοινάκια προς τα έξω. Προσοχή δεν τραβάς ακόμη.

Γυρνάς την επάνω πλευρά της κουρτίνας, εκεί που θα μπει η κουρτινοθηλιά δλδ, όσους πόντους πλάτος έχει η κουρτινοθηλιά σου. Εμείς την γυρνάμε 8εκ. Βάλε καρφίτσες για να μην σου κουνηθεί.

Στη συνέχεια γυρίζεις τα πλαϊνά της κουρτίνας 10 εκ προς τα μέσα και ξαναδιπλώνεις περίπου στο 1/3 για να πετύχεις το ωραίο τελείωμα που λέγαμε. Καρφιτσώνεις.

Προσθήκη κουρτινοθηλιάς σε κουρτίνα

Ακουμπάς την κουρτινοθηλιά με την πλευρά που είναι οι εσοχές για τα γατζάκια προς τα επάνω.

Παίρνεις ένα γατζάκι και το περνάς σε μια από τις θηλιές και βλέπεις τι περιθώριο θα αφήνει από τον σιδηρόδρομο (1-2εκ ή και καθόλου). Έτσι υπολογίζεις πόσους πόντους από την επάνω άκρη θα αφήσεις περιθώριο για να ραφτεί η κουρτινοθηλιά.

Τοποθετείς την κουρτινοθηλιά φροντίζοντας να είναι σταθερή η απόσταση από επάνω παντού. Καρφιτσώνεις.

Ράβεις στην ραπτομηχανή με αραιό ίσιο γαζί. Δεν χρειάζεται πυκνό γαζί, μιας και δεν είναι ρούχο που κινδυνεύει να ξηλωθεί και θες να μπορείς εάν χρειαστεί να ξηλώσεις την κουρτινοθηλιά χωρίς να σκιστεί το ύφασμά σου.

Γαζώνεις μόνο στην επάνω και την κάτω πλευρά της κουρτινοθηλιάς. Ενδιάμεσα δεν χρειάζεται. Περιττό να πούμε ότι καλό είναι να προσέχεις να είναι απλωμένη σωστά και να μην κάνει ζάρες.

Προσθήκη κουρτινοθηλιάς σε κουρτίνα

Τέλος, τραβάς τα σχοινάκια που σουρώνουν την κουρτίνα για να δείξει το σχέδιο, κάνεις κομπάκια στις άκρες και τα κρύβεις μέσα στο γύρισμα που έχεις κάνει. Βάζεις τα γατζάκια και κρεμάς!

Και κάπως έτσι μετατρέπεις μια αγοραστή κουρτίνα με τρουκ σε κουρτινοθηλιά.

Να σου θυμίσουμε ότι στο knitters.gr θα βρεις ποικιλία σε κουρτινοθηλιές για να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει για τις καινούργιες σου κουρτίνες!

Χορηγός άρθρου

Knitters
Το νέο online shop με τη μεγαλύτερη ποικιλία DIY υλικών και ειδών ραπτικής για τις ιδέες και τα Hobby σας!
Τηλ. Παραγγελίες: 216 8004889 (ΔΕΥ-ΠΑΡ: 09.00 – 18.00)
www.knitters.gr

Τεχνικές
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Προσθήκη κουρτινοθηλιάς σε κουρτίνα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *